Adda Sa'adah : November 2015

Monday, 30 November 2015

Kisah Si Ostematrix yang sangat BEST.

Salam sejahtera. Semua sihat ke. Sekarang kat sini cuaca kurang baik. Pagi kadang-kadang panas terik. Panas yang amat. Petang pulak hujan selebat lebatnya. Kadang hujan sampai malam. Time hujan ni lah adda rebut peluang untuk berdoa dan hantar doa banyak-banyak.  Kita tak tahu bila dan doa yang mana termakbul, so doa je banyak-banyak.  Sebab waktu hujan antara doa yang mustajab dan termakbul.


Dalam masa cuaca tak berapa menentu ni, mesti ramai yang demam dan selsema kan. Adda nasihatkan kerap minum air, makan vitamin dan elakkn keluar bagi anak kecil. Thariq Ziyad pun demam jugak ni. Dua hari dah adda berjaga jaga Thariq Ziyad.  Bila anak tak sihat macam ni, baru lah rasa perasaan orang yang ada anak sakit dan perlu berulang alik masuk ward. Kerap warded. Penat rupanya. Biasalah budak demam merengek je kerja dia. ♥ nasib mama dia tak kerja tengah cuti sekarang.  Hihi

Panjang pulak ye entry kali ni. Adda nak kongsi kisah si Ostematrix.  Dulu masa awal-awal adda dah mindset yang ostematrix ni macam ni la. Dah fikir bukan-bukan. Mesti tak sedap rasa ostematrix.  Mesti rasa susu lah. Payahlah nak telan besar.

Macam-macam alasan yang diberikan. Adda start try ostematrix bila Shaklee buat promo. Kan tiap-tiap bulan Shaklee akan umum promo apa tiap bulan, kebetulan pula bulan tu promo ostematrix.  Buy 6 free 1. Adda pun beli lah 6, so ada free 1 botol kan. Yang free tu adda try makan. Dalam hati cakap, kalau tak boleh telan pun takpe, bagi jelah sapa-sapa. Sebab free je. Hihi last sekali tuan die sendiri jatuh cinta dengan ostematrix.

Masa dulu adda duduk Sabah, adda kerap fly balik KL jumpa husband. Ostematrix ni penyelamat la. Kalau telan insyaAllah segala sakit urat tu hilang dan tak rasa sakit. Kalau kena travel mesti bawa banyak beg kan. Nak hangkut tu mahu lenguh jugak bahu, so penyelamat masa tu ostematrix la juga. Alhamdulilahhh ♥

Masa preggy dulu adda berulang alik dari Sabah- KL. Tipu kalau cakap tak letih tak penat kan. Namun dengan bekalan vitamin yang cukup, alhamdulilah adda tak rasa sakit lenguh-lenguh walaupun pregnant masa tu. Part paling best jugak, adda tak cramp kaki ketika pregnant.  Mungkin sebab adda konsisten amalkan ostematrix ni dulu kot.




Dan dijadikan cerita, adda dapat tukar ke KL. Masa tu kandungan dah 37 minggu. Adda drive ulang alik almost 45 minit dari rumah ke tempat kerja. Tempuh jammed lagi. Bawa manual pulak tu. Jangan tak percaya. Namun alhamdulilah tak da la orang kate nyetok. Hihi nyetok ni bahasa ore kelate. Adda drive ulang alik macam tu setiap hari ada la nak dekat sampai 39 minggu. Hihi

Kat sini adda nak tekan pengambilan vitamin sangat penting ketika anda semua hamil.  Adda ambil set hamil lengkap.  Alhamdulilahhh sentiasa bertenaga. Yang vitamin adda ambil masa preggy insyaAllah adda akan share on next entry. Orait? ♡

Apa yang best sangat pasal Ostematrix n & kenapa ramai jatuh cinta :


 🐝 Masa pregnant,  boleh mengelakkan SENTAK MENGKARUNG atau SIMPUL BIAWAK ---- ore Kelate panggil " Nyetok "
🐝 Membekalkan kalsium yang cukup untuk adda dan baby
🐝 Memastikan tidur sentiasa lena
🐝 Sebab adda tak suka minum susu, so adda ganti dengan ambil Ostematrix.
🐝 senang lawas --- Pagi-pagi bangun hadap toilet. Tarik flush senyum 😍
🐝 Melembutkan najis --- preggy mommies especially senang kena sembelit masa preggy kan. So amalkan lah benda ni insyaAllah.


Adda sangat recommended bagi siapa yang tengah pregnant dan sedang memcari vitamin magic untuk usir lenguh-lenguh urat dan cramp kaki tu, dapatkan sebotol Ostematrix ni. Rugi tak cuba. Khasiat dia Masya Allah. Harga sebotol tak la mahal sangat.


Ada yang tanya,  kalau tak pregnant boleh ke ambil Ostematrix ni. Jawapannya " Ya, boleh ". Those yang always kena attack migraine,  guys you should try this one.

Dab bagi sesiapa yang kerap diserang senggugut,  ostematrix jugak sangat membantu kerana ostematrix tinggi dengan Vitamin D. Kekurangan vitamin D dalam badan juga merupakan salah satu punca uolss sengugut.


Testimoni Ostematrix :



Salam sayang - adda

Jika berminat, hubungi
Adda Sa'adah
☎ 013-3324830
💻 bilajejarimenyanyi.blogspot.com
Instagram : addasaadah
Page : saudagar Vitamin


Salam sejahtera. Semua sihat ke. Sekarang kat sini cuaca kurang baik. Pagi kadang-kadang panas terik. Panas yang amat. Petang pulak hujan selebat lebatnya. Kadang hujan sampai malam. Time hujan ni lah adda rebut peluang untuk berdoa dan hantar doa banyak-banyak.  Kita tak tahu bila dan doa yang mana termakbul, so doa je banyak-banyak.  Sebab waktu hujan antara doa yang mustajab dan termakbul.


