Adda Sa'adah : December 2015

Thursday, 31 December 2015

Bersantai di Astaka Morroco

Salam sejahtera, fuhhh tajuk kemain. Morroco uolsss. Hehe

Adda dah start kerja so agak sedikit sibuk la. Biasala awal-awal sibuk, tengah sikit lengang akhir tahun super busy balik. Nama pun kerja.

Syukur alhamdulilah, syukur cuti sebulan digunakan dengan sepenuhnya.

Memandangkan cuti kami berdua dah sampai ke penghujung, jadi kami berjalan-jalan tenangkan fikiran, lapangkan dada di Astaka Morroco Putrajaya sekejap.

Asalnya nak teman orang tu jogging je, tapi adda saje jelah nak kasi dia semangat, jadi adda bawa la sedikit bekal. Sampai Putrajaya, melantak je kerja dia ♥




Sampai je kat sana kami pilih tempat untuk duduk makan sambil menghadap tasik. SubhanaAllah indahnya ciptaan Allah s.w.t. Masa adda pergi tu ramai la pengantin tengah photoshoot. Teringat pulak zaman kahwin photoshoot diri sendiri. Hihi





Salam sayang - adda
Jumpa lagi ♥

Salam sejahtera, fuhhh tajuk kemain. Morroco uolsss. Hehe

Adda dah start kerja so agak sedikit sibuk la. Biasala awal-awal sibuk, tengah sikit lengang akhir tahun super busy balik. Nama pun kerja.

Syukur alhamdulilah, syukur cuti sebulan digunakan dengan sepenuhnya.

Memandangkan cuti kami berdua dah sampai ke penghujung, jadi kami berjalan-jalan tenangkan fikiran, lapangkan dada di Astaka Morroco Putrajaya sekejap.

Asalnya nak teman orang tu jogging je, tapi adda saje jelah nak kasi dia semangat, jadi adda bawa la sedikit bekal. Sampai Putrajaya, melantak je kerja dia ♥




Sampai je kat sana kami pilih tempat untuk duduk makan sambil menghadap tasik. SubhanaAllah indahnya ciptaan Allah s.w.t. Masa adda pergi tu ramai la pengantin tengah photoshoot. Teringat pulak zaman kahwin photoshoot diri sendiri. Hihi





Salam sayang - adda
Jumpa lagi ♥

Saturday, 26 December 2015

Chicken Chop sedap D'Lambo Cafe

salam sejahtera dan selamat pagi. Salam Jumaat semua. Masa cuti yang lepas kami ke Triang. since my Kakak Ipar ada buka kedai makan dan kami tak pernah pergi cuba rasa makanan kat kedai tu lagi so we go.

Adda nak cerita, untuk orang Temerloh , Bera & Triang korang boleh dapatkan CHICKEN CHOP SUPER SEDAP di D'Lambo Cafe taw. Seyes tak tipu sedap giler. Brown sauce die paling sangkut sekali dengan hubby pau adda punya Chicken Chop. Sebab TERLAJAK SEDAP.


biasa korang akan jumpa chciken chop yang harga die MURAH tapi mesti guna ayam frozen kan. Rasa tak fresh gitttew. Hat ni fresh dari ladang habaq hang. Yang ni bukan ayam frozen taw. Brown sause die kalau korang makan terasa black papper die tu taw. 



Kita kasi la pulak bergambar berdua. Lama dah tak bergambar berdua. Hihi

harga sepinggan chicken chop dia pun tak mahal taw. Sepinggan hanya RM10.90. Korang rasa murah tak dengan zaman GST bagai sekarang ni. Adda rasa susah nak cari dah harga macamni dan tak guna ayam frozen. Brown sause di masak oleh Chef yang berpengalaman 20 tahun . So no wonders la, rasa brown sause die super sedap, super menjilat jari.



yang ni la Chickken Chop dia yang Super Sedap tuuuu :) mau rindu ni kat chicken chop yang ni. Hihi


by the way, makanan dia yang lain pun boleh tahan sedap jugak taw. Hubby adda order Nasi goreng Tom Yam. Sedap jugak adda makan. Rasa pedas yang terangkat. Phewwwwww.



Korang nampak je nasi tom yam ni biasa, tapi rasa die fuhhhhh. Kena cuba.

Ni adda tunjukkan Keuh Teow U.S.A. yang ni antara top order di D'Lambo Cafe. 



          keuh Teow U.S.A. kat sana top order la. Hubby adda dah try.  Tak sempat rasa dah habis die bedal. Nampaknya next time la hihi

  Jadi kalau korang pergi Temerloh, jangan lupa singgah Triang sekejap. Rasa la kejap. Kalau tak nak western, patin & talapia pun aada. Yang pasti seafood kat sana fresh. 


   D'Lambo Cafe, Jalan Dagangan
   Landmark : Kedai RM2. Betul-betul depan Kedai RM2.                  Berdekatan BHP. Sebaris CIMB, RHB & BSN.
  FB : D'Lambo cafe

Till we meet again :)

salam sejahtera dan selamat pagi. Salam Jumaat semua. Masa cuti yang lepas kami ke Triang. since my Kakak Ipar ada buka kedai makan dan kami tak pernah pergi cuba rasa makanan kat kedai tu lagi so we go.

Adda nak cerita, untuk orang Temerloh , Bera & Triang korang boleh dapatkan CHICKEN CHOP SUPER SEDAP di D'Lambo Cafe taw. Seyes tak tipu sedap giler. Brown sauce die paling sangkut sekali dengan hubby pau adda punya Chicken Chop. Sebab TERLAJAK SEDAP.


biasa korang akan jumpa chciken chop yang harga die MURAH tapi mesti guna ayam frozen kan. Rasa tak fresh gitttew. Hat ni fresh dari ladang habaq hang. Yang ni bukan ayam frozen taw. Brown sause die kalau korang makan terasa black papper die tu taw. 



Kita kasi la pulak bergambar berdua. Lama dah tak bergambar berdua. Hihi

harga sepinggan chicken chop dia pun tak mahal taw. Sepinggan hanya RM10.90. Korang rasa murah tak dengan zaman GST bagai sekarang ni. Adda rasa susah nak cari dah harga macamni dan tak guna ayam frozen. Brown sause di masak oleh Chef yang berpengalaman 20 tahun . So no wonders la, rasa brown sause die super sedap, super menjilat jari.



yang ni la Chickken Chop dia yang Super Sedap tuuuu :) mau rindu ni kat chicken chop yang ni. Hihi


by the way, makanan dia yang lain pun boleh tahan sedap jugak taw. Hubby adda order Nasi goreng Tom Yam. Sedap jugak adda makan. Rasa pedas yang terangkat. Phewwwwww.



Korang nampak je nasi tom yam ni biasa, tapi rasa die fuhhhhh. Kena cuba.

Ni adda tunjukkan Keuh Teow U.S.A. yang ni antara top order di D'Lambo Cafe. 



          keuh Teow U.S.A. kat sana top order la. Hubby adda dah try.  Tak sempat rasa dah habis die bedal. Nampaknya next time la hihi

  Jadi kalau korang pergi Temerloh, jangan lupa singgah Triang sekejap. Rasa la kejap. Kalau tak nak western, patin & talapia pun aada. Yang pasti seafood kat sana fresh. 


   D'Lambo Cafe, Jalan Dagangan
   Landmark : Kedai RM2. Betul-betul depan Kedai RM2.                  Berdekatan BHP. Sebaris CIMB, RHB & BSN.
  FB : D'Lambo cafe

Till we meet again :)

Thursday, 17 December 2015

Dah umur 25 tapi masih tak ambil kolagen?

Siapa yang berumur 25 tahun ke atas ?

Kalau anda dah umur 25 tahun tapi masih tak ambil mana-mana collagen, anda perlu ambil kolagen taw. Sebab bila anda memasuki umur 25 tahun, kolagen semulajadi dalam tubuh akan berkurangan. So akan buat anda nampak sedikit berumur dari usia sebenar.


Kalau anda perasan, ada tak garisan halus kat kulit? Tempat paling ketara tengok tang mata cukup. Kalau dah ada garis halus tu, rasanya slow-slow kena try collagen dah.


Kebaikan kolagen:



πŸ’‹ Menganjalkan kulit
πŸ’‹ Melembapkan kulit
πŸ’‹ Mengurangkan garisan halus di kulit



Collagen yang ni SPECIAL sebab orang yang nak makan sebab SAKIT LUTUT pun dapat pakej CUN & CANTIK, sebab collagen yang ni ada GLUCOSAMINE - membantu memelihara sendi anda 😍


Paling penting, collagen powder shaklee ni paling cepat diserap, tak sempat korang nak kacau dengan sudu dah larut dalam air. 😱


Tak percaya, nanti free adda buat free showπŸ˜šπŸ˜‰

Macam biasa collagen Powder Shaklee tetap pilihan adda.

Shaklee menggunakan RSS ( Red Snippler Scale ) sisik ikan merah dari laut dalam. Shaklee menggunakan sisik ikan dari lait sebab iainya tahan lasak.

Dan adda nak bagitahu gantian tissue perlu tahan lasak seban ia sangat rapuh. Jadi sisik ikan merah sangat tahan lasak sebab duduk dalam laut dalam dan bebas pencemaran.

Kenapa Shaklee menggunakan ikan merah sebagai formula istimewanya? Kerana ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20paun, bertelur dan hidup dengan bebas di dalam lautan dalam. Menjadikan ia sumber kolagen yang sangat lasak.
  • Sangat lasak dan elastik
  • Kepaduan sel yang sangat tinggi
  • Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
  • Jisim molekul yang sangat rendah untuk penyerapan unggul


Siapa yang berumur 25 tahun ke atas ?

Kalau anda dah umur 25 tahun tapi masih tak ambil mana-mana collagen, anda perlu ambil kolagen taw. Sebab bila anda memasuki umur 25 tahun, kolagen semulajadi dalam tubuh akan berkurangan. So akan buat anda nampak sedikit berumur dari usia sebenar.


