Adda Sa'adah : Rawat rambut gugur dari dalam

Sunday, 6 December 2015

Rawat rambut gugur dari dalam

Salam sejahtera, pagi ni acah-acah duduk Swirtzeland la. Sejuk semacam je. Hujan petang dengan malam ni. Sedap tidur. Syukur alhamdulilah dengan nikmat Allah yang ni.

Cerita pasal rambut gugur ni ada yang fobia sebab sampai rambut atas lantai. Sampai lantai toilet penuh dengan rambut je. Adda pernah tengok Rancangan Realiti kat salah satu TV yang femes kat Malaysia ni. Dalam tu kisah benar taw dia tunjuk. Yang abam ni kema warning dengan tuan rumah dengan rambut gugur. Dan minta dia keluar rumah dan cari rumah sewa laim kalau keaddan rambut gugur tu still berlaku.



Hek eleh, rambut gugur je pon. Kecoh la tuan rumah ni. Memang la dia bising. Tuan rumah tu duk bising sebab saluran air & singki asyik tersumbat je sebab rambut block pengaliran air dengan baik.



Macam mana pulak boleh block ni. Bila korang mandi, guna sabun kan. Hasil tindak balas kimia antara sabun+rambut+air terjadilah gumpalan rambut tu.





Pernah jugak adda dengar ada orang kena tinggal dengan GF sebab rambut gugur sampai nampak separuh kepala. Katanya malu dengan penampilan macam tu. Walahualam. Kita mesti tak nak kan ♥



 Antara faktor yang menyebabkan rambut gugur ialah




  • Penggunaan bahan kimia - bahan kimia ni termasuklah pewarna rambut. Ada jugak yang mengikat rambut secara berlebihan boleh menyebabkan rambut gugur dan rosak



  • Radikal bebas - setiap hari badan kita ni terdedah kepada radikal bebas taw. Antara contoh radikal bebas ialah bau asap, persekitaran, dan faktor pemakanan.
  • Perubahan hormon  - kebiasaannya ibu yang baru melahirkan anak akan mengalami gejala rambut gugur ni. Selepas 6 bulan insyaAllah masalah rambut gugur yang teruk beransur pulih atau selepas paras estogen berada di tahap normal.




  • Pesakit tiriod - Mengikut kajian,  pesakit tiriod sama ada serius atau tidak boleh mengalami masalah rambut gugur.
  • Tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan rambut gugur - biasanya sebelum atau selepas monopose.
  • Kekurangan zat besi - sama seperti pesakit anemia, kekurangan zat besinjuga boleh menyebabkan keguguran rambut, walaubagaimanapun dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mengetahui tahap zat besi dalam tubuh anda.
  • Stress jugak boleh buat rambut korang gugur,  so dont stress enjoy your life.

Adda dah listkan sebab terjadinya rambut gugur. Cer tengok ada tak antara kalian kat mana. Mana tahu entry ni boleh membantu. Hihi

Pengambilan vitamin seperti zinc Complex dan Energising Soy Protein sangat membantu dalam merawat rambut gugur dari dalam.


Kebaikan Zinc Complex :



Dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadminum dan plumbum dari tubuh.





Kebaikan Zinc Complex : 

  • Mempertingkatkan Sistem Imun
  • Membantu pengeluaran kelenjar thrymus. Kelenjar thrymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluran T-Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit
  • Mengaktifkan 200 jenis enzim
  • Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di dalam badan untuk memelihara metabolisme gigi dan pertumbuhan para remaja.


Kebaikan Energising Soy Protein ( ESP )





  • Kecantikkan kulit dan rambut 
  • Memperbaiki pigmentasi - memperbaiki masalah rambut seperti rambut beruban, rambut gugur, kedutan dan kesan tua.
  • Membantu pembentukkan sel-sel baru.
  • Menguatkan akar rambut
  • Menguatkan sistem imunisasi badan

TESTIMONI : 










Sel badan kita terbetuk dari protein. Seharusnya kita memerlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin dan ini secara tidak lansung badan kita sentiasa sihat,cergas dan bertenaga. 

 Sel--Tisu--Organ--Sistem


Salam sayang - adda 

Hubungi :
Adda Sa'adah
HP : 013-3324830
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Page : Saudagar Vitamin
Instagram : addasaadah

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...