Dalam masa cuaca tak berapa menentu ni, mesti ramai yang demam dan selsema kan. Adda nasihatkan kerap minum air, makan vitamin dan elakkn keluar bagi anak kecil. Thariq Ziyad pun demam jugak ni. Dua hari dah adda berjaga jaga Thariq Ziyad.  Bila anak tak sihat macam ni, baru lah rasa perasaan orang yang ada anak sakit dan perlu berulang alik masuk ward. Kerap warded. Penat rupanya. Biasalah budak demam merengek je kerja dia. ♥ nasib mama dia tak kerja tengah cuti sekarang.  Hihi

Panjang pulak ye entry kali ni. Adda nak kongsi kisah si Ostematrix.  Dulu masa awal-awal adda dah mindset yang ostematrix ni macam ni la. Dah fikir bukan-bukan. Mesti tak sedap rasa ostematrix.  Mesti rasa susu lah. Payahlah nak telan besar.

Macam-macam alasan yang diberikan. Adda start try ostematrix bila Shaklee buat promo. Kan tiap-tiap bulan Shaklee akan umum promo apa tiap bulan, kebetulan pula bulan tu promo ostematrix.  Buy 6 free 1. Adda pun beli lah 6, so ada free 1 botol kan. Yang free tu adda try makan. Dalam hati cakap, kalau tak boleh telan pun takpe, bagi jelah sapa-sapa. Sebab free je. Hihi last sekali tuan die sendiri jatuh cinta dengan ostematrix.

Masa dulu adda duduk Sabah, adda kerap fly balik KL jumpa husband. Ostematrix ni penyelamat la. Kalau telan insyaAllah segala sakit urat tu hilang dan tak rasa sakit. Kalau kena travel mesti bawa banyak beg kan. Nak hangkut tu mahu lenguh jugak bahu, so penyelamat masa tu ostematrix la juga. Alhamdulilahhh ♥

Masa preggy dulu adda berulang alik dari Sabah- KL. Tipu kalau cakap tak letih tak penat kan. Namun dengan bekalan vitamin yang cukup, alhamdulilah adda tak rasa sakit lenguh-lenguh walaupun pregnant masa tu. Part paling best jugak, adda tak cramp kaki ketika pregnant.  Mungkin sebab adda konsisten amalkan ostematrix ni dulu kot.




Dan dijadikan cerita, adda dapat tukar ke KL. Masa tu kandungan dah 37 minggu. Adda drive ulang alik almost 45 minit dari rumah ke tempat kerja. Tempuh jammed lagi. Bawa manual pulak tu. Jangan tak percaya. Namun alhamdulilah tak da la orang kate nyetok. Hihi nyetok ni bahasa ore kelate. Adda drive ulang alik macam tu setiap hari ada la nak dekat sampai 39 minggu. Hihi

Kat sini adda nak tekan pengambilan vitamin sangat penting ketika anda semua hamil.  Adda ambil set hamil lengkap.  Alhamdulilahhh sentiasa bertenaga. Yang vitamin adda ambil masa preggy insyaAllah adda akan share on next entry. Orait? ♡

Apa yang best sangat pasal Ostematrix n & kenapa ramai jatuh cinta :


 🐝 Masa pregnant,  boleh mengelakkan SENTAK MENGKARUNG atau SIMPUL BIAWAK ---- ore Kelate panggil " Nyetok "
🐝 Membekalkan kalsium yang cukup untuk adda dan baby
🐝 Memastikan tidur sentiasa lena
🐝 Sebab adda tak suka minum susu, so adda ganti dengan ambil Ostematrix.
🐝 senang lawas --- Pagi-pagi bangun hadap toilet. Tarik flush senyum 😍
🐝 Melembutkan najis --- preggy mommies especially senang kena sembelit masa preggy kan. So amalkan lah benda ni insyaAllah.


Adda sangat recommended bagi siapa yang tengah pregnant dan sedang memcari vitamin magic untuk usir lenguh-lenguh urat dan cramp kaki tu, dapatkan sebotol Ostematrix ni. Rugi tak cuba. Khasiat dia Masya Allah. Harga sebotol tak la mahal sangat.


Ada yang tanya,  kalau tak pregnant boleh ke ambil Ostematrix ni. Jawapannya " Ya, boleh ". Those yang always kena attack migraine,  guys you should try this one.

Dab bagi sesiapa yang kerap diserang senggugut,  ostematrix jugak sangat membantu kerana ostematrix tinggi dengan Vitamin D. Kekurangan vitamin D dalam badan juga merupakan salah satu punca uolss sengugut.


Testimoni Ostematrix :



Salam sayang - adda

Jika berminat, hubungi
Adda Sa'adah
☎ 013-3324830
💻 bilajejarimenyanyi.blogspot.com
Instagram : addasaadah
Page : saudagar Vitamin


App yang paling kacang tak yah pakai Photoshop

Selamat pagi. Excited nya bila timeline baru ni dah siap.

Adda guna pics art je. Hihi Adobe photoshop tak reti guna. Banyak gambar adda edit guna pics art je. Sebab tool die banyak senang dan adda boleh edit thru phone je sambil baring dan bergolek. Hahaha

Nampak tak yang adda bulatkan tu, app yang tu la adda suka sangat guna sebab very the kacanglah hihi

Okay adda bagi step by step macam mana nak dapatka  app tu :

1. Pergi ke Google Play
2. Search cari " picsart"
3. Last sekali install



Senang tak? Jom cuba. ♥ edit apa2 pakai phone pun boleh dah sekarang.

Ni kat bawah adda bagi contoh yang adda pernah guna dan edit guna picsart ye.