Kalau anda perasan, ada tak garisan halus kat kulit? Tempat paling ketara tengok tang mata cukup. Kalau dah ada garis halus tu, rasanya slow-slow kena try collagen dah.


Kebaikan kolagen:



πŸ’‹ Menganjalkan kulit
πŸ’‹ Melembapkan kulit
πŸ’‹ Mengurangkan garisan halus di kulit



Collagen yang ni SPECIAL sebab orang yang nak makan sebab SAKIT LUTUT pun dapat pakej CUN & CANTIK, sebab collagen yang ni ada GLUCOSAMINE - membantu memelihara sendi anda 😍


Paling penting, collagen powder shaklee ni paling cepat diserap, tak sempat korang nak kacau dengan sudu dah larut dalam air. 😱


Tak percaya, nanti free adda buat free showπŸ˜šπŸ˜‰

Macam biasa collagen Powder Shaklee tetap pilihan adda.

Shaklee menggunakan RSS ( Red Snippler Scale ) sisik ikan merah dari laut dalam. Shaklee menggunakan sisik ikan dari lait sebab iainya tahan lasak.

Dan adda nak bagitahu gantian tissue perlu tahan lasak seban ia sangat rapuh. Jadi sisik ikan merah sangat tahan lasak sebab duduk dalam laut dalam dan bebas pencemaran.

Kenapa Shaklee menggunakan ikan merah sebagai formula istimewanya? Kerana ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20paun, bertelur dan hidup dengan bebas di dalam lautan dalam. Menjadikan ia sumber kolagen yang sangat lasak.
  • Sangat lasak dan elastik
  • Kepaduan sel yang sangat tinggi
  • Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
  • Jisim molekul yang sangat rendah untuk penyerapan unggul


Tahniah Wie, Tauliah sebagai Parajurit Muda Air Force

Salam sejahtera,

Adda nak share satu benda, yang adik adda dah ditauliah sebagai Parajurit Muda Air Force. Adik adda ambil bahagian sajian. Korang dengar je bahagian Sajian tapi training dia Ya Ampun rasa nak menangis dengar. Dah nama kalau masuk askar training dia macam masuk askar la hihi. Bukan calang-calang taw.

Ku masih tak percaya adik adda lepas latihan ni sebab die ni manja sikit hihi sikit-sikit menangis. Masa training selalu jugak dia pengsan dan masuk ward cuma alhamdulilah bila check lepas. Sampai orang ambulans cakap kau masuk ni mesti guna kabel. Ya Allah adik saya tak guna kabel pum. Kabel kami hanya Allah.

Sama jugak macam situasi adda dapat pindah, orang cakap die ada kabel la tu. Guna kabel la tu. Syukur alhamdulilah, adda berjaya pindah dari Sabah ke KL. Kat sana tak sampai 2 tahun. Lepas tu duduk sekolah baru tak sampai setahun adda apply tukar dalam daerah. Dan berjaya jugak. Apa pun, adda percaya dan yakin hidup ni ada getaran. InsyaAllah apa kita fikir & rasa itu yang akan t erjadi. So selalu lah berfikiran positif ye ♥

Sepanjang dia trainig kat sana kami satu family kerap bagi semangat dorongan jangan mudah putus asa. Memang tiap kali die telifon menangis aje kerja. Raya tak dapat balik. Sodih weyhhhh.


So, finally 6 bulan dah berakhir. Adik adda tauliah di institut Tentera Udara, Ipoh, Perak. Adik adda cakap dia apply masuk sana bila tengok iklan kat akhbar. Those yang bercita-cita nak jadi askar, bolehlah jenguk-jenguk bila pengambilan siri seterusnya. Sebelum nak lepas trainning tu, kena temuduga dulu. Make sure that you are enough fit taw. Lepas tu awal-awal beberapa jam lepas lapor diri pun dorang akan check lagi. Masa tu adik cakap ramai kena buang sebab awal2 dah tak tahan trainning. 3 bulan pertama memang kaw-kaw latihan dia. Korang bertabahlah ye. Hihi











Tadaaaa. Tahniah wie ♥ 


 Hasil sebelum dan selepas tamat latihan. Kalau pompuan yang rasa sayang kulit. Sila fikir sejuta kali. Ni pun dia nak angkut segala bagai make up die, tapi kang kena rampas rugi je. Baik tinggal je kami cakap.  Hihi

salam sayang & jumpa lagi ♥


Salam sejahtera,

Adda nak share satu benda, yang adik adda dah ditauliah sebagai Parajurit Muda Air Force. Adik adda ambil bahagian sajian. Korang dengar je bahagian Sajian tapi training dia Ya Ampun rasa nak menangis dengar. Dah nama kalau masuk askar training dia macam masuk askar la hihi. Bukan calang-calang taw.

Ku masih tak percaya adik adda lepas latihan ni sebab die ni manja sikit hihi sikit-sikit menangis. Masa training selalu jugak dia pengsan dan masuk ward cuma alhamdulilah bila check lepas. Sampai orang ambulans cakap kau masuk ni mesti guna kabel. Ya Allah adik saya tak guna kabel pum. Kabel kami hanya Allah.

Sama jugak macam situasi adda dapat pindah, orang cakap die ada kabel la tu. Guna kabel la tu. Syukur alhamdulilah, adda berjaya pindah dari Sabah ke KL. Kat sana tak sampai 2 tahun. Lepas tu duduk sekolah baru tak sampai setahun adda apply tukar dalam daerah. Dan berjaya jugak. Apa pun, adda percaya dan yakin hidup ni ada getaran. InsyaAllah apa kita fikir & rasa itu yang akan t erjadi. So selalu lah berfikiran positif ye ♥

Sepanjang dia trainig kat sana kami satu family kerap bagi semangat dorongan jangan mudah putus asa. Memang tiap kali die telifon menangis aje kerja. Raya tak dapat balik. Sodih weyhhhh.


So, finally 6 bulan dah berakhir. Adik adda tauliah di institut Tentera Udara, Ipoh, Perak. Adik adda cakap dia apply masuk sana bila tengok iklan kat akhbar. Those yang bercita-cita nak jadi askar, bolehlah jenguk-jenguk bila pengambilan siri seterusnya. Sebelum nak lepas trainning tu, kena temuduga dulu. Make sure that you are enough fit taw. Lepas tu awal-awal beberapa jam lepas lapor diri pun dorang akan check lagi. Masa tu adik cakap ramai kena buang sebab awal2 dah tak tahan trainning. 3 bulan pertama memang kaw-kaw latihan dia. Korang bertabahlah ye. Hihi











Tadaaaa. Tahniah wie ♥ 


 Hasil sebelum dan selepas tamat latihan. Kalau pompuan yang rasa sayang kulit. Sila fikir sejuta kali. Ni pun dia nak angkut segala bagai make up die, tapi kang kena rampas rugi je. Baik tinggal je kami cakap.  Hihi

salam sayang & jumpa lagi ♥


Wednesday, 9 December 2015

Akhirnya. Adik ku selamat ditemu duga

Salam sejahtera, bagi bakal-bakal guru, rasanya semua tengah berdebar menanti giliran untuk ditemudugakan. BTW, adik adda dah ditemuduga semalam di SPP Putrajaya. Hihi seronok lah orang tu dah habis interview.  Tunggu surat tawaran kerja la. Harap-harap posting dekat la. Adda ritu posting kat Sabah. Jauh sana.

Sambil teman die tengah interview, kiteorg pun jalan la kat tepi tasik tu. Adik adda kena interview sesi 2. Iaitu pada jam 9.30 pagi. Sesi pertama berlangsung jam 7.30 pagi. Fuhhh bila tengok orang habis interview, nampak giler muka tu semua lega gilerrrr.



Kami gerak rumah pukul 8.00 pagi, dalam 8,35 pagi dah sampai Putrajaya. Tapi kan nak bagitahu, adik adda silap bagitahu. Adda mati-mati ingat dia interview kat Kementerian Pelajaran Malaysia. Nasib kite drop dia pergi tanya kaunter. Kalau den tinggal terus balik, mahu haru. Kite pun lupa nak tengok surat dia, adik pun tak tunjuk surat dia. Agaknua dia ingat kakak dia ni nujum kot boleh baca kepala die.

Nasib lah dari KPM ke SPP tak jauh taw. 8.40 kami dah sampai sana. Interview pukul 9.30 pagi. Untuk adik junior, kakak nak bagitahu ni, kalau interview kena datang awal taw. Kadang-kadang benda diluar jangkaan kite boleh berlaku. So untuk elak benda tak sepatutnya terjadi, kite kena lah gerak awal sikit. Baru lah selesa dan tak terkejar. Sempatlah tarik nafas lagi hihihi

Masuk interview pukul 9.30 pagi, pukul 11.00 pagi habis. Apa la yang ditanya. Btw, good luck♥

Balik tu semua penat. Mau tak penat dari Jabatan Perdana Menteri jalan kaki sampai ke Tasik cruise.  Gilerrr hangkut anak berat 8kg tu. Hihi. Sampai rumah, tanak nasi, masak telur dadar + ssardin makan panas-panas asyik ♥

Lepas tu anak tidur, mak tidur.

Happy reading. Thank You ♥


Salam sejahtera, bagi bakal-bakal guru, rasanya semua tengah berdebar menanti giliran untuk ditemudugakan. BTW, adik adda dah ditemuduga semalam di SPP Putrajaya. Hihi seronok lah orang tu dah habis interview.  Tunggu surat tawaran kerja la. Harap-harap posting dekat la. Adda ritu posting kat Sabah. Jauh sana.

Sambil teman die tengah interview, kiteorg pun jalan la kat tepi tasik tu. Adik adda kena interview sesi 2. Iaitu pada jam 9.30 pagi. Sesi pertama berlangsung jam 7.30 pagi. Fuhhh bila tengok orang habis interview, nampak giler muka tu semua lega gilerrrr.



