Adda Sa'adah : Pulut sekaya

Monday, 14 September 2015

Pulut sekaya

Salam sejahtera.  Hari ni adda nak share cerita yang masa weekand ritu ada buat pulut sekaya taw. Kami orang b3lah pantai timur panggil Tok haji Serban.
actually adda tak lernah buat pom tapi google punya goole akhirnya jumpa jugak cara yang paling senang nak buat pulut sekaya ni, hubby suka tawar sikit tak suka manis2. Hihihi.

Adda tak ikut sangat sukatan sebab adda makan berdua aje, so adda kurangkan sukatan die sebab guna loyang kecik.


Cara -cara :

1. 150g pulut
2. 3/4 daripada Santan kotak dicampur sedikit air - adda guna santan kotak
3. Secubit garam

Semua bahan ni kukus selama 25 minit cukup.

Lapisan atas :

1. 4 biji telur
2. Daun pandan
3. Gula melaka adda add on sikit dengan gula perang.
4. 2 sudu besar gula

Gula melaka, gula dan daun pandan panaskan dalam kuali.
Tutup api  then campur dengan telur kacau dengan pemukul, takda kacau je dengan sudu. Bantai je asal kacau hihi


Lepas tu, tabur atas pukut tadi. Kukus 30 minit. Dah jadi pulut tok haji sarban ♥

InsyaAllah next entry adda letak pic ye hihi


Resepi asal adda tengok sini ------》》》》 RESEPI TOK HAJI SARBAN

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...