Adda Sa'adah : January 2016

Thursday, 28 January 2016

Apa itu GC Tea

Salam sejahtera. Bagi negeri luar dari pantai timur, nampaaknya mereka bercuti hari ni sempena Hari Thaipusam kan :) adda pun bercuti jugak hari ni. Esok nak pergi kerja mulalah rasa ada malas hahahha berkepit dengan anak jantan. Mau tak rinduuuu

Okay adda nak cerita sikit tentang GC Tea ni

✌Pasaran & Permintaan GC Tea tak pernah putus..

" Alhamdulillah ok sgt..sebelum minum cek gula 27 mmol,lpas 3 hr minum esoknya cek dh turun 16mmol. lpas seminggu bacann turun 11 mmol. Setiap hari amalkan sekarang dah boleh makn tanpa pantang, (En Sik, Bangsar)

" Nk repeat order Kotak GC Tea sebab mak cakap, minum GC tea badan da tak penat macam dulu" (Pn Aishah, KL)

" Sy pesakit diabetis kronik,lpas minum GC tea skarang dah x cucuk insulin, berat dr 120kg turun hingga 80kg lpas hanya 5 bulan' (Pn Nor, Kajang)

APA YANG GC TEA MAMPU??

☕+ Mengawal kadar gula dalam badan
☕+ Membantu mengawal kencing manis
☕+ Meningkatkan metabolisma badan.
☕+ Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕+ Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan
   +Membantu mengawal kencing manis
☕ +Meningkatkan metabolisma badan.
☕ +Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕ +Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan


✌EJEN SANGAT DI PERLUKAN diseluruh negara utk penuhi

Kalau korang berminat nak tambah pendapatan, jom sign up jadi agen atau stokis. Sebab harga jualan & harga retail jauh lebih murah bagi ahli taw.

Plus korang jugak akan dapat beberapa lagi bonus.

Adda bagi 3 jenis bonus korang akan nikmati bilaa sign up as agen atau stokis. But of course stokis lagi best sebab modal dia besar sikit.

Agen layak 4 jenis bonus aje. Stokis sapu bersih 11 jenis bonus die layak okiesss.

Antara bonus yang layak dapat

1. Untung runcit - yang ni jual je terus dapat untung.
2. Rebate bonus
3.  Sponsor bonus
4. Pairing bonus


Okay, lain nanti kite sembang lagi okay.


FAKTA.
- 5.4 juta pesakit Diabetes.
- 16 juta Obesiti.

Berminat nak tahu lebih detail? Jika anda berada di KL, jom set apoitment. Boleh bagi trial pack.




Jom kita berwhatsapp dan berwechat la hihi


Adda Sa'adah

013-3324830
IG : tokeyteh


Salam sejahtera. Bagi negeri luar dari pantai timur, nampaaknya mereka bercuti hari ni sempena Hari Thaipusam kan :) adda pun bercuti jugak hari ni. Esok nak pergi kerja mulalah rasa ada malas hahahha berkepit dengan anak jantan. Mau tak rinduuuu

Okay adda nak cerita sikit tentang GC Tea ni

✌Pasaran & Permintaan GC Tea tak pernah putus..

" Alhamdulillah ok sgt..sebelum minum cek gula 27 mmol,lpas 3 hr minum esoknya cek dh turun 16mmol. lpas seminggu bacann turun 11 mmol. Setiap hari amalkan sekarang dah boleh makn tanpa pantang, (En Sik, Bangsar)

" Nk repeat order Kotak GC Tea sebab mak cakap, minum GC tea badan da tak penat macam dulu" (Pn Aishah, KL)

" Sy pesakit diabetis kronik,lpas minum GC tea skarang dah x cucuk insulin, berat dr 120kg turun hingga 80kg lpas hanya 5 bulan' (Pn Nor, Kajang)

APA YANG GC TEA MAMPU??

☕+ Mengawal kadar gula dalam badan
☕+ Membantu mengawal kencing manis
☕+ Meningkatkan metabolisma badan.
☕+ Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕+ Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan
   +Membantu mengawal kencing manis
☕ +Meningkatkan metabolisma badan.
☕ +Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕ +Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan


✌EJEN SANGAT DI PERLUKAN diseluruh negara utk penuhi

Kalau korang berminat nak tambah pendapatan, jom sign up jadi agen atau stokis. Sebab harga jualan & harga retail jauh lebih murah bagi ahli taw.