Kami gerak rumah pukul 8.00 pagi, dalam 8,35 pagi dah sampai Putrajaya. Tapi kan nak bagitahu, adik adda silap bagitahu. Adda mati-mati ingat dia interview kat Kementerian Pelajaran Malaysia. Nasib kite drop dia pergi tanya kaunter. Kalau den tinggal terus balik, mahu haru. Kite pun lupa nak tengok surat dia, adik pun tak tunjuk surat dia. Agaknua dia ingat kakak dia ni nujum kot boleh baca kepala die.

Nasib lah dari KPM ke SPP tak jauh taw. 8.40 kami dah sampai sana. Interview pukul 9.30 pagi. Untuk adik junior, kakak nak bagitahu ni, kalau interview kena datang awal taw. Kadang-kadang benda diluar jangkaan kite boleh berlaku. So untuk elak benda tak sepatutnya terjadi, kite kena lah gerak awal sikit. Baru lah selesa dan tak terkejar. Sempatlah tarik nafas lagi hihihi

Masuk interview pukul 9.30 pagi, pukul 11.00 pagi habis. Apa la yang ditanya. Btw, good luck♥

Balik tu semua penat. Mau tak penat dari Jabatan Perdana Menteri jalan kaki sampai ke Tasik cruise.  Gilerrr hangkut anak berat 8kg tu. Hihi. Sampai rumah, tanak nasi, masak telur dadar + ssardin makan panas-panas asyik ♥

Lepas tu anak tidur, mak tidur.

Happy reading. Thank You ♥


Keterujaan dengan kulit sendiri

Salam sejahtera, syukur alhamdulilah hari ni masih lagi dapat tengok jejaka kacak ni. Hihi

Pagi ni adda akan share lagi testimoni diri adda sendiri dengan set Shaklee.  Syukur alhamdulilah. Sebenarnya adda baru nak start makan kolagen je. Since bulan ni Shaklee promo kolagen yang terlajak laris tu. Memang dapat rasa perubahan kulit sendiri after and before. Kulit moist, rasa macam lembap-lembap gitu. Nak apply bedak pun senang.

Kajian Shaklee menunjukkan pengambilan kolagen Shaklee selama 8 minggu menunjukkan perubahan. So kite tengok after 8 minggu berubah tak or improve kulit. Sekarang adda aim nak kecilkan liang pori. Dulu pori besar sekarang dah makin kecil dan kecil. Kalau dulu pori macam kawah hihi malu nak ambil gambar sekarang seronoknya nak ambil gambar.



yang ni pun adik. Ramai cakap muka sama. Haha

Hantar adik nak balik dah huhu

Nampak tak pori adda masih ada lagi hihi


Kebaikan Collagen Powder Shaklee :



♥ Anti penuaan - Mengurangkan kedutan dan anti penuaan
♥ Melembap dan tidak mengeringkan kulit
♥ Mencerahkan pigmentasi dan jeragat
♥ Menyuburkan rambut , kulit dan kuku
♥ Mengembalikan keanjalan kulit dan meningkatakn elastisiti kulit



Kenapa adda pilih Collagen Powder Shaklee?

Kalau nak di ikutkan, kat pasaran sekarang banyak jual pelbagai jenis collagen, ada yang campur collagen dengan air kopi la, ada dengan soya la dan macam-macam jenis dan perasa.

Bagi adda, adda masih still memilih kolagen dari Shaklee sebab Kualiti yang ada pada kolagen tu sendiri. Tambahan pula, collagen powder Shaklee menjalani ujian makmal dan terdapat kajian menunjukkan keberkesanan penggunaan collagen Powder Shaklee.




Statistik diatas menunjukkan 71% orang merasa tekstur kulit bertambah baik selepas menggunakan selama 8 minggu.  Dalam gambaar rajah, seawal 10 minggu penggunaan, 18% menunjukkan pengurangan garisan halus dan kedutan. Penggunaan pada minggu ke 50 menunjukkan 50% peningkatan keserian, tona dan warna kulit. Penggunaan berterusan selama 90 minggi menunjukkan peningkatan kelembapan kulit sebanyak 90%. Wow. Statistik yang sangat mengujakan.


Jadi, jangan makan sekotak cakap dah tak da kesan. Kalau sabar insyaAllah mesti ada kesan dia dan kebam bommmmm.

TESTIMONI :







Hubungi :
Adda Sa'adah
Whatsapp/ wechat / telegram / Line : 013-3324830
Wechat ID : addashaklee
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Instagram : addasaadah
FB  : Saudagar vitamin



Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Salam sejahtera, syukur alhamdulilah hari ni masih lagi dapat tengok jejaka kacak ni. Hihi

Pagi ni adda akan share lagi testimoni diri adda sendiri dengan set Shaklee.  Syukur alhamdulilah. Sebenarnya adda baru nak start makan kolagen je. Since bulan ni Shaklee promo kolagen yang terlajak laris tu. Memang dapat rasa perubahan kulit sendiri after and before. Kulit moist, rasa macam lembap-lembap gitu. Nak apply bedak pun senang.

Kajian Shaklee menunjukkan pengambilan kolagen Shaklee selama 8 minggu menunjukkan perubahan. So kite tengok after 8 minggu berubah tak or improve kulit. Sekarang adda aim nak kecilkan liang pori. Dulu pori besar sekarang dah makin kecil dan kecil. Kalau dulu pori macam kawah hihi malu nak ambil gambar sekarang seronoknya nak ambil gambar.



yang ni pun adik. Ramai cakap muka sama. Haha

Hantar adik nak balik dah huhu

Nampak tak pori adda masih ada lagi hihi


Kebaikan Collagen Powder Shaklee :



♥ Anti penuaan - Mengurangkan kedutan dan anti penuaan
♥ Melembap dan tidak mengeringkan kulit
♥ Mencerahkan pigmentasi dan jeragat
♥ Menyuburkan rambut , kulit dan kuku
♥ Mengembalikan keanjalan kulit dan meningkatakn elastisiti kulit



Kenapa adda pilih Collagen Powder Shaklee?

Kalau nak di ikutkan, kat pasaran sekarang banyak jual pelbagai jenis collagen, ada yang campur collagen dengan air kopi la, ada dengan soya la dan macam-macam jenis dan perasa.

Bagi adda, adda masih still memilih kolagen dari Shaklee sebab Kualiti yang ada pada kolagen tu sendiri. Tambahan pula, collagen powder Shaklee menjalani ujian makmal dan terdapat kajian menunjukkan keberkesanan penggunaan collagen Powder Shaklee.




Statistik diatas menunjukkan 71% orang merasa tekstur kulit bertambah baik selepas menggunakan selama 8 minggu.  Dalam gambaar rajah, seawal 10 minggu penggunaan, 18% menunjukkan pengurangan garisan halus dan kedutan. Penggunaan pada minggu ke 50 menunjukkan 50% peningkatan keserian, tona dan warna kulit. Penggunaan berterusan selama 90 minggi menunjukkan peningkatan kelembapan kulit sebanyak 90%. Wow. Statistik yang sangat mengujakan.


Jadi, jangan makan sekotak cakap dah tak da kesan. Kalau sabar insyaAllah mesti ada kesan dia dan kebam bommmmm.

TESTIMONI :







Hubungi :
Adda Sa'adah
Whatsapp/ wechat / telegram / Line : 013-3324830
Wechat ID : addashaklee
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Instagram : addasaadah
FB  : Saudagar vitamin



Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Tuesday, 8 December 2015

MANFAAT VIVIX SHAKLEE

As salam dan selamat malam. Rasa macam nak share tentang vivix pula lah..Ada siapa2 pernah tahu dan cuba vivix tak.
Kalau anda semua nak tahu, Ayu Raudhah dan Rita Rudaini pun consume vivix taw. No wonders la kalau kulit mereka gebu gebas, nampak awet muda gitu.
Siapa2 yang sah consume vivix shaklee pasti tahu betapa superb dan bestnya vivix shaklee ni. Sure sekali cuba sangkut dan jatuh cinta terus taw. Ada yang tanya apa rasa vivix, sedap tak vivix shaklee ni. Ehem ehem ehem. Sedap tu tak yah cakap la.  Memang sangat sedap rasa vivix tuh. Rasa macam telan ribena, sebab dia rasa manis2 masam2 sikit. Sedap. Rasa macam nak makan banyak je. Tapi tak boleh makan banyak sebab mahal sangat. Hehe demi kesihatan tetap kena amalkan sebab vivix mampu menjaga sel paling halus dalam manusia. Selain tu, kalau korang semua nak tahu, setiap hari badan manusia ni kena serangan radikal bebas setiap hari taw.
Apa itu vivix?
VIVIX merupakan supplement anti penuan terbaik di dunia yang dibangunkan oleh Shaklee selepas menjalani penyelidikan bertahun2. Melalui kajian makmal, ramuan vivix Shaklee telah menunjukkan  impak empat mekanisme penting penuaan pada tahap selular.
Apa itu mekanisme penuaan selular?
1. Kerosakan DNA - setiap badan kita ni terdedah kepada mekanisme penuaan selular dimana hampir sejuta serangan yang boleh merosakkan DNA.  Namun, ramuan vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA ♥
2. Pengawalan genetik - dalam satu kajian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap selular.
3. Pengeluaran tenaga yang kian menurun oleh sel-sel - ramuan vivix didapati mengalakkan biogenesis mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel.
4. Penimbunan protin AGE - Penimbunan protin AGE akan mengangu tahap keutuhan sel dan panjang umur. Namun kajian menunjukkan kandungan vivix 10 kali lebih kuat dari revestrol yang berupaya melambatkan pembentukan protin AGE. ♥












Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

As salam dan selamat malam. Rasa macam nak share tentang vivix pula lah..Ada siapa2 pernah tahu dan cuba vivix tak.
Kalau anda semua nak tahu, Ayu Raudhah dan Rita Rudaini pun consume vivix taw. No wonders la kalau kulit mereka gebu gebas, nampak awet muda gitu.
Siapa2 yang sah consume vivix shaklee pasti tahu betapa superb dan bestnya vivix shaklee ni. Sure sekali cuba sangkut dan jatuh cinta terus taw. Ada yang tanya apa rasa vivix, sedap tak vivix shaklee ni. Ehem ehem ehem. Sedap tu tak yah cakap la.  Memang sangat sedap rasa vivix tuh. Rasa macam telan ribena, sebab dia rasa manis2 masam2 sikit. Sedap. Rasa macam nak makan banyak je. Tapi tak boleh makan banyak sebab mahal sangat. Hehe demi kesihatan tetap kena amalkan sebab vivix mampu menjaga sel paling halus dalam manusia. Selain tu, kalau korang semua nak tahu, setiap hari badan manusia ni kena serangan radikal bebas setiap hari taw.
Apa itu vivix?
VIVIX merupakan supplement anti penuan terbaik di dunia yang dibangunkan oleh Shaklee selepas menjalani penyelidikan bertahun2. Melalui kajian makmal, ramuan vivix Shaklee telah menunjukkan  impak empat mekanisme penting penuaan pada tahap selular.
Apa itu mekanisme penuaan selular?
1. Kerosakan DNA - setiap badan kita ni terdedah kepada mekanisme penuaan selular dimana hampir sejuta serangan yang boleh merosakkan DNA.  Namun, ramuan vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA ♥
2. Pengawalan genetik - dalam satu kajian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap selular.
3. Pengeluaran tenaga yang kian menurun oleh sel-sel - ramuan vivix didapati mengalakkan biogenesis mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel.
4. Penimbunan protin AGE - Penimbunan protin AGE akan mengangu tahap keutuhan sel dan panjang umur. Namun kajian menunjukkan kandungan vivix 10 kali lebih kuat dari revestrol yang berupaya melambatkan pembentukan protin AGE. ♥












Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

A Journey To Master Coordinator - Part 1

As salam, entry ini mengambil masa terlalu lama untuk di publish. Yeap, adda nak sangat naik ke pentas Master Coordinator. PASTI. Mak hebat anak kena hebat ! Soalan lazim yang orang akan tanya adda macam mana boleh kenal Shaklee?
Okay first of all, adda kenal Shaklee dah lama sebab sedara adda buat bisnes Shaklee jugak. Memang pada awalnya dia ada ajak adda untuk join Shaklee. Ntah kenapa, adda tak pernah nak google nak cari pasal Shaklee. Niat nak join tapi tergendala di situ. Masa adda di approach untuk join Shaklee, adda tengah galok buat bisnes Choc Empire masa tu. Jadi fokus masa tu agak sedikit kurang untuk benda lain. Nak dijadikan cerita, lepas adda dapat posting Sabah, adda balik Kelate. Masa tu cuti raya kalau tak silap. Gileerrrr kalau duduk Sabah tak makan seafood. Bantai jugak makan walaupun duk tergaru-garu. Dalam hati cakap tak makan rugi sebab seafood sini fresh giler plus murah. Adda pernah jugak angkut ketam bawa balik Kelate. Murah giler taw sebab adda posting kawasan dekat perlabuhan.
Dalam pada masa tu la, duk tercari-cari supplement untuk kurangkan masalah alahan atau alergik sepi seafood ni. Tak sangka pulak hilang terus! Syukur alhamdulilah. Okay, masa tu adda pergi KB, tengah drive then nampak Shaklee Branch. Saje gatal2 nak stop masuk dan nak beli. Sekali, masa mula-mula masuk, orang first yang sambut adda masa tu ialah Master Rozliza! Masa tu mati-mati ingat Master Rosliza tu owner branch hihi. Rupanya kza pergi ambil barang kat sana. Adda cerita la cakap nak alfafa. Then cerita cerita terus sign up ahli bawah kza. Masa tu, try makan alfafa je baru. Nampak perubahan sikit. Jerawat kecut. Seafood dah boleh makan sikit. Pembuangan jadi lawas. Toksin dibuang. Banyak perubahan ketara yang dapat adda rasa masa tu dalam ,masa sebulan. Then bulan seterusnya adda terus angkat VITAMIN C, BCOMPLEX ALFAFA. Bila konsisten makan benda ni selama 3 bulan berturut-turut alhamdulilah. Dalam masa 3 bulan adda pantang. Lepas 3 bulan try makan seafood balik, alhamdulilah tak mengaru dah! seronoknya! Sukaaaa.
Bila adda sendiri dah dapat result, terdetik kat hati, kenapa aku tak buat bisnes. Boleh cari makan kot benda ni. Lagipun masa tu adda sendiri dah try memang berkesan. Kajian klinikal Shaklee berjaya menarik dan menawan hatiku. Disokong pula dengan LANDMARK RESEARCH. Masa tu kat Sabah, jadi adda ambil keputusan untuk buat Shaklee bila balik cuti hujung tahun sebab senang boleh jumpa my sifu - Master Rosliza. tarikh keramat yang akan sentiasa diingat 27 November 2013 tarikh adda start buat bisnes Shaklee secara serius. Balik Kb, coaching dengan Master Rosliza.
I was so eager nak naik rank SUPERVISOR. Rank pertama dalam Shaklee. Bulan pertama usaha masih tak dapat, bulan ke dua Alhamdulilah naik rank! excited gilerrrrrr. Masa tu adda kat Sabah. Nak menangis sebab kat sana line payah yang amat. Masa nak order barang masa hari closing tu, adda sampai kena angkat laptop tinggi cari line. Last2 kat dapur jugak ada line. Sampai dapur angkut laptop. Bila kenang balik rasa kelakar.
Masa kat Kunak, adda tak da kereta. Jadi kenderaan adda nak keluar ialah naik prebet. Adda biasanya call dan dorang akan ambil depan rumah. Pernah jugak call dan tunggu tapi tak sampai-sampai. Adda rasa nak menangis je sebab nak pos barang customer. Adda fikir positif je masa tu. Yeap, naik rank di Kunak agak sedikit memcabar.
Pernah jalan kaki dari rumah keluar sikit tunggu prebet tepi jalan. Tahan prebet tepi jalan. Kelakar pulak rasa. Hihi Memang tak boleh ingat la kelam kabut kat sana.
As salam, entry ini mengambil masa terlalu lama untuk di publish. Yeap, adda nak sangat naik ke pentas Master Coordinator. PASTI. Mak hebat anak kena hebat ! Soalan lazim yang orang akan tanya adda macam mana boleh kenal Shaklee?
Okay first of all, adda kenal Shaklee dah lama sebab sedara adda buat bisnes Shaklee jugak. Memang pada awalnya dia ada ajak adda untuk join Shaklee. Ntah kenapa, adda tak pernah nak google nak cari pasal Shaklee. Niat nak join tapi tergendala di situ. Masa adda di approach untuk join Shaklee, adda tengah galok buat bisnes Choc Empire masa tu. Jadi fokus masa tu agak sedikit kurang untuk benda lain. Nak dijadikan cerita, lepas adda dapat posting Sabah, adda balik Kelate. Masa tu cuti raya kalau tak silap. Gileerrrr kalau duduk Sabah tak makan seafood. Bantai jugak makan walaupun duk tergaru-garu. Dalam hati cakap tak makan rugi sebab seafood sini fresh giler plus murah. Adda pernah jugak angkut ketam bawa balik Kelate. Murah giler taw sebab adda posting kawasan dekat perlabuhan.
Dalam pada masa tu la, duk tercari-cari supplement untuk kurangkan masalah alahan atau alergik sepi seafood ni. Tak sangka pulak hilang terus! Syukur alhamdulilah. Okay, masa tu adda pergi KB, tengah drive then nampak Shaklee Branch. Saje gatal2 nak stop masuk dan nak beli. Sekali, masa mula-mula masuk, orang first yang sambut adda masa tu ialah Master Rozliza! Masa tu mati-mati ingat Master Rosliza tu owner branch hihi. Rupanya kza pergi ambil barang kat sana. Adda cerita la cakap nak alfafa. Then cerita cerita terus sign up ahli bawah kza. Masa tu, try makan alfafa je baru. Nampak perubahan sikit. Jerawat kecut. Seafood dah boleh makan sikit. Pembuangan jadi lawas. Toksin dibuang. Banyak perubahan ketara yang dapat adda rasa masa tu dalam ,masa sebulan. Then bulan seterusnya adda terus angkat VITAMIN C, BCOMPLEX ALFAFA. Bila konsisten makan benda ni selama 3 bulan berturut-turut alhamdulilah. Dalam masa 3 bulan adda pantang. Lepas 3 bulan try makan seafood balik, alhamdulilah tak mengaru dah! seronoknya! Sukaaaa.
Bila adda sendiri dah dapat result, terdetik kat hati, kenapa aku tak buat bisnes. Boleh cari makan kot benda ni. Lagipun masa tu adda sendiri dah try memang berkesan. Kajian klinikal Shaklee berjaya menarik dan menawan hatiku. Disokong pula dengan LANDMARK RESEARCH. Masa tu kat Sabah, jadi adda ambil keputusan untuk buat Shaklee bila balik cuti hujung tahun sebab senang boleh jumpa my sifu - Master Rosliza. tarikh keramat yang akan sentiasa diingat 27 November 2013 tarikh adda start buat bisnes Shaklee secara serius. Balik Kb, coaching dengan Master Rosliza.
I was so eager nak naik rank SUPERVISOR. Rank pertama dalam Shaklee. Bulan pertama usaha masih tak dapat, bulan ke dua Alhamdulilah naik rank! excited gilerrrrrr. Masa tu adda kat Sabah. Nak menangis sebab kat sana line payah yang amat. Masa nak order barang masa hari closing tu, adda sampai kena angkat laptop tinggi cari line. Last2 kat dapur jugak ada line. Sampai dapur angkut laptop. Bila kenang balik rasa kelakar.
Masa kat Kunak, adda tak da kereta. Jadi kenderaan adda nak keluar ialah naik prebet. Adda biasanya call dan dorang akan ambil depan rumah. Pernah jugak call dan tunggu tapi tak sampai-sampai. Adda rasa nak menangis je sebab nak pos barang customer. Adda fikir positif je masa tu. Yeap, naik rank di Kunak agak sedikit memcabar.
Pernah jalan kaki dari rumah keluar sikit tunggu prebet tepi jalan. Tahan prebet tepi jalan. Kelakar pulak rasa. Hihi Memang tak boleh ingat la kelam kabut kat sana.