Till we meet again. Thank you♥

Selamat pagi. Excited nya bila timeline baru ni dah siap.

Adda guna pics art je. Hihi Adobe photoshop tak reti guna. Banyak gambar adda edit guna pics art je. Sebab tool die banyak senang dan adda boleh edit thru phone je sambil baring dan bergolek. Hahaha

Nampak tak yang adda bulatkan tu, app yang tu la adda suka sangat guna sebab very the kacanglah hihi

Okay adda bagi step by step macam mana nak dapatka  app tu :

1. Pergi ke Google Play
2. Search cari " picsart"
3. Last sekali install



Senang tak? Jom cuba. ♥ edit apa2 pakai phone pun boleh dah sekarang.

Ni kat bawah adda bagi contoh yang adda pernah guna dan edit guna picsart ye.












Till we meet again. Thank you♥

Sunday, 29 November 2015

Kisah Diriku & Shaklee

Salam sejahtera. Pagi ni nak share tentang testimoni set kecantikan Shaklee taw, kalau nak tahu adda salah seorang pengguna dan pengamal tegar. Sebab dah dapat kesan yang memang orang kate syukur alhamdulilah. Dah macam ni kire bersyukur sangat taw. Even kesan die lambat sikit compare dengan products lain.

Kalau dulu kulit adda memang agak sikit teruk. Berlubang dan berjerawat.  Bukan jerawat halus, jerawat besar-besar. Tak cukup jerawat, muka berminyak, siap pakej lagi dibagi. Alhamdulilahhh Allah gerakkan hati untuk try Shaklee.

Pertama sekali adda nak bagitahu, sebelum cuba mana-mana produk di nasihat kan untuk buat detox dulu. Badan dah bedal macam-macam,  penuh toksik. Dah berkeladak kalau boleh tengok dan nampak. Adda dulu pun tak tahu, sejak join Shaklee baru tahu.  Rupanya kena detox. Usus darah dan hati kena bersih untuk serap vitamin secara maksimum. Boleh nak skip, jangan marah adda kalau tak da kesan. Hihihi

1st adda detox dengan alfafa dulu mula-mula.  Lepas tu add on Bcomplex,  Vitamin C & Vitamin E. Masa awal makan, siap cakap dalam hati, " nak stop la, macam tak berkesan je". Tapi macam sayang sebab banyak lagi so keep makan dan cakap dalam hati. Sabarlah. Ritu ada baca kat blog, kesan boleh nampak dalam masa 3 bulan. So tunggu la. Memang nampak even tak berapa ketara perubahan.  Sedar tak sedar. Dah 2 tahun bedal all those vitamins.
suatu ketika dulu, inilah daku. Masa ni tahun 2013.







Gambar-gambar kat atas tu gambar sebelum Shaklee effects taw. Masa tu tak takes any supplements pun. Vitamin semua tak tahu. Tapi dah start cari la. Sebab muka teruk sangat. Jerawat naik banyak giler. Sedih kadang-kadang tengok muka kat cermin.


Meh adda belanja gambar sekarang. Hihi


This is the lastest picture of me. Picture selepas pantang.



Nampak tak perbezaan gambar lama dan gambar baharu tu? Ada perbezaan tak?

Bagi adda sendiri, adda dapatkan rasakan perubahan ketara. Part paling best tang sapu bedak, bedak atau foundation kekal lebih lama. Kalau dulu sapu 5 minit dah cair. Hihi Tang jerawat alhamdulilah susahnak naik dah.

Adda amal
1. Alfafa Complex
2. Bcomplex
3. Vitamin C Shaklee
4. Vitamin E Shaklee

Alfafa ni sebagai untuk detox! Dan 3 tu set kecantikan yang adda ambil awal-awal hari tu.

****** Pengedar Shaklee diperlukan diseluruh Negeri.


FB : Adda Sa'adah
Whatsapp / telegram / line / wechat : 013-3324830
Page : Saudagar Vitamin




Salam sayang
Adda.

Salam sejahtera. Pagi ni nak share tentang testimoni set kecantikan Shaklee taw, kalau nak tahu adda salah seorang pengguna dan pengamal tegar. Sebab dah dapat kesan yang memang orang kate syukur alhamdulilah. Dah macam ni kire bersyukur sangat taw. Even kesan die lambat sikit compare dengan products lain.

Kalau dulu kulit adda memang agak sikit teruk. Berlubang dan berjerawat.  Bukan jerawat halus, jerawat besar-besar. Tak cukup jerawat, muka berminyak, siap pakej lagi dibagi. Alhamdulilahhh Allah gerakkan hati untuk try Shaklee.

Pertama sekali adda nak bagitahu, sebelum cuba mana-mana produk di nasihat kan untuk buat detox dulu. Badan dah bedal macam-macam,  penuh toksik. Dah berkeladak kalau boleh tengok dan nampak. Adda dulu pun tak tahu, sejak join Shaklee baru tahu.  Rupanya kena detox. Usus darah dan hati kena bersih untuk serap vitamin secara maksimum. Boleh nak skip, jangan marah adda kalau tak da kesan. Hihihi

1st adda detox dengan alfafa dulu mula-mula.  Lepas tu add on Bcomplex,  Vitamin C & Vitamin E. Masa awal makan, siap cakap dalam hati, " nak stop la, macam tak berkesan je". Tapi macam sayang sebab banyak lagi so keep makan dan cakap dalam hati. Sabarlah. Ritu ada baca kat blog, kesan boleh nampak dalam masa 3 bulan. So tunggu la. Memang nampak even tak berapa ketara perubahan.  Sedar tak sedar. Dah 2 tahun bedal all those vitamins.
suatu ketika dulu, inilah daku. Masa ni tahun 2013.