Plus korang jugak akan dapat beberapa lagi bonus.

Adda bagi 3 jenis bonus korang akan nikmati bilaa sign up as agen atau stokis. But of course stokis lagi best sebab modal dia besar sikit.

Agen layak 4 jenis bonus aje. Stokis sapu bersih 11 jenis bonus die layak okiesss.

Antara bonus yang layak dapat

1. Untung runcit - yang ni jual je terus dapat untung.
2. Rebate bonus
3.  Sponsor bonus
4. Pairing bonus


Okay, lain nanti kite sembang lagi okay.


FAKTA.
- 5.4 juta pesakit Diabetes.
- 16 juta Obesiti.

Berminat nak tahu lebih detail? Jika anda berada di KL, jom set apoitment. Boleh bagi trial pack.




Jom kita berwhatsapp dan berwechat la hihi


Adda Sa'adah

013-3324830
IG : tokeyteh


Bengkak susu..bagaimana atasinya.

Salam sejahtera dan selamat pagi. Ramai cakap sekarang ni best tidur sebab hujan malam bangun pagi pun hujan lagi. Tarik selimut. Phewww.


Apakah sebabnya payudara bengkak dan sakit?

Antara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu disekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak. 

Bukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras. 

Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda. 



Apakah yang boleh saya lakukan untuk merawat payudara bengkak?

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai. 


  • Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.

  • Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.

  • Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap disekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!

  • Jika buah dada adalah terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.

  • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.

  • Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien.


Sumber rujukan : Mengapa payudara membengkak


7 punca berlaku bengkak susu:

1. Lambat memulakan penyusuan kali pertama(Late on set on breastfeeding)

Lambat memulakan penyusuan selepas bersalin boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul di kawasan payudara, sekaligus menyebabkan kesukaran kepada bayi untuk menyusu apabila keadaan payudara membengkak.

2. Lekapan yang tidak betul. (Poor latch)

Lekapan yang tidak betul akan menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan dengan efektif dari payudara. Ini juga menjadi penyebab kepada masalah luka pada payudara dan bayi tidak cukup susu.

3. Penyusuan / pemerahan yang tidak kerap(Inadequate feeding/pumping).

Penyusuan yang tidak kerap menyebabkan payudara tidak dikosongkan dengan kerap dan pada waktu yang sesuai maka susu ibu tidak keluar dengan lancar. Jarak masa antara sesi memerah yang terlalu lama juga berpotensi menyebabkan saluran susu tersumbat. Sesi memerah paling sesuai untuk memastikan kelancaran aliran susu dan mengelakkan bengkak susu adalah setiap 2-3 jam sekali.

4. Penyusuan berjadual(Scheduled feeding).

Penyusuan berjadual boleh menyebabkan bengkak susu dimana bayi menyusu mengikut jam yang ditetapkan, iaitu pada waktu-waktu tertentu. Sebetulnya, bayi perlu menyusu mengikut signal-signal yang diberikan oleh bayi sendiri, seperti apabila tidur bayi mula terganggu, bayi mula mengecap-ngecap dan menghisap bibir/jari. Menangis adalah tanda paling akhir. 
Apabila bersama bayi, amalkan penyusuan on demand iaitu mengikut tanda-tanda yang ditunjukkan bayi, bukannya melihat kepada jam. (Watch the baby, not the clock).


5. Menetapkan masa menyusu di setiap belah payudara(5 or 10 minutes rules on each breast).

Bayi sepatutnya menyusu di sebelah payudara sahaja sehingga dia melepaskan sendiri payudara itu. Selepas itu, barulah ibu susukan bayi di sebelah payudara lagi. Kerap menukar payudara (switch sides) semasa menyusu menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dari setiap belah payudara. Ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu. Ia juga menjadi sebab bayi tidak menerima kandungan lemak dalam susu (hindmilk) yang cukup. 