Vivix dengan Diabetes

Salam sejahtera..


Apakah itu diabetes?
Diabetes adalah salah satu penyakit kronik di mana ianya merupakan masalah yang besar di kebanyakan negara-negara di dunia. Di Malaysia satu kajian telah dilakukan pada tahun 2011 di mana di anggarkan lebih dari 3 juta rakyat Malaysia menghidapi diabetes.
Diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau angin ahmar.
Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.
Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat.
Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

Apakah tanda-tanda amaran diabetes?
Penyakit diabetes sering berlaku secara senyap, terutamanya pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, gejala yang biasa dialami ialah:
  • Haus/dahaga (haus yang berlebihan)
  • Letih
  • Berat badan menurun
  • Penglihatan kabur
  • Otot lemah
  • Gatal
Lain-lain gejala termasuk:
  • Pengidap penyakit kulit yang berpanjangan
  • Luka yang lambat sembuh
  • Kencing yang kerap
  • Gatal pada bahagian kemaluan
  • Rasa kebas
Jangan bergantung kepada gejala untuk mengetahui anda adalah penghidap diabetes. Jalankan ujian di klinik kesihatan berdekatan.

Siapakah yang mempunyai risiko tinggi untuk mendapat diabetes?
Sesiapa saja tidak kira umur boleh menghidapi diabetes. Walau bagaimanapun anda mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi diabetes jika mempunyai perkara berikut:
  • Berumur 35 tahun atau lebih tua. Semakin tua semakin tinggi risiko anda untuk menghidapi diabetes
  • Berat badan berlebihan atau obesiti.Semakin berat badan anda bertambah, semakin tinggi risiko anda menghidap diabetes.
  • Impaired glucose tolerance (IGT).
  • Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes
  • Sejarah diabetes pada kehamilan terakhir.
  • Sejarah mempunyai bayi yang besar (berat kelahiran adalah 4.0 kg atau lebih ).
  • Tekanan darah tinggi
  • Tidak aktif -gaya hidup sedentari
  • Faktor pemakanan -Pengambilan makanan berlemak tinggi dan kurang pengambilan makanan berserat
  • Tahap lemak/ kolesterol yang tinggi .
Jika anda fikir anda mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi diabetes, hubungi klinik kesihatan berdekatan.
Credit : Apa itu Diabetes


Salam sejahtera..


Apakah itu diabetes?
Diabetes adalah salah satu penyakit kronik di mana ianya merupakan masalah yang besar di kebanyakan negara-negara di dunia. Di Malaysia satu kajian telah dilakukan pada tahun 2011 di mana di anggarkan lebih dari 3 juta rakyat Malaysia menghidapi diabetes.
Diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau angin ahmar.
Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.
Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat.
Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

Apakah tanda-tanda amaran diabetes?
Penyakit diabetes sering berlaku secara senyap, terutamanya pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, gejala yang biasa dialami ialah:
  • Haus/dahaga (haus yang berlebihan)
  • Letih
  • Berat badan menurun
  • Penglihatan kabur
  • Otot lemah
  • Gatal
Lain-lain gejala termasuk:
  • Pengidap penyakit kulit yang berpanjangan
  • Luka yang lambat sembuh
  • Kencing yang kerap
  • Gatal pada bahagian kemaluan
  • Rasa kebas
Jangan bergantung kepada gejala untuk mengetahui anda adalah penghidap diabetes. Jalankan ujian di klinik kesihatan berdekatan.

Siapakah yang mempunyai risiko tinggi untuk mendapat diabetes?
Sesiapa saja tidak kira umur boleh menghidapi diabetes. Walau bagaimanapun anda mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi diabetes jika mempunyai perkara berikut:
  • Berumur 35 tahun atau lebih tua. Semakin tua semakin tinggi risiko anda untuk menghidapi diabetes
  • Berat badan berlebihan atau obesiti.Semakin berat badan anda bertambah, semakin tinggi risiko anda menghidap diabetes.
  • Impaired glucose tolerance (IGT).
  • Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes
  • Sejarah diabetes pada kehamilan terakhir.
  • Sejarah mempunyai bayi yang besar (berat kelahiran adalah 4.0 kg atau lebih ).
  • Tekanan darah tinggi
  • Tidak aktif -gaya hidup sedentari
  • Faktor pemakanan -Pengambilan makanan berlemak tinggi dan kurang pengambilan makanan berserat
  • Tahap lemak/ kolesterol yang tinggi .
Jika anda fikir anda mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi diabetes, hubungi klinik kesihatan berdekatan.
Credit : Apa itu Diabetes


Sayang-sayang hubby bagi makan vitamin

Salam sejahtera.
Macam biasa sebelum tidur, adda akan bagi Incik Hubby makan vitamin. Yela, nak hubby sihat kan. InsyaAllah. ♥

Mula-mula tu dia macam mengelat jugak nak makan, tapi since bagi selalu alhamdulilah dia nak makan. Masa mula2 tu just bagi 2 3 biji je dulu. Bagi banyak terus mahu terkejut beruk nak telan. Hihi

Sayangkan suami bagi makan vitamin hihi yang ni hubby adda makan vitamin.


 πŸ’˜Vitalea - sebagai multivitamin dan memberikan tenaga
πŸ’˜ Vitamin E Complex - Menguatkan otot jantung
 πŸ’˜ Omega Guard - Burn fats
πŸ’˜ Lecithin - Emulsifier lemak
πŸ’˜ Alfalfa Complex - Detox & bersihkan usus

Since hubby tengah nak kurangkan berat badan dia, adda bagi la 3 serangkai tu OMEGA,  ALFALFA & LECITHIN untuk suami. Cinch pun adda bagi sama untuk mengelakkan otot dari mengeleberπŸ˜ƒ

Macam adda pun masih makan Omega & Alfalfa tapi untuk fungsi berbeza la. Dan perubahan paling ketara masa lepas bersalin la, berat tak naik sangat.
Just imagine dari 61kg masa preggy turun mendadak ke 50kg, syukur alhamdulilah πŸ˜„

Jika anda berminat, hubungi
Adda Sa'adah
☎ 013-3324830
πŸ’» bilajejarimenyanyi@blogspot.com
Salam sejahtera.
Macam biasa sebelum tidur, adda akan bagi Incik Hubby makan vitamin. Yela, nak hubby sihat kan. InsyaAllah. ♥

Mula-mula tu dia macam mengelat jugak nak makan, tapi since bagi selalu alhamdulilah dia nak makan. Masa mula2 tu just bagi 2 3 biji je dulu. Bagi banyak terus mahu terkejut beruk nak telan. Hihi

Sayangkan suami bagi makan vitamin hihi yang ni hubby adda makan vitamin.


 πŸ’˜Vitalea - sebagai multivitamin dan memberikan tenaga
πŸ’˜ Vitamin E Complex - Menguatkan otot jantung
 πŸ’˜ Omega Guard - Burn fats
πŸ’˜ Lecithin - Emulsifier lemak
πŸ’˜ Alfalfa Complex - Detox & bersihkan usus

Since hubby tengah nak kurangkan berat badan dia, adda bagi la 3 serangkai tu OMEGA,  ALFALFA & LECITHIN untuk suami. Cinch pun adda bagi sama untuk mengelakkan otot dari mengeleberπŸ˜ƒ

Macam adda pun masih makan Omega & Alfalfa tapi untuk fungsi berbeza la. Dan perubahan paling ketara masa lepas bersalin la, berat tak naik sangat.
Just imagine dari 61kg masa preggy turun mendadak ke 50kg, syukur alhamdulilah πŸ˜„

Jika anda berminat, hubungi
Adda Sa'adah
☎ 013-3324830
πŸ’» bilajejarimenyanyi@blogspot.com

Sunday, 6 December 2015

Rawat rambut gugur dari dalam

Salam sejahtera, pagi ni acah-acah duduk Swirtzeland la. Sejuk semacam je. Hujan petang dengan malam ni. Sedap tidur. Syukur alhamdulilah dengan nikmat Allah yang ni.

Cerita pasal rambut gugur ni ada yang fobia sebab sampai rambut atas lantai. Sampai lantai toilet penuh dengan rambut je. Adda pernah tengok Rancangan Realiti kat salah satu TV yang femes kat Malaysia ni. Dalam tu kisah benar taw dia tunjuk. Yang abam ni kema warning dengan tuan rumah dengan rambut gugur. Dan minta dia keluar rumah dan cari rumah sewa laim kalau keaddan rambut gugur tu still berlaku.



Hek eleh, rambut gugur je pon. Kecoh la tuan rumah ni. Memang la dia bising. Tuan rumah tu duk bising sebab saluran air & singki asyik tersumbat je sebab rambut block pengaliran air dengan baik.



Macam mana pulak boleh block ni. Bila korang mandi, guna sabun kan. Hasil tindak balas kimia antara sabun+rambut+air terjadilah gumpalan rambut tu.