Gambar-gambar kat atas tu gambar sebelum Shaklee effects taw. Masa tu tak takes any supplements pun. Vitamin semua tak tahu. Tapi dah start cari la. Sebab muka teruk sangat. Jerawat naik banyak giler. Sedih kadang-kadang tengok muka kat cermin.


Meh adda belanja gambar sekarang. Hihi


This is the lastest picture of me. Picture selepas pantang.



Nampak tak perbezaan gambar lama dan gambar baharu tu? Ada perbezaan tak?

Bagi adda sendiri, adda dapatkan rasakan perubahan ketara. Part paling best tang sapu bedak, bedak atau foundation kekal lebih lama. Kalau dulu sapu 5 minit dah cair. Hihi Tang jerawat alhamdulilah susahnak naik dah.

Adda amal
1. Alfafa Complex
2. Bcomplex
3. Vitamin C Shaklee
4. Vitamin E Shaklee

Alfafa ni sebagai untuk detox! Dan 3 tu set kecantikan yang adda ambil awal-awal hari tu.

****** Pengedar Shaklee diperlukan diseluruh Negeri.


FB : Adda Sa'adah
Whatsapp / telegram / line / wechat : 013-3324830
Page : Saudagar Vitamin




Salam sayang
Adda.

Friday, 27 November 2015

Ikea Cheras dah dibuka





Salam sejahtera.  Wehuuuuu. IKEA CHERAS dah dibuka. Maka seronoklah orang yang kawasan berdekatan tu. Adda pun dah pergi ke Ikea Cheras. Tak beli apa pun tengok kawasan dulu.

Sebab baru pembukaan, dapat lah banyak gift.



sepanjang jalan nak naik atas ada orang bagi benda ni. Hihi








Lepas tu bawa budak bam bam ni joined kita sekaki. Syok la die
Mama dia kena dukung. Tapi dia rilek je. Alhamdulilahhh tak menangis.

Website : Ikea Cheras
Masa operasi : 9.30 pagi - 11.00 malam
Alamat :
2 A, Jalan Cochrane, Maluri, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia.







Salam sejahtera.  Wehuuuuu. IKEA CHERAS dah dibuka. Maka seronoklah orang yang kawasan berdekatan tu. Adda pun dah pergi ke Ikea Cheras. Tak beli apa pun tengok kawasan dulu.

Sebab baru pembukaan, dapat lah banyak gift.



sepanjang jalan nak naik atas ada orang bagi benda ni. Hihi








Lepas tu bawa budak bam bam ni joined kita sekaki. Syok la die
Mama dia kena dukung. Tapi dia rilek je. Alhamdulilahhh tak menangis.

Website : Ikea Cheras
Masa operasi : 9.30 pagi - 11.00 malam
Alamat :
2 A, Jalan Cochrane, Maluri, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia.



Saturday, 14 November 2015

Kenapa kita perlukan vitamin C ?

Kebanyakan kita dah tahu kenapa kita perlu mengambil supplement atau makanan tambahan atau lebih mudah disebut vitamin setiap hari. Atau anda masih ragu atau belum tahu? Ok kalau belum tahu, boleh baca kenapa kita perlu ambil vitamin.

Antara sebab kenapa badan kita perlukan vitamin/supplemen:
1. Badan kita perlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan.  Contohnya vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan  pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C contohnya mudah dimusnahkan oleh haba tinggi semasa dimasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan.  Amalan diet yang tinggi, kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan dalam tubuh.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang sepatutnya.

6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.

7. Bagi yang bekerja, makan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.


Oleh itu kita sangat memerlukan vitamin tambahan yang tidak dapat dibekalkan oleh makanan seharian kita yang tidak seimbang tadi. Ohh mungkin juga anda keliru antara ubat dan vitamin? Sangat berbeza ye, ubat diambil ketika kita sakit, manakala vitamin adalah keperluan untuk orang yang sihat. Apakah yang membezakan antara vitamin dan ubat? Yang paling jelas ialah, supplement merupakan KEPERLUAN BADAN kita. Sel kita perlukan protein, vitamin dan mineral untuk membesar dan berfungsi dengan baik. Sel kita tak perlukan ubat (drug) sebaliknya ia digunakan untuk mengubati simptom, men-diagnos dan mengubati penyakit. Makna kata kalau tak sakit, kita tak ambil ubat.
Berbeza dengan suplement (vitamin) kerana kita sentiasa perlukannya, terutama vitamin larut air yang sentiasa keluar dari tubuh kita. Kita boleh sakit kalau kekurangan vitamin. Paling takpun akan jadi kurang sihat dari segi fizikal dan emosi.
Dan kalau korang nak tahu ni la antara vitamin semulajadi. 

Saya akui vitamin memang mahal, terutama vitamin semulajadi berbanding vitamin sintetik. Maklum sajalah proses untuk menghasilkan vitamin dari sumber makanan ke bentuk pil/kapsul melalui proses semulajadi yang cuba mengekalkan kualiti makanan tersebut, dengan suhu yang sesuai, sumber yang asli dan sebagainya tentu lebih mahal berbanding vitamin sintetik yang boleh dicipta di makmal sahaja. kalau nak yang murah, ada berlambak dijual di kedai. Tapi anda perlu berhati-hati kerana vitamin sintetik akan memberi kesan sampingan terhadap tubuh dalam jangka masa panjang.
Jadi apa pilihan yang kita ada; vitamin semulajadi yang bagus tetapi mahal atau vitamin sintetik yang murah tapi memudaratkan?






Kebanyakan kita dah tahu kenapa kita perlu mengambil supplement atau makanan tambahan atau lebih mudah disebut vitamin setiap hari. Atau anda masih ragu atau belum tahu? Ok kalau belum tahu, boleh baca kenapa kita perlu ambil vitamin.