6. Tertinggal sesi memerah. (Skip pumping session)

Bagi ibu yang mempunyai jadual kerja yang terlalu padat, sesekali anda pernah tertinggal sesi memerah kerana batasan tugas dan waktu di office. Perkara ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu.
Secara fitrah, badan ibu sudah ada rutin penghasilan dan pengeluaran susu mengikut demand bayi (sekerap 1-2 jam sekali dan mengikut jadual memerah yang tetap). Pada waktu itu, badan akan mula menghantar signal seperti payudara rasa berdenyut-denyut atau susu mengalir keluar (leaking) kesan dari hormon oksitosin dan otot payudara yang mula mengecut untuk mengeluarkan susu. Jika sesi memerah tidak dilakukan, saluran susu akan mula membengkak dan tersumbat.

7. Pam susu. (Breast pump).

Penggunaan pam yang tidak sesuai terutamanya jika saiz corong pam terlalu kecil dengan puting ibu boleh menyebabkan susu tak dapat keluar dengan baik dari payudara. Salah satu tanda nak tahu anda menggunakan saiz corong yang salah adalah, setiap kali memerah anda rasa sakit atau pedih pada puting susu. Jika berlaku begini, gunakan corong pam yang lebih besar. 
Contoh: Medela Freestyle ada 3 saiz corong.  Saiz M (24mm) default size, extra shield yang diberi bersaiz L (27mm). Saiz yang lebih besar adalah XL (30mm). Tukar ke saiz yang lebih besar jika perlu. Sewaktu memerah, anda sepatutnya tidak merasa sakit dan pedih pada bahagian nipple.
Keadaan pam susu atau bahagian tertentu pada pam susu yang sudah rosak (breast pumps / parts malfunction) juga boleh menyebabkan kadar sedutan pada pam tidak mencukupi untuk mengeluarkan susu dengan efektif. Periksa semula bahagian-bahagian pada pam susu untuk memastikan ia dalam keadaan yang baik sebelum memerah.
Saya juga pernah mengalami bengkak susu yang teruk (severe engorgement), sampai demam-demam tau. Hasil dari bengkak susu itu menyebabkan saya mengalami ketulan pada bahagian pada payudara. Berikut adalah steps yang saya lakukan untuk menghilangkan bengkak dan ketulan susu itu.

Salam sejahtera dan selamat pagi. Ramai cakap sekarang ni best tidur sebab hujan malam bangun pagi pun hujan lagi. Tarik selimut. Phewww.


Apakah sebabnya payudara bengkak dan sakit?

Antara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu disekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak. 

Bukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras. 

Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda. 



Apakah yang boleh saya lakukan untuk merawat payudara bengkak?

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai. 


  • Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.

  • Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.

  • Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap disekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!

  • Jika buah dada adalah terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.

  • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.

  • Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien.


Sumber rujukan : Mengapa payudara membengkak


7 punca berlaku bengkak susu:

1. Lambat memulakan penyusuan kali pertama(Late on set on breastfeeding)

Lambat memulakan penyusuan selepas bersalin boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul di kawasan payudara, sekaligus menyebabkan kesukaran kepada bayi untuk menyusu apabila keadaan payudara membengkak.

2. Lekapan yang tidak betul. (Poor latch)

Lekapan yang tidak betul akan menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan dengan efektif dari payudara. Ini juga menjadi penyebab kepada masalah luka pada payudara dan bayi tidak cukup susu.

3. Penyusuan / pemerahan yang tidak kerap(Inadequate feeding/pumping).

Penyusuan yang tidak kerap menyebabkan payudara tidak dikosongkan dengan kerap dan pada waktu yang sesuai maka susu ibu tidak keluar dengan lancar. Jarak masa antara sesi memerah yang terlalu lama juga berpotensi menyebabkan saluran susu tersumbat. Sesi memerah paling sesuai untuk memastikan kelancaran aliran susu dan mengelakkan bengkak susu adalah setiap 2-3 jam sekali.