Pernah jugak adda dengar ada orang kena tinggal dengan GF sebab rambut gugur sampai nampak separuh kepala. Katanya malu dengan penampilan macam tu. Walahualam. Kita mesti tak nak kan ♥



 Antara faktor yang menyebabkan rambut gugur ialah




  • Penggunaan bahan kimia - bahan kimia ni termasuklah pewarna rambut. Ada jugak yang mengikat rambut secara berlebihan boleh menyebabkan rambut gugur dan rosak



  • Radikal bebas - setiap hari badan kita ni terdedah kepada radikal bebas taw. Antara contoh radikal bebas ialah bau asap, persekitaran, dan faktor pemakanan.
  • Perubahan hormon  - kebiasaannya ibu yang baru melahirkan anak akan mengalami gejala rambut gugur ni. Selepas 6 bulan insyaAllah masalah rambut gugur yang teruk beransur pulih atau selepas paras estogen berada di tahap normal.




  • Pesakit tiriod - Mengikut kajian,  pesakit tiriod sama ada serius atau tidak boleh mengalami masalah rambut gugur.
  • Tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan rambut gugur - biasanya sebelum atau selepas monopose.
  • Kekurangan zat besi - sama seperti pesakit anemia, kekurangan zat besinjuga boleh menyebabkan keguguran rambut, walaubagaimanapun dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mengetahui tahap zat besi dalam tubuh anda.
  • Stress jugak boleh buat rambut korang gugur,  so dont stress enjoy your life.

Adda dah listkan sebab terjadinya rambut gugur. Cer tengok ada tak antara kalian kat mana. Mana tahu entry ni boleh membantu. Hihi

Pengambilan vitamin seperti zinc Complex dan Energising Soy Protein sangat membantu dalam merawat rambut gugur dari dalam.


Kebaikan Zinc Complex :



Dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadminum dan plumbum dari tubuh.





Kebaikan Zinc Complex : 

  • Mempertingkatkan Sistem Imun
  • Membantu pengeluaran kelenjar thrymus. Kelenjar thrymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluran T-Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit
  • Mengaktifkan 200 jenis enzim
  • Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di dalam badan untuk memelihara metabolisme gigi dan pertumbuhan para remaja.


Kebaikan Energising Soy Protein ( ESP )





  • Kecantikkan kulit dan rambut 
  • Memperbaiki pigmentasi - memperbaiki masalah rambut seperti rambut beruban, rambut gugur, kedutan dan kesan tua.
  • Membantu pembentukkan sel-sel baru.
  • Menguatkan akar rambut
  • Menguatkan sistem imunisasi badan

TESTIMONI : 










Sel badan kita terbetuk dari protein. Seharusnya kita memerlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin dan ini secara tidak lansung badan kita sentiasa sihat,cergas dan bertenaga. 

 Sel--Tisu--Organ--Sistem


Salam sayang - adda 

Hubungi :
Adda Sa'adah
HP : 013-3324830
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Page : Saudagar Vitamin
Instagram : addasaadah
Salam sejahtera, pagi ni acah-acah duduk Swirtzeland la. Sejuk semacam je. Hujan petang dengan malam ni. Sedap tidur. Syukur alhamdulilah dengan nikmat Allah yang ni.

Cerita pasal rambut gugur ni ada yang fobia sebab sampai rambut atas lantai. Sampai lantai toilet penuh dengan rambut je. Adda pernah tengok Rancangan Realiti kat salah satu TV yang femes kat Malaysia ni. Dalam tu kisah benar taw dia tunjuk. Yang abam ni kema warning dengan tuan rumah dengan rambut gugur. Dan minta dia keluar rumah dan cari rumah sewa laim kalau keaddan rambut gugur tu still berlaku.



Hek eleh, rambut gugur je pon. Kecoh la tuan rumah ni. Memang la dia bising. Tuan rumah tu duk bising sebab saluran air & singki asyik tersumbat je sebab rambut block pengaliran air dengan baik.



Macam mana pulak boleh block ni. Bila korang mandi, guna sabun kan. Hasil tindak balas kimia antara sabun+rambut+air terjadilah gumpalan rambut tu.





Pernah jugak adda dengar ada orang kena tinggal dengan GF sebab rambut gugur sampai nampak separuh kepala. Katanya malu dengan penampilan macam tu. Walahualam. Kita mesti tak nak kan ♥



 Antara faktor yang menyebabkan rambut gugur ialah




  • Penggunaan bahan kimia - bahan kimia ni termasuklah pewarna rambut. Ada jugak yang mengikat rambut secara berlebihan boleh menyebabkan rambut gugur dan rosak



  • Radikal bebas - setiap hari badan kita ni terdedah kepada radikal bebas taw. Antara contoh radikal bebas ialah bau asap, persekitaran, dan faktor pemakanan.
  • Perubahan hormon  - kebiasaannya ibu yang baru melahirkan anak akan mengalami gejala rambut gugur ni. Selepas 6 bulan insyaAllah masalah rambut gugur yang teruk beransur pulih atau selepas paras estogen berada di tahap normal.




  • Pesakit tiriod - Mengikut kajian,  pesakit tiriod sama ada serius atau tidak boleh mengalami masalah rambut gugur.
  • Tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan rambut gugur - biasanya sebelum atau selepas monopose.
  • Kekurangan zat besi - sama seperti pesakit anemia, kekurangan zat besinjuga boleh menyebabkan keguguran rambut, walaubagaimanapun dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mengetahui tahap zat besi dalam tubuh anda.
  • Stress jugak boleh buat rambut korang gugur,  so dont stress enjoy your life.

Adda dah listkan sebab terjadinya rambut gugur. Cer tengok ada tak antara kalian kat mana. Mana tahu entry ni boleh membantu. Hihi

Pengambilan vitamin seperti zinc Complex dan Energising Soy Protein sangat membantu dalam merawat rambut gugur dari dalam.


Kebaikan Zinc Complex :



Dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadminum dan plumbum dari tubuh.





Kebaikan Zinc Complex : 

  • Mempertingkatkan Sistem Imun
  • Membantu pengeluaran kelenjar thrymus. Kelenjar thrymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluran T-Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit
  • Mengaktifkan 200 jenis enzim
  • Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di dalam badan untuk memelihara metabolisme gigi dan pertumbuhan para remaja.


Kebaikan Energising Soy Protein ( ESP )





  • Kecantikkan kulit dan rambut 
  • Memperbaiki pigmentasi - memperbaiki masalah rambut seperti rambut beruban, rambut gugur, kedutan dan kesan tua.
  • Membantu pembentukkan sel-sel baru.
  • Menguatkan akar rambut
  • Menguatkan sistem imunisasi badan

TESTIMONI : 










Sel badan kita terbetuk dari protein. Seharusnya kita memerlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin dan ini secara tidak lansung badan kita sentiasa sihat,cergas dan bertenaga. 

 Sel--Tisu--Organ--Sistem


Salam sayang - adda 

Hubungi :
Adda Sa'adah
HP : 013-3324830
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Page : Saudagar Vitamin
Instagram : addasaadah

Thursday, 3 December 2015

Dapat Produk FREE dari Shaklee

Salam sejahtera.


Syukur alhamdulilah, hari ni dapat kejutan istimewa dari Shaklee. Wahhh seronoknya. Mula-mula Shaklee memang ada hantar SMS. Fikir punya fikir bila pulak order barang. Masa closing tak order barang.

Sekali tengaharintadi, loceng berbunyi. Tengok-tengok abam Gdex hantar parcel.

SEMUA NI FREE JE ♥

A big Thank You to #shakleemalaysia bagi Bonanza Rewards ni kat adda.

Syukur alhamdulilah. Banyak pulak tu dapat FREEEEEE.

Adda dapat semua ni dengan Bonanza Rewards Oct ritu.
1. ESP
2. OMEGA GUARD
3. ALFALFA COMPLEX
4. PAPERMINT GINGER PLUS
5. BCOMPLEX
6. Paling best --- COLLAGEN POWDER



Antara banyak products yang adda dapat, Collagen Powder Shaklee la paling mahal. Berapa lah agak-agak semua tu kalau beli sendiri kan. Kalau ikut kira-kira adda lebih dari RM600+. Syukur alhamdulilah,  jimat duit belanja bulan ni. tak yah beli supplements.  Hihi

Alhamdulilah,  rezeki tak di sangka-sangka jugak! THank You Allah. ♥
Salam sejahtera.


Syukur alhamdulilah, hari ni dapat kejutan istimewa dari Shaklee. Wahhh seronoknya. Mula-mula Shaklee memang ada hantar SMS. Fikir punya fikir bila pulak order barang. Masa closing tak order barang.

Sekali tengaharintadi, loceng berbunyi. Tengok-tengok abam Gdex hantar parcel.

SEMUA NI FREE JE ♥

A big Thank You to #shakleemalaysia bagi Bonanza Rewards ni kat adda.

Syukur alhamdulilah. Banyak pulak tu dapat FREEEEEE.

Adda dapat semua ni dengan Bonanza Rewards Oct ritu.
1. ESP
2. OMEGA GUARD
3. ALFALFA COMPLEX
4. PAPERMINT GINGER PLUS
5. BCOMPLEX
6. Paling best --- COLLAGEN POWDER



Antara banyak products yang adda dapat, Collagen Powder Shaklee la paling mahal. Berapa lah agak-agak semua tu kalau beli sendiri kan. Kalau ikut kira-kira adda lebih dari RM600+. Syukur alhamdulilah,  jimat duit belanja bulan ni. tak yah beli supplements.  Hihi

Alhamdulilah,  rezeki tak di sangka-sangka jugak! THank You Allah. ♥

Cerita semalam

Salam sejahtera. Adda harap semua pembaca sihat walafiat ye. Syukur alhamdulilah. Hari ni dah hari ketiga di bulan disember. Hari lahir adda pun tak lama lagi. Apa la suprise yang dia akan buat tahun ni. Hihihi

Alhamdulilah jugak dipanjang umur masih boleh melihat Thariq Ziyad & ayahnya, hihi

Merapu dah kn?

Okay adda nak share tentang hari semalam adda. Aktiviti yang adda lakukan semalam ialah COD barang. Pertama rumah 1 blok je dengan adda. Yang kedua keluar dari blok. Alhamdulilah, reseki tak di sangka-sangka.