Antara sebab kenapa badan kita perlukan vitamin/supplemen:
1. Badan kita perlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang boleh diperolehi daripada makanan.  Contohnya vitamin C dan E yang diperolehi daripada makanan sahaja tidak mencukupi untuk memberi kesan pencegahan dan anti penuaan.

2. Buah-buahan dan sayuran yang ditanam di atas tanah yang tidak subur mengandungi bahan galian yang kurang berbanding dengan buah dan sayuran dari tanah yang subur. Racun perosak, racun serangga dan bahan  pencemar mempengaruhi kualiti buah dan sayuran tersebut.

3. Zat makanan mudah hilang semasa proses pengangkutan, pengangkutan, penyimpanan dan penyediaan. Vitamin C contohnya mudah dimusnahkan oleh haba tinggi semasa dimasak.

4. Pengambilan pil penahan sakit, laksatif, ubat-ubatan, alkohol, minuman keras dan antibiotik boleh mengganggu penyerapan zat makanan.  Amalan diet yang tinggi, kafein, lemak, kolesterol, gula dan garam dapat mengurangkan simpanan zat makanan dalam tubuh.

5. Pengambilan makanan seharian yang tidak seimbang serta tidak mengikut piramid makanan yang sepatutnya.

6. Gaya hidup dan trend masa kini dengan kehidupan yang sibuk, jarang memasak di rumah dan lebih gemar kepada makanan segera yang tinggi kandungan MSG.

7. Bagi yang bekerja, makan tengahari selalunya di luar dan malam memasak seringkas mungkin, maka pengambilan makanan seimbang tidak dititikberatkan.


Oleh itu kita sangat memerlukan vitamin tambahan yang tidak dapat dibekalkan oleh makanan seharian kita yang tidak seimbang tadi. Ohh mungkin juga anda keliru antara ubat dan vitamin? Sangat berbeza ye, ubat diambil ketika kita sakit, manakala vitamin adalah keperluan untuk orang yang sihat. Apakah yang membezakan antara vitamin dan ubat? Yang paling jelas ialah, supplement merupakan KEPERLUAN BADAN kita. Sel kita perlukan protein, vitamin dan mineral untuk membesar dan berfungsi dengan baik. Sel kita tak perlukan ubat (drug) sebaliknya ia digunakan untuk mengubati simptom, men-diagnos dan mengubati penyakit. Makna kata kalau tak sakit, kita tak ambil ubat.
Berbeza dengan suplement (vitamin) kerana kita sentiasa perlukannya, terutama vitamin larut air yang sentiasa keluar dari tubuh kita. Kita boleh sakit kalau kekurangan vitamin. Paling takpun akan jadi kurang sihat dari segi fizikal dan emosi.
Dan kalau korang nak tahu ni la antara vitamin semulajadi. 

Saya akui vitamin memang mahal, terutama vitamin semulajadi berbanding vitamin sintetik. Maklum sajalah proses untuk menghasilkan vitamin dari sumber makanan ke bentuk pil/kapsul melalui proses semulajadi yang cuba mengekalkan kualiti makanan tersebut, dengan suhu yang sesuai, sumber yang asli dan sebagainya tentu lebih mahal berbanding vitamin sintetik yang boleh dicipta di makmal sahaja. kalau nak yang murah, ada berlambak dijual di kedai. Tapi anda perlu berhati-hati kerana vitamin sintetik akan memberi kesan sampingan terhadap tubuh dalam jangka masa panjang.
Jadi apa pilihan yang kita ada; vitamin semulajadi yang bagus tetapi mahal atau vitamin sintetik yang murah tapi memudaratkan?






Masa untuk makan vitamin--- Yeayyy

Selepas makan tengahari,  rasa macam nak telan vitamin lagi laaa. Hihi

Sebenarnya jarang adda ambil vitamin tengahari,  time rajin je. Sebab adda suka ambil vitamin pagi & malam.

Vitamin yang adda ambil :

★ 2 biji vitamin E
★ 2 biji omega Guard
★ 2 biji Ostematrix
★ 2 biji vitamin C
★ 1 biji Coq Health

Cerita dan cakap pasal vitamin C ni, nak bagitahu bulan ni vitamin C masih lagi promo taw! Double syok sebab last month vitamin E yang promo. Jadi siapa yang sempat grab vitamin E last month harus senyum lebaq kan.




Dan nak bagitabu jugak, CoQ Health masih lagi tak da stok. Kena berjimat cermat la makan dan Sedihnya that one yang ada di tangan ialah last bottle. Makan bila betul-betul perlu jela jawabnya. Suka makan CoQ Health ni sebab dia enhance energy adda mostly bila hari tu adda rasa pack sangat.  Telan alhamdulilah.  ♡

Memandangkan Thariq Ziyad masih lagi fully BF, adda memang konsisten ambil Ostematrix sebab kaya dengan vitamin D. Vitamin D membantu penyerapan kalsium semaksimum mungkin.


Salam sayang - adda

Fb : Adda Sa'adah
Page : Saudagar Vitamin
013-3324830
Selepas makan tengahari,  rasa macam nak telan vitamin lagi laaa. Hihi

Sebenarnya jarang adda ambil vitamin tengahari,  time rajin je. Sebab adda suka ambil vitamin pagi & malam.

Vitamin yang adda ambil :

★ 2 biji vitamin E
★ 2 biji omega Guard
★ 2 biji Ostematrix
★ 2 biji vitamin C
★ 1 biji Coq Health

Cerita dan cakap pasal vitamin C ni, nak bagitahu bulan ni vitamin C masih lagi promo taw! Double syok sebab last month vitamin E yang promo. Jadi siapa yang sempat grab vitamin E last month harus senyum lebaq kan.