4. Penyusuan berjadual(Scheduled feeding).

Penyusuan berjadual boleh menyebabkan bengkak susu dimana bayi menyusu mengikut jam yang ditetapkan, iaitu pada waktu-waktu tertentu. Sebetulnya, bayi perlu menyusu mengikut signal-signal yang diberikan oleh bayi sendiri, seperti apabila tidur bayi mula terganggu, bayi mula mengecap-ngecap dan menghisap bibir/jari. Menangis adalah tanda paling akhir. 
Apabila bersama bayi, amalkan penyusuan on demand iaitu mengikut tanda-tanda yang ditunjukkan bayi, bukannya melihat kepada jam. (Watch the baby, not the clock).


5. Menetapkan masa menyusu di setiap belah payudara(5 or 10 minutes rules on each breast).

Bayi sepatutnya menyusu di sebelah payudara sahaja sehingga dia melepaskan sendiri payudara itu. Selepas itu, barulah ibu susukan bayi di sebelah payudara lagi. Kerap menukar payudara (switch sides) semasa menyusu menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dari setiap belah payudara. Ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu. Ia juga menjadi sebab bayi tidak menerima kandungan lemak dalam susu (hindmilk) yang cukup. 

6. Tertinggal sesi memerah. (Skip pumping session)

Bagi ibu yang mempunyai jadual kerja yang terlalu padat, sesekali anda pernah tertinggal sesi memerah kerana batasan tugas dan waktu di office. Perkara ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu.
Secara fitrah, badan ibu sudah ada rutin penghasilan dan pengeluaran susu mengikut demand bayi (sekerap 1-2 jam sekali dan mengikut jadual memerah yang tetap). Pada waktu itu, badan akan mula menghantar signal seperti payudara rasa berdenyut-denyut atau susu mengalir keluar (leaking) kesan dari hormon oksitosin dan otot payudara yang mula mengecut untuk mengeluarkan susu. Jika sesi memerah tidak dilakukan, saluran susu akan mula membengkak dan tersumbat.

7. Pam susu. (Breast pump).

Penggunaan pam yang tidak sesuai terutamanya jika saiz corong pam terlalu kecil dengan puting ibu boleh menyebabkan susu tak dapat keluar dengan baik dari payudara. Salah satu tanda nak tahu anda menggunakan saiz corong yang salah adalah, setiap kali memerah anda rasa sakit atau pedih pada puting susu. Jika berlaku begini, gunakan corong pam yang lebih besar. 
Contoh: Medela Freestyle ada 3 saiz corong.  Saiz M (24mm) default size, extra shield yang diberi bersaiz L (27mm). Saiz yang lebih besar adalah XL (30mm). Tukar ke saiz yang lebih besar jika perlu. Sewaktu memerah, anda sepatutnya tidak merasa sakit dan pedih pada bahagian nipple.
Keadaan pam susu atau bahagian tertentu pada pam susu yang sudah rosak (breast pumps / parts malfunction) juga boleh menyebabkan kadar sedutan pada pam tidak mencukupi untuk mengeluarkan susu dengan efektif. Periksa semula bahagian-bahagian pada pam susu untuk memastikan ia dalam keadaan yang baik sebelum memerah.
Saya juga pernah mengalami bengkak susu yang teruk (severe engorgement), sampai demam-demam tau. Hasil dari bengkak susu itu menyebabkan saya mengalami ketulan pada bahagian pada payudara. Berikut adalah steps yang saya lakukan untuk menghilangkan bengkak dan ketulan susu itu.

Wednesday, 20 January 2016

Cara buat buih gergasi

Salam sejahtera, last month kan cuti Krismas. Jadi hubby amek cuti so we go back at Kemaman for few days. As we know, Kemaman has a lot of beach. Jadinkami ambil keputusan untuk bersantai-santai di tepi pantai. Sambil bawa anak buah main buih.

Dan masa tengah buat persiapan untuk buat buih gergasi, hubby suruh pilih kek yang adda suka. Adda refuse mula-mula. Cakap membazir je beli, tapi die paksa pilih. Dari die pilih baik den pilih, kalau tak sedap sendiri senyap hahhaha. Sebenarnya tak kisah pun mana-mana. Tapi kan birhtday girl kena la pilih.

Kami dah siap beli barang untuk buat buih gergasi tu taw.

Bahan die ya ampun senang bangettttt.