Close order for Cinch Choc & Lecithin


COD luar kawasan blok pulak. Depan tu je rumah dia. Syukur alhamdulilah.  Terima kasih Ya Allaj gerakkan hati manusiaa. Tenkiu ♥


Nak dijadikan cerita yang order Pertama order Cinch Choc dan Lecithin Shaklee dengan adda. Since dia ada masalah nak turunkan sedikit berat badan beliau. So die nak cuba la makan Shaklee pulak. Dan nak bagitahu Lecithin promotion bulan ni. Jangan lepaskan peluang untuk siapa-siapa yang nak kurus tu grab lecithin.


Yang kedua adda COD Shaklee luar kawasan. Tapi rumah die dengan rumah adda 5 minit je, syukur alhamdulilah. Rezeki tak di sangka-sangka.  Benar, reseki tak pernah salah alamat.




Adik kat atas ni nak cuba Alfalfa Shaklee & ESP Shaklee. Adda bagitahu yang sangat penting untuk detox dulu sebelum ambil apa-apa produk lain. So die pun agree untuk ambil alfalfa. Thank you adik.


Selamat berShaklee & be A Shaklee Effects.

Kebaikan ESP :
♥Membantu menghilangkan jeragat dan parut di muka (parut jerawat juga)
♥ Membantu melancarkan penyusuan susu ibu
♥ Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu dengan lebih pekat dan banyak
♥ Membantu badan ibu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim menjadikan bayi anda cepat kenyang dan kurang meragam
♥ Menganjalkan kulit

Kebaikan Alfalfa :
♥ Meredakan kegatalan kulit dan radang kulit
♥ sebagai " Kacip Fatimah "
♥ Untuk Detox
♥ Mengatasi masalah keputihan
♥ Mengecutkan jerawat
♥ Merangsang pengeluaran kilang susu



Salam sayang - Adda


FB : Adda Sa'adah
HP : 013-3324830
PAGE : Saudagar Vitamin
IG : addasaadah





Salam sejahtera. Adda harap semua pembaca sihat walafiat ye. Syukur alhamdulilah. Hari ni dah hari ketiga di bulan disember. Hari lahir adda pun tak lama lagi. Apa la suprise yang dia akan buat tahun ni. Hihihi

Alhamdulilah jugak dipanjang umur masih boleh melihat Thariq Ziyad & ayahnya, hihi

Merapu dah kn?

Okay adda nak share tentang hari semalam adda. Aktiviti yang adda lakukan semalam ialah COD barang. Pertama rumah 1 blok je dengan adda. Yang kedua keluar dari blok. Alhamdulilah, reseki tak di sangka-sangka.

Close order for Cinch Choc & Lecithin


COD luar kawasan blok pulak. Depan tu je rumah dia. Syukur alhamdulilah.  Terima kasih Ya Allaj gerakkan hati manusiaa. Tenkiu ♥


Nak dijadikan cerita yang order Pertama order Cinch Choc dan Lecithin Shaklee dengan adda. Since dia ada masalah nak turunkan sedikit berat badan beliau. So die nak cuba la makan Shaklee pulak. Dan nak bagitahu Lecithin promotion bulan ni. Jangan lepaskan peluang untuk siapa-siapa yang nak kurus tu grab lecithin.


Yang kedua adda COD Shaklee luar kawasan. Tapi rumah die dengan rumah adda 5 minit je, syukur alhamdulilah. Rezeki tak di sangka-sangka.  Benar, reseki tak pernah salah alamat.




Adik kat atas ni nak cuba Alfalfa Shaklee & ESP Shaklee. Adda bagitahu yang sangat penting untuk detox dulu sebelum ambil apa-apa produk lain. So die pun agree untuk ambil alfalfa. Thank you adik.


Selamat berShaklee & be A Shaklee Effects.

Kebaikan ESP :
♥Membantu menghilangkan jeragat dan parut di muka (parut jerawat juga)
♥ Membantu melancarkan penyusuan susu ibu
♥ Membantu meningkatkan penghasilan susu ibu dengan lebih pekat dan banyak
♥ Membantu badan ibu menghasilkan susu yang lebih pekat dan berkrim menjadikan bayi anda cepat kenyang dan kurang meragam
♥ Menganjalkan kulit

Kebaikan Alfalfa :
♥ Meredakan kegatalan kulit dan radang kulit
♥ sebagai " Kacip Fatimah "
♥ Untuk Detox
♥ Mengatasi masalah keputihan
♥ Mengecutkan jerawat
♥ Merangsang pengeluaran kilang susu



Salam sayang - Adda


FB : Adda Sa'adah
HP : 013-3324830
PAGE : Saudagar Vitamin
IG : addasaadah





Wednesday, 2 December 2015

Zinc Complex Shaklee kecil-kecil cili padi

Salam sejahtera. Pagi ni adda rasa nak kongsi dengan uolss semua tentang zinc complex Shaklee ni. Jangan korang pandang sebelah mata je si Zinc ni. Kecil-kecil cili padi taw. Kesan die mahu tepuk dahi. Harga die pun murah sangat dan dalam produk Shaklee, Zinc Complex Shaklee antara harga yang paling murah taw.

#zincxshaklee antara yang best. Harga murah gilerrr. Tapi kesan dia MasyaAllah bestnya!

Antara sebab adda suka amalkan zinc ni ialah :

🌹 Agen imuniti yang kuat - penghasilan T Cell
🌹 Supplement yang baik melawan batuk & selsema
🌹 Pembaikan luka dalam & luar
🌹 Menguatkan rahim




Bagi ibu-ibu yang baru selamat melahirkan anak, adda sarankan anda untuk cuba zinc bagi mempercepatkan proses penyembuhan luka perinium dan luka bahagian dalam.
Dan berita baik jugak, untuk mereka yang ada jerawat yang berdarah dan bernanah. Adda sarankan anda ambil zinc bersama bagi membantu proses pengecutan jerawat dengan lebih berkesan dan mengelakkan jerawat naik balik.


Ni antara testimoni Zinc Shaklee, jadi korang bolehlah usha-usha dulu sebelum booked sebotol untuk diri sendiri & insam tersayang.







Pengedar Shaklee diperlukan diseluruh Negeri. =============================


Adda Sa'adah
013-3324830
bilajejarimenyanyi.blogspot.com
Salam sejahtera. Pagi ni adda rasa nak kongsi dengan uolss semua tentang zinc complex Shaklee ni. Jangan korang pandang sebelah mata je si Zinc ni. Kecil-kecil cili padi taw. Kesan die mahu tepuk dahi. Harga die pun murah sangat dan dalam produk Shaklee, Zinc Complex Shaklee antara harga yang paling murah taw.

#zincxshaklee antara yang best. Harga murah gilerrr. Tapi kesan dia MasyaAllah bestnya!

Antara sebab adda suka amalkan zinc ni ialah :

🌹 Agen imuniti yang kuat - penghasilan T Cell
🌹 Supplement yang baik melawan batuk & selsema
🌹 Pembaikan luka dalam & luar
🌹 Menguatkan rahim




Bagi ibu-ibu yang baru selamat melahirkan anak, adda sarankan anda untuk cuba zinc bagi mempercepatkan proses penyembuhan luka perinium dan luka bahagian dalam.
Dan berita baik jugak, untuk mereka yang ada jerawat yang berdarah dan bernanah. Adda sarankan anda ambil zinc bersama bagi membantu proses pengecutan jerawat dengan lebih berkesan dan mengelakkan jerawat naik balik.


Ni antara testimoni Zinc Shaklee, jadi korang bolehlah usha-usha dulu sebelum booked sebotol untuk diri sendiri & insam tersayang.







Pengedar Shaklee diperlukan diseluruh Negeri. =============================


Adda Sa'adah
013-3324830
bilajejarimenyanyi.blogspot.com

Tips melancung ke Korea

Salam sejahtera.  Adda kan sebenarnya jeles tengok kawan-kawan pergi Korea.  Ramai update gambar pergi Korea. Jeles taw. InsyaAllah ada rezeki turn adda lak pergi Korea kan. Kumpul duit dulu sekarang.


Adda ada blogwalking kt blog pasal Korea. Maybe tips ni bermanfaat untuk korang semua yang nak pergi Korea tu.

Sangat berguna dengan tips-tips ni.  Jom share sama-sama:
 
 
1.    Masuk ke negara Korea Selatan tidak memerlukan visa.

2.    Travel sendiri (backpacker) lebih jimat berbanding menggunakan travel agent.

3.    Tapi kalau dah jadi backpacker kena la pandai-pandai buat research sendiri tempat yang menarik untuk dilawati, hotel atau guest house dan kemudahan pengangkutan.

4.    Pengangkutan yang paling mudah adalah subway. Bas pun okay jugak.

5.    Hotel/guest house boleh dibooking online melalui Agoda.com, Booking.com atau laman web hotel tu sendiri.

6.    Kalau stay di Namsan Guest House, bayar full payment cash masa check -in dan tak perlu deposit masa booking online.

7.    Buat itinerary iaitu jadual ke mana tempat akan dilawati day by day.

8.    Perjalanan mengambil masa selama 6 jam 20 minit.

9.    Masa makan dalam flight adalah 2 kali dan beli sendiri bukan dapat free (Air Asia).

10. Waktu di Korea awal sejam dari Malaysia.

11. Tukar siap-siap duit RM ke won di Malaysia. Bawak jugak duit RM cash dalam wallet.

12. Nak convert duit buat macam ni: contohnya 10,000 won buang 3 kosong kat belakang tu then 10 kat depan tu darab 3. That means 10,000 won = RM30.

13. Imigresen tak strict pasal makanan yang dibawa tak seperti Australia dan New Zealand. Bawalah apa sahaja seperti serunding, nasi impit, meggi, kari ayam, periuk belanga, rice cooker, peti ais.