Dan nak bagitabu jugak, CoQ Health masih lagi tak da stok. Kena berjimat cermat la makan dan Sedihnya that one yang ada di tangan ialah last bottle. Makan bila betul-betul perlu jela jawabnya. Suka makan CoQ Health ni sebab dia enhance energy adda mostly bila hari tu adda rasa pack sangat.  Telan alhamdulilah.  ♡

Memandangkan Thariq Ziyad masih lagi fully BF, adda memang konsisten ambil Ostematrix sebab kaya dengan vitamin D. Vitamin D membantu penyerapan kalsium semaksimum mungkin.


Salam sayang - adda

Fb : Adda Sa'adah
Page : Saudagar Vitamin
013-3324830

Thursday, 12 November 2015

Badan korang selalu lebam-lebam?

Salam sejahtera.  Pagi nan damai lagi sejuk mencucuk-cucuk tulang ni adda nak share 1 benda dengan anda semua taw.

Haaa, tahu tak atau pernah dengar tak adaa orang yang badan atau kulit selalu lebam-lebam tanpa sebab. Lepas tu pulak pernah dengar cerita tak orang cakap yang badan lebam-lebam ni " Kena gigit hantu" . Biar betul weyh kena gigit hantu. Pasal pa hantu nak gigit aku ni. Cuak la pulak.



Jangan cuak jangan takut. Sebenarnya korang jangan lah panik sangat sebab badan lebam-lebam tanpa sebab tu sebenarnya sebab pembuluh darah korang mudah pecah. Kadang-kadang langgar benda sikit je tapi dah bengkak dan lebam kan. Tu situasi yang biasa korang akan alami bila pembuluh darah pecah.




But you dont have to worry. Tahu tak antara sebab pembuluh darah senang pecah ni kenapa?
.

.

.

SEBAB

KEKURANGAN VITAMIN C DALAM BADAN

Memandangkan vitamin C promosi kaw-kaw di bulan November yang hangat ni, apa kata anda grab peluang ni untuk atasi masalah badan mudah lebam tu.

Dalam entry yang lepas adda ada share tentang manfaat vitamin C.


Takda lah lepas ni korang nak salahkan HANTU sebab badan anda lebam kan.


Jadi sekarang dah tahu sebab kenapa boleh la dapatkan penyelesaian nya disini.


Salam sayang --- Adda Sa'adah



CONTACT ME :
FB :  Adda Sa'adah
Whatsapp/ telegram/ line / wechat : 013-3324830





Salam sejahtera.  Pagi nan damai lagi sejuk mencucuk-cucuk tulang ni adda nak share 1 benda dengan anda semua taw.

Haaa, tahu tak atau pernah dengar tak adaa orang yang badan atau kulit selalu lebam-lebam tanpa sebab. Lepas tu pulak pernah dengar cerita tak orang cakap yang badan lebam-lebam ni " Kena gigit hantu" . Biar betul weyh kena gigit hantu. Pasal pa hantu nak gigit aku ni. Cuak la pulak.



Jangan cuak jangan takut. Sebenarnya korang jangan lah panik sangat sebab badan lebam-lebam tanpa sebab tu sebenarnya sebab pembuluh darah korang mudah pecah. Kadang-kadang langgar benda sikit je tapi dah bengkak dan lebam kan. Tu situasi yang biasa korang akan alami bila pembuluh darah pecah.




But you dont have to worry. Tahu tak antara sebab pembuluh darah senang pecah ni kenapa?
.

.

.

SEBAB

KEKURANGAN VITAMIN C DALAM BADAN

Memandangkan vitamin C promosi kaw-kaw di bulan November yang hangat ni, apa kata anda grab peluang ni untuk atasi masalah badan mudah lebam tu.

Dalam entry yang lepas adda ada share tentang manfaat vitamin C.


Takda lah lepas ni korang nak salahkan HANTU sebab badan anda lebam kan.


Jadi sekarang dah tahu sebab kenapa boleh la dapatkan penyelesaian nya disini.


Salam sayang --- Adda Sa'adah



CONTACT ME :
FB :  Adda Sa'adah
Whatsapp/ telegram/ line / wechat : 013-3324830





Wednesday, 11 November 2015

Tanda-tanda badan kekurangan vitamin C

Salam sejahtera.  Entry kali ni adda nak share tentang tanda-tanda orang yang kekurangan vitamin C dalam badan.

TANDA-TANDA KEKURANGAN Vitamin-C yang sangat ketara:
1) Mudah tertekan


2) Kulit sangat kering dan bersisik
3) tapak kaki keras dan kasar
4) Luka lambat sembuh
5) Mudah Selsema atau bersin


6) Wajah tambah lebih tua berbanding umur kerana Vitamin C penting utk pembentukan Collagen


6) Mudah mendapat ulcer
7) Mudah demam
8) Penyakit skurvi


Kalau anda ada salah satu tanda kat atas tu, maksudnya badan anda kekurangan vitamin C. INGAT! Badan manusia tak boleh menghasilkan vitamin C dengan sendiri, jadi kita perlu ambil vitamin C dari luar atau sumber lain. Contohnya dengan memakan buah-buahan seperti buah oren dan makan vitamin C. Pengambilan vitamin amat penting bagi menyokong dan memberi keseimbangan kepada tubuh badan kita sendiri.



Lagi satu kan, yang best vitamin C ni kalau siapa-siapa tengah makan kolagen, adda suggestkan korang untuk makan vitamin c ni sekali sebab vitamin C menyokong pembentukan kolagen dalam badan anda. Nak awet muda, vitamin c harus cukup telan.