Inilah dia bahan-bahan untuk buat buih gergasi :

1. Tepung ubi kayu
2, Sabun basuh pingganh Joy
3. Gliserin


Yang lain adda rasa korang tahu macam mana nak dapatkan. Yang gliserin tu, korang cari kat Kedak Bakeri @ Kedai Alatan & Bahan buat Kek taw. Kat situ ada, pasaraya jarang ada. Macam Hero ada sebab die ada jual bahan buat kek.





Thank you sambut birthday kita kat pantai tahun ni. Hehe masa pergi ni ombak besar. Duduk tepi pantai jela tengok laut. Tenang giler rasa.




Tadaaaa, buih gergasi dah siap. Jom main.

Salam sayang, till we meet again.
Salam sejahtera, last month kan cuti Krismas. Jadi hubby amek cuti so we go back at Kemaman for few days. As we know, Kemaman has a lot of beach. Jadinkami ambil keputusan untuk bersantai-santai di tepi pantai. Sambil bawa anak buah main buih.

Dan masa tengah buat persiapan untuk buat buih gergasi, hubby suruh pilih kek yang adda suka. Adda refuse mula-mula. Cakap membazir je beli, tapi die paksa pilih. Dari die pilih baik den pilih, kalau tak sedap sendiri senyap hahhaha. Sebenarnya tak kisah pun mana-mana. Tapi kan birhtday girl kena la pilih.

Kami dah siap beli barang untuk buat buih gergasi tu taw.

Bahan die ya ampun senang bangettttt.


Inilah dia bahan-bahan untuk buat buih gergasi :

1. Tepung ubi kayu
2, Sabun basuh pingganh Joy
3. Gliserin


Yang lain adda rasa korang tahu macam mana nak dapatkan. Yang gliserin tu, korang cari kat Kedak Bakeri @ Kedai Alatan & Bahan buat Kek taw. Kat situ ada, pasaraya jarang ada. Macam Hero ada sebab die ada jual bahan buat kek.





Thank you sambut birthday kita kat pantai tahun ni. Hehe masa pergi ni ombak besar. Duduk tepi pantai jela tengok laut. Tenang giler rasa.




Tadaaaa, buih gergasi dah siap. Jom main.

Salam sayang, till we meet again.

Saturday, 16 January 2016

Santai-santai udara di Sekin Fisherman & Village Resort

Salam sejahtera, lama jugak. Adda tak hapdate blog kan. Hurmmm. Sibuk sikit . Banyamnya kerja kena kejar. Sekarang pun menaip sambil berLADAP. Hihii. Redah jela labu sabtu pun kena kerja. Hihi.

Adda nak cerita, masa cuti tahun baru tempoh hari. Kami bercuti ke Sekinchan. Hubby on duty malam tu.  Kita kasi rest dulu sebelum gerak kat sana.

Masa dalam perjalanan nak ke Sekinchan, kami disajikan dengan pemandangan sekeliling yang sangat cantik. SubhanaAllah. Terujanyaaaa.

Lepas tu pulak nak cerita, sepanjang jalan ada oramg jual coconut shake dan cendol. Marvelos rasa die.

coconut shake ni sedap. Ranggup rasa badam dalam tu. Hihi tinggi giler bekas dalam gambar kecik eje. RM7.


Dan tak lama lepas tu kami pun sampai la ke Sekin Fisherman & Village Resort. Kalau korang semua pergi Sekichan make sure bawa bekas polisterin putih untuk borong seaafod yang fresh dari ladang.


Kalau nak tahu ni la MENTARANG. adik beradik lala & kupang je ni. 


By the way, nak bagitahu, mentarang ni boleh masak macam-macam jenis. Boleh bakar, goreng, celup tepung, masak lemak. Macam-macam la. Adda suka bakar je. Cicah air asam & belacan superb rasa dia. Jagung die pula gemuk-gemuk dan manis sangatttt.

Yeayyy, kami dah sampai sana. Perkara pertama bila sampai nampak kolam. Sempat usha-usha, masyaAllah banyaknya ikan patin dalam kolam tu. Hihi


Bila bagi je makan, berkerumun semua ikan. Agaknya lapar sangat kottt. Berebut sampai terpercik air. Hihi

Kami dah check in masuk bilik kami. Seronoknya. Nyaman giler sepanjang nak masuk bilik tu dikelilingi oleh pokok. Redup je rasa.