14. Masa di imigresen, kastam tak check beg pun tapi kalau pakai jaket kena buka jaket.

15. Suhu waktu spring pun agak sejuk. Lebih kurang 8*c-10*c. Pakai baju berlapis. Bawak jaket. Winter coat yang tebal-tebal tak perlu.

16. Tempat shopping yang popular ialah Myeongdong, Namdaemun, Dongdaemun dan Insadong.

17. Kedai makanan halal banyak terdapat di Itaewon.

18. Hard Rock Cafe Seoul masa kami pergi sudah tidak beroperasi lagi.
 
19. Full House, Nami Island, Aiins World dan Everland terletak jauh sikit dari bandar Seoul. Masa perjalanan hampir 1 jam. Perlu naik train, bus, ferry, teksi, basikal dan sebagainya.
 
20. Install application Jihachul daripada android/apple pada smart phone anda supaya mudah untuk study subway route map. Tak perlu internet.
 
21. Install application arah kiblat jugak sebab kat Korea tak ada petunjuk arah kiblat dan jugak waktu solat di sana. Boleh buat jamak dan qasar.
 
22. Beli T-Money card di 7 Eleven, GS25, atau Family Mart untuk memudahkan proses menaiki train atau bas. Saya topup 50,000 won untuk 5 hari.
 
23. Bawa botol air ketika masuk toilet sebab toilet kat sana tak ada paip dan hose untuk membasuh.
 
24. Stay di guest house yang dekat dengan subway atau tempat tumpuan pelancong.
 
25. Dalam subway station ada escalator tapi ada juga yang tak ada dan perlu naik tangga.
Sangat azab untuk warga emas dan wanita mengandung. Kalau sanggup tunggulah lif.
 
26. Dalam train atau bas pulak ada signboard yang akan tulis nama station yang akan berhenti dalam English. So, tak perlu risau kalau terlepas station ke apa.
 
27. Signboard-signboard juga dalam English.
 
28. Certain-certain warga Korea je yang pandai cakap English. Yang lain kalau kita tanya dia cakap bahasa dia. Kalau kita tanya harga dia akan tunjuk pada kalkulator.
 
29. Perkataan yang popular ialah "Annyeonghaseyo"- Hello/Hi dan "Kamsahamnida" - Terima Kasih "Eolmaeyo" - Berapa harganya? "Kaka Juseyo" - Boleh bagi diskaun?
 
30. Kalau lalu di depan kedai kosmetik macam Etude House ke Tony Moly ke Nature Republic ke dia akan bagi free gift macam facial mask tapi kita kena gak masuk dalam kedai dan beli. Erkkk. Macam tak free je.
 
31. Jangan try makanan-makanan macam kek, kastad, muffin, roti, chocolate atau sebagainya. Nampak macam halal tapi kita tak tau ingredient dia mungkin ada containwain atau lard. Kalau tak tau sila google apa dia lard.
 
32. Kalau makan di kedai atau restoran, plain water akan diberi percuma. Jimat duit tak perlu beli air. Hehehe tapi kalau nak air lain boleh je order.
 
33. Kebanyakan makanan set akan didatangi bersama 3-4 jenis side dishes dan selalunya ada kimchi. Sedap!
 
34. International plug adapter perlu ada. Sebab plug di sana lain dari Malaysia. Boleh beli di 7 Eleven kat sana.
 
35. Aktifkan phone roaming. Aktifkan kad kredit. Jika ada dan jika perlu.
 
36. Wifi ada di merata tempat even dalam subway tapi kena bayar bukan free.
 
37. Apa lagi eh? Hehehe.
 
38. Kat Namsan 2 Guesthouse ada alat penimbang, so bolehlah timbang berat beg sebelum ke airport.
 
39. Airport Incheon sangat besar sampai kena naik train dari satu terminal ke satu terminal. Sila datang awal ke airport jika tidak mahu ditinggal flight.
 
40. Ermmm tu je kot. Kalau ada lagi saya akan update kemudian.

Credit to :http://inicelotehaku.blogspot.my/2014/04/tips-trick-ke-korea.html
Salam sejahtera.  Adda kan sebenarnya jeles tengok kawan-kawan pergi Korea.  Ramai update gambar pergi Korea. Jeles taw. InsyaAllah ada rezeki turn adda lak pergi Korea kan. Kumpul duit dulu sekarang.


Adda ada blogwalking kt blog pasal Korea. Maybe tips ni bermanfaat untuk korang semua yang nak pergi Korea tu.

Sangat berguna dengan tips-tips ni.  Jom share sama-sama:
 
 
1.    Masuk ke negara Korea Selatan tidak memerlukan visa.

2.    Travel sendiri (backpacker) lebih jimat berbanding menggunakan travel agent.

3.    Tapi kalau dah jadi backpacker kena la pandai-pandai buat research sendiri tempat yang menarik untuk dilawati, hotel atau guest house dan kemudahan pengangkutan.

4.    Pengangkutan yang paling mudah adalah subway. Bas pun okay jugak.

5.    Hotel/guest house boleh dibooking online melalui Agoda.com, Booking.com atau laman web hotel tu sendiri.

6.    Kalau stay di Namsan Guest House, bayar full payment cash masa check -in dan tak perlu deposit masa booking online.

7.    Buat itinerary iaitu jadual ke mana tempat akan dilawati day by day.

8.    Perjalanan mengambil masa selama 6 jam 20 minit.

9.    Masa makan dalam flight adalah 2 kali dan beli sendiri bukan dapat free (Air Asia).

10. Waktu di Korea awal sejam dari Malaysia.

11. Tukar siap-siap duit RM ke won di Malaysia. Bawak jugak duit RM cash dalam wallet.

12. Nak convert duit buat macam ni: contohnya 10,000 won buang 3 kosong kat belakang tu then 10 kat depan tu darab 3. That means 10,000 won = RM30.

13. Imigresen tak strict pasal makanan yang dibawa tak seperti Australia dan New Zealand. Bawalah apa sahaja seperti serunding, nasi impit, meggi, kari ayam, periuk belanga, rice cooker, peti ais.

14. Masa di imigresen, kastam tak check beg pun tapi kalau pakai jaket kena buka jaket.

15. Suhu waktu spring pun agak sejuk. Lebih kurang 8*c-10*c. Pakai baju berlapis. Bawak jaket. Winter coat yang tebal-tebal tak perlu.

16. Tempat shopping yang popular ialah Myeongdong, Namdaemun, Dongdaemun dan Insadong.

17. Kedai makanan halal banyak terdapat di Itaewon.

18. Hard Rock Cafe Seoul masa kami pergi sudah tidak beroperasi lagi.
 
19. Full House, Nami Island, Aiins World dan Everland terletak jauh sikit dari bandar Seoul. Masa perjalanan hampir 1 jam. Perlu naik train, bus, ferry, teksi, basikal dan sebagainya.
 
20. Install application Jihachul daripada android/apple pada smart phone anda supaya mudah untuk study subway route map. Tak perlu internet.
 
21. Install application arah kiblat jugak sebab kat Korea tak ada petunjuk arah kiblat dan jugak waktu solat di sana. Boleh buat jamak dan qasar.
 
22. Beli T-Money card di 7 Eleven, GS25, atau Family Mart untuk memudahkan proses menaiki train atau bas. Saya topup 50,000 won untuk 5 hari.
 
23. Bawa botol air ketika masuk toilet sebab toilet kat sana tak ada paip dan hose untuk membasuh.
 
24. Stay di guest house yang dekat dengan subway atau tempat tumpuan pelancong.
 
25. Dalam subway station ada escalator tapi ada juga yang tak ada dan perlu naik tangga.
Sangat azab untuk warga emas dan wanita mengandung. Kalau sanggup tunggulah lif.
 
26. Dalam train atau bas pulak ada signboard yang akan tulis nama station yang akan berhenti dalam English. So, tak perlu risau kalau terlepas station ke apa.
 
27. Signboard-signboard juga dalam English.
 
28. Certain-certain warga Korea je yang pandai cakap English. Yang lain kalau kita tanya dia cakap bahasa dia. Kalau kita tanya harga dia akan tunjuk pada kalkulator.
 
29. Perkataan yang popular ialah "Annyeonghaseyo"- Hello/Hi dan "Kamsahamnida" - Terima Kasih "Eolmaeyo" - Berapa harganya? "Kaka Juseyo" - Boleh bagi diskaun?
 
30. Kalau lalu di depan kedai kosmetik macam Etude House ke Tony Moly ke Nature Republic ke dia akan bagi free gift macam facial mask tapi kita kena gak masuk dalam kedai dan beli. Erkkk. Macam tak free je.
 
31. Jangan try makanan-makanan macam kek, kastad, muffin, roti, chocolate atau sebagainya. Nampak macam halal tapi kita tak tau ingredient dia mungkin ada containwain atau lard. Kalau tak tau sila google apa dia lard.
 
32. Kalau makan di kedai atau restoran, plain water akan diberi percuma. Jimat duit tak perlu beli air. Hehehe tapi kalau nak air lain boleh je order.
 
33. Kebanyakan makanan set akan didatangi bersama 3-4 jenis side dishes dan selalunya ada kimchi. Sedap!
 
34. International plug adapter perlu ada. Sebab plug di sana lain dari Malaysia. Boleh beli di 7 Eleven kat sana.
 
35. Aktifkan phone roaming. Aktifkan kad kredit. Jika ada dan jika perlu.
 
36. Wifi ada di merata tempat even dalam subway tapi kena bayar bukan free.
 
37. Apa lagi eh? Hehehe.
 
38. Kat Namsan 2 Guesthouse ada alat penimbang, so bolehlah timbang berat beg sebelum ke airport.
 
39. Airport Incheon sangat besar sampai kena naik train dari satu terminal ke satu terminal. Sila datang awal ke airport jika tidak mahu ditinggal flight.
 
40. Ermmm tu je kot. Kalau ada lagi saya akan update kemudian.

Credit to :http://inicelotehaku.blogspot.my/2014/04/tips-trick-ke-korea.html

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...