-Fungsi utama Vitamin-C :
1) Memperkuatkan sistem pertahanan badan
2) anti-selsema, resdung, anti-kanser
3) baik untuk kulit yang cantik (anti-aging)
4) cepat sembuhkan luka dan baikpulih tisu serta kolagen
5) bantu hadam zat besi
6) baik untuk gigi dan gusi

Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Salam sayang - adda

Hubungi adda :
Fb : Adda Sa'adah
Whatsapp / telegram/ line/ wechat : 013-3324830



Salam sejahtera.  Entry kali ni adda nak share tentang tanda-tanda orang yang kekurangan vitamin C dalam badan.

TANDA-TANDA KEKURANGAN Vitamin-C yang sangat ketara:
1) Mudah tertekan


2) Kulit sangat kering dan bersisik
3) tapak kaki keras dan kasar
4) Luka lambat sembuh
5) Mudah Selsema atau bersin


6) Wajah tambah lebih tua berbanding umur kerana Vitamin C penting utk pembentukan Collagen


6) Mudah mendapat ulcer
7) Mudah demam
8) Penyakit skurvi


Kalau anda ada salah satu tanda kat atas tu, maksudnya badan anda kekurangan vitamin C. INGAT! Badan manusia tak boleh menghasilkan vitamin C dengan sendiri, jadi kita perlu ambil vitamin C dari luar atau sumber lain. Contohnya dengan memakan buah-buahan seperti buah oren dan makan vitamin C. Pengambilan vitamin amat penting bagi menyokong dan memberi keseimbangan kepada tubuh badan kita sendiri.



Lagi satu kan, yang best vitamin C ni kalau siapa-siapa tengah makan kolagen, adda suggestkan korang untuk makan vitamin c ni sekali sebab vitamin C menyokong pembentukan kolagen dalam badan anda. Nak awet muda, vitamin c harus cukup telan.

-Fungsi utama Vitamin-C :
1) Memperkuatkan sistem pertahanan badan
2) anti-selsema, resdung, anti-kanser
3) baik untuk kulit yang cantik (anti-aging)
4) cepat sembuhkan luka dan baikpulih tisu serta kolagen
5) bantu hadam zat besi
6) baik untuk gigi dan gusi

Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Salam sayang - adda

Hubungi adda :
Fb : Adda Sa'adah
Whatsapp / telegram/ line/ wechat : 013-3324830



Promosi Vitamin C Sustained Release bagi November 2015

Salam sejahtera. Bagi november Shaklee dah umumkan promosi bulan ni ialah

1. VITAMIN C SUSTAINED RELEASE






Apa kebaikan vitamin C ni?



KEBAIKAN VITAMIN C:
-Berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri

-Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik2 hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata

-Merawat penyakit kulit seperti bisul, ekzema, dermatitis, juga batuk serta demam selesema

-Membasmi bakteria jerawat dan merawat parut

-Anti penuaan dan anti kedut

-Mengatasi masalah resdung dan alahan

-Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar
adrenal, dan juga mengekalkan kesihatan gusi & gigi



-Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran, jangkitan serta meningkatkan imuniti

-Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis

-Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka dan pengeluaran hormon anti-stress

-Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi

-Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya

-Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas

-Membantu tubuh menyerap zat besi yang berlebihan, berguna dalam rawatan anemia

-Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah dan menurunkan paras kolesterol dalam darah

-Merawat jangkitan saluran kencing

-Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain

-Dijual hanya oleh pengedar sah sahaja, Jangan takut atau ragu dengan Vitamin ini

Vitamin C adalah jenis sustained released atau pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 12 jam. Oleh itu, ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan.



SANGAT SESUAI UNTUK:
*wanita dan lelaki,umur 12 tahun keatas
*ibu mengandung
*ibu yang menyusukan bayi (menambahkan air susu)
*boleh diambil ketika haid
*mereka yang mengambil supplement kolagen dan glutathione (mengoptimumkan fungsi dan serapan bahan tersebut oleh badan)
*mereka yang mementingkan kesihatan dan kecantikan kulit
*perokok (mengurangkan penyerapan nikotin)
*mangsa kemalangan yang cedera/pembedahan, melecur






Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Salam sayang - adda



Salam sejahtera. Bagi november Shaklee dah umumkan promosi bulan ni ialah

1. VITAMIN C SUSTAINED RELEASE






Apa kebaikan vitamin C ni?



KEBAIKAN VITAMIN C:
-Berkesan mencerahkan kulit wajah dan badan secara sekata, licin, gebu, berseri

-Mengekalkan kelembapan kulit, menghilangkan bintik2 hitam, memudarkan jeragat dan lingkaran gelap di bawah mata

-Merawat penyakit kulit seperti bisul, ekzema, dermatitis, juga batuk serta demam selesema

-Membasmi bakteria jerawat dan merawat parut

-Anti penuaan dan anti kedut

-Mengatasi masalah resdung dan alahan

-Diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu, fungsi kelenjar
adrenal, dan juga mengekalkan kesihatan gusi & gigi



-Melindungi sel tubuh daripada kesan-kesan pencemaran, jangkitan serta meningkatkan imuniti

-Membantu mengurangkan tekanan darah tinggi, dan mencegah aterosklerosis

-Melindungi daripada pembekuan darah, lebam, menggalakkan penyembuhan luka dan pengeluaran hormon anti-stress

-Penting untuk penyuburan sel darah putih dan juga bertindak sebagai antihistamin semulajadi yang amat berguna untuk mengurangkan hidung bengkak semasa selesema, dan mengurangkan gejala-gejala lain alergi

-Membunuh bakteria patogenik, yang bertindak sebagai antibiotik yang tidak berbahaya

-Melindungi sel-sel otak dan saraf tunjang, yang sering dirosakkan oleh radikal bebas

-Membantu tubuh menyerap zat besi yang berlebihan, berguna dalam rawatan anemia

-Ia memainkan peranan penting dalam penghasilan hemoglobin dan sel darah merah dan menurunkan paras kolesterol dalam darah

-Merawat jangkitan saluran kencing

-Diperlukan untuk metabolisme asid folik dan vitamin lain

-Dijual hanya oleh pengedar sah sahaja, Jangan takut atau ragu dengan Vitamin ini

Vitamin C adalah jenis sustained released atau pelepasan perlahan-lahan, dalam masa 12 jam. Oleh itu, ia memastikan tubuh kita mendapat bekalan vitamin C yang berterusan.