Sepanjang nak jalan ke bilik, ni la laluan die. Seronoknya kalau korang jenis suka nature ♥



ni bilik yangkami pilih. Bagi kami, bilik ni dah cukup selesa.

Okay, kami dah siap check in, kami nak berjalan-jalan di sekitarnya. Dorang cakap ada Menara Tinjau kat sini. Kat sana jugak ada pantai. Jadi kami pun pergilah berjalan-jalan tengok kawasan.

Dari depan kaunter dah dapat tengok Menara Tinjau ni. Sangat teruja. 

Fuhhhh bila dah panjat, tinggi jugak. Kalau jenis gayat, janganlah gedik-gedik nak naik. Takut kena terjun nak turun. Hehe ada la 90meter tinggi die. Hihi  sebenarnya gayat jugak tapi kawen dengan askar, buat-buat jela berani haha


Pemandangan dari atas Menara Tinjau.


Dari atas bersantai, ada kerusi hihi




Sehingga berjumpa lagi ♥ salam sayang adda.

Salam sejahtera, lama jugak. Adda tak hapdate blog kan. Hurmmm. Sibuk sikit . Banyamnya kerja kena kejar. Sekarang pun menaip sambil berLADAP. Hihii. Redah jela labu sabtu pun kena kerja. Hihi.

Adda nak cerita, masa cuti tahun baru tempoh hari. Kami bercuti ke Sekinchan. Hubby on duty malam tu.  Kita kasi rest dulu sebelum gerak kat sana.

Masa dalam perjalanan nak ke Sekinchan, kami disajikan dengan pemandangan sekeliling yang sangat cantik. SubhanaAllah. Terujanyaaaa.

Lepas tu pulak nak cerita, sepanjang jalan ada oramg jual coconut shake dan cendol. Marvelos rasa die.

coconut shake ni sedap. Ranggup rasa badam dalam tu. Hihi tinggi giler bekas dalam gambar kecik eje. RM7.


Dan tak lama lepas tu kami pun sampai la ke Sekin Fisherman & Village Resort. Kalau korang semua pergi Sekichan make sure bawa bekas polisterin putih untuk borong seaafod yang fresh dari ladang.


Kalau nak tahu ni la MENTARANG. adik beradik lala & kupang je ni. 


By the way, nak bagitahu, mentarang ni boleh masak macam-macam jenis. Boleh bakar, goreng, celup tepung, masak lemak. Macam-macam la. Adda suka bakar je. Cicah air asam & belacan superb rasa dia. Jagung die pula gemuk-gemuk dan manis sangatttt.

Yeayyy, kami dah sampai sana. Perkara pertama bila sampai nampak kolam. Sempat usha-usha, masyaAllah banyaknya ikan patin dalam kolam tu. Hihi


Bila bagi je makan, berkerumun semua ikan. Agaknya lapar sangat kottt. Berebut sampai terpercik air. Hihi

Kami dah check in masuk bilik kami. Seronoknya. Nyaman giler sepanjang nak masuk bilik tu dikelilingi oleh pokok. Redup je rasa.

Sepanjang nak jalan ke bilik, ni la laluan die. Seronoknya kalau korang jenis suka nature ♥



ni bilik yangkami pilih. Bagi kami, bilik ni dah cukup selesa.

Okay, kami dah siap check in, kami nak berjalan-jalan di sekitarnya. Dorang cakap ada Menara Tinjau kat sini. Kat sana jugak ada pantai. Jadi kami pun pergilah berjalan-jalan tengok kawasan.

Dari depan kaunter dah dapat tengok Menara Tinjau ni. Sangat teruja. 

Fuhhhh bila dah panjat, tinggi jugak. Kalau jenis gayat, janganlah gedik-gedik nak naik. Takut kena terjun nak turun. Hehe ada la 90meter tinggi die. Hihi  sebenarnya gayat jugak tapi kawen dengan askar, buat-buat jela berani haha


Pemandangan dari atas Menara Tinjau.


Dari atas bersantai, ada kerusi hihi




Sehingga berjumpa lagi ♥ salam sayang adda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...