Adda Sa'adah : August 2015

Saturday, 22 August 2015

Kesan kekurangan air dalam badan

Salam sejahtera..

Kesan Kekurangan Air Dalam Badan


Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan : 


1. Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek). 


2. Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah.


3. Sukar memberi tumpuan terhadap perkara yang dilakukan terutamanya pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak. 


4. Tekanan darah menurun. 


5. Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurangan menyebabkan mudah rasa mengantuk. 


6. Lesu pada waktu siang. 


7. Sakit belakang. 


8. Dehidrasi. 


9. Sakit kepala. 


10. Memperlahankan kadar metabolisma badan.


11. Meningkatkan risiko kanser usus, kanser pundi kencing dan kanser payudara. 


12. Sendi dan otot mengalami kekeringan cecair. 


13. Menyukarkan penyingkiran bahan toksik. 


14. Meningkatkan keinginan untuk makan. 


15. Darah menjadi lebih pekat .


16. Mudah keliru. 


17. Degupan jantung semakin meningkat. 


18. Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan.


19. Tubuh akan mengalami dehidrasi. Dehidrasi ini menyebabkan cairan di otak akan menurun, pengangkutan oksigen yang seharusnya mengalir ke otak pun berkurang. Akibatnya, sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang.


20. Gangguan fungsi kognitif (kepandaian) otak. Jika kita kekurangan air putih, otak tidak mampu menjalankan fungsi normalnya lagi, terutama fungsi kognitif yang akhirnya membuat kita menjadi senang lupa dan kurang konsentrasi.


21. Mengganggu fungsi ginjal. Ini kerana air sangat penting untuk mencegah penyakit batu karang. Dengan cukupnya air dalam badan, maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah luruh bersama air kencing. 


22. Pelbagai gejala ringan dan berat akan timbul. Kekurangan air yang dialami oleh tubuh akan menyebabkan gejala ringan dan sedang seperti lelah, haus, batuk kering, badan panas, sakit kepala, air kencing pekat, denyut nadi cepat, hingga gejala berat seperti halusinasi dan kematian. 


23. Mudah terkena infeksi kerana bakteria tidak mampu keluar akibat kurang minum, kita akan mengalami infeksi. Gejalanya seperti suhu badan yang sedikit meningkat, rasa ngilu terutamanya saat akhir buang air kecil, perasaan ingin buang air kecil yang tidak dapat ditahan-tahan, dan lain-lain. 


24. Kulit menjadi kusam. Ini karena kurang minum air menyebabkan aliran darah dalam kapilari di kulit juga tidak maksimal.


Credit : Kesan kekurangan air
  
Salam sejahtera..

Kesan Kekurangan Air Dalam Badan


Kajian menunjukkan kehilangan dua peratus cecair badan boleh menyebabkan : 


1. Lemah daya ingatan (ingatan jangka pendek). 


2. Sukar membuat kiraan, walaupun yang mudah.


3. Sukar memberi tumpuan terhadap perkara yang dilakukan terutamanya pada skrin komputer atau bahan bacaan bercetak. 


4. Tekanan darah menurun. 


5. Jumlah oksigen yang sampai ke otak berkurangan menyebabkan mudah rasa mengantuk. 


6. Lesu pada waktu siang. 


7. Sakit belakang. 


8. Dehidrasi. 


9. Sakit kepala. 


10. Memperlahankan kadar metabolisma badan.


11. Meningkatkan risiko kanser usus, kanser pundi kencing dan kanser payudara. 


12. Sendi dan otot mengalami kekeringan cecair. 


13. Menyukarkan penyingkiran bahan toksik. 


14. Meningkatkan keinginan