SANGAT SESUAI UNTUK:
*wanita dan lelaki,umur 12 tahun keatas
*ibu mengandung
*ibu yang menyusukan bayi (menambahkan air susu)
*boleh diambil ketika haid
*mereka yang mengambil supplement kolagen dan glutathione (mengoptimumkan fungsi dan serapan bahan tersebut oleh badan)
*mereka yang mementingkan kesihatan dan kecantikan kulit
*perokok (mengurangkan penyerapan nikotin)
*mangsa kemalangan yang cedera/pembedahan, melecur






Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Salam sayang - adda



Omega Guard membantu mengawal berat badan semasa hamil

Salam sejahtera, mesti antara korang yang pernah pregnant mengalami sindrom berat badan naik melaampau kan. Mesti ramai yang risau lepas bersalin badan naik kaw-kaw punya kan. Berat badan masa mengandung mesti naik taw kalau tak nurse marah taw. Berat badan kena naik masa preggy sebab nak tampung berat baby. Kembang sikit la masa preggy.

Tapi alhamdulilah pengalaman preggy Thariq Ziyad, berat adda tak naik mendadak. Masa preggy 11kg je naik. Sampai nurse check berkali-kali betul ke ada pertambahan berat. Risau jugak kan. Dulu berat 61kg.


Lepas baby keluar alhamdulilah,  berat adda turun mendadak jugak. Hampir 10 kg turun. Sekarang berat adda 50kg taw.

Ada orang tanya apa rahsia sampai berat turun dan boleh maintain walaupun selepas bersalin. Sambil bisik adda jawab " makan omega" hihi secret sangat sampai kena bisik taw.



Betul ke makan omega berat maintain lepad bersalin? InsyaAllah masa preggy dulu adda makan untuk perkembangan otak baby supaya pintar cergas dan pandai. Cewahhhh. Hihihi

Tapi kalau tengok SID yang lain yang amal omega masa preggy mesti berat maintain lepas bersalin kan. Lagi satu omega guard boleh kawal berat badan. Yang membesar hanya baby. Alhamdulilahhh masa preggy adda konsisten ambil 2 biji omega dan inilah kesan yang best adda rasa taw!

Walaupun omega rasa macam ikan dan loya nak telan masa preggy, namun ku gagahkqn jugak demi thariq ziyad.  Sebab apa, takut nau masa preggy demam. Orang cakap kalau demam masa preggy bahaya. So adda kalau boleh elak sebaik mungkin dengan amal beberapa vitamin. Alhamdulilah♥

Lagi satu rahsia nak kurus selepas bersalin, susukan anak korang sampqi 2 tahun sebab bila baby menyusu berapa kalori telag dibakar. Fuhhhh. Patutlahh kan. Alhamdulilah doakan adda berjaya susukan Thariq Ziyad sampai 2 tahun taw, Chaiyok!

See you on next entry! ♥


Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Salam sayang
Adda Sa'adah


Contact me :

FB : Adda Sa'adah
Whatsapp / telegram / line / wechat : 013-3324830



Salam sejahtera, mesti antara korang yang pernah pregnant mengalami sindrom berat badan naik melaampau kan. Mesti ramai yang risau lepas bersalin badan naik kaw-kaw punya kan. Berat badan masa mengandung mesti naik taw kalau tak nurse marah taw. Berat badan kena naik masa preggy sebab nak tampung berat baby. Kembang sikit la masa preggy.

Tapi alhamdulilah pengalaman preggy Thariq Ziyad, berat adda tak naik mendadak. Masa preggy 11kg je naik. Sampai nurse check berkali-kali betul ke ada pertambahan berat. Risau jugak kan. Dulu berat 61kg.


Lepas baby keluar alhamdulilah,  berat adda turun mendadak jugak. Hampir 10 kg turun. Sekarang berat adda 50kg taw.

Ada orang tanya apa rahsia sampai berat turun dan boleh maintain walaupun selepas bersalin. Sambil bisik adda jawab " makan omega" hihi secret sangat sampai kena bisik taw.



Betul ke makan omega berat maintain lepad bersalin? InsyaAllah masa preggy dulu adda makan untuk perkembangan otak baby supaya pintar cergas dan pandai. Cewahhhh. Hihihi

Tapi kalau tengok SID yang lain yang amal omega masa preggy mesti berat maintain lepas bersalin kan. Lagi satu omega guard boleh kawal berat badan. Yang membesar hanya baby. Alhamdulilahhh masa preggy adda konsisten ambil 2 biji omega dan inilah kesan yang best adda rasa taw!

Walaupun omega rasa macam ikan dan loya nak telan masa preggy, namun ku gagahkqn jugak demi thariq ziyad.  Sebab apa, takut nau masa preggy demam. Orang cakap kalau demam masa preggy bahaya. So adda kalau boleh elak sebaik mungkin dengan amal beberapa vitamin. Alhamdulilah♥

Lagi satu rahsia nak kurus selepas bersalin, susukan anak korang sampqi 2 tahun sebab bila baby menyusu berapa kalori telag dibakar. Fuhhhh. Patutlahh kan. Alhamdulilah doakan adda berjaya susukan Thariq Ziyad sampai 2 tahun taw, Chaiyok!

See you on next entry! ♥


Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Salam sayang
Adda Sa'adah


Contact me :

FB : Adda Sa'adah
Whatsapp / telegram / line / wechat : 013-3324830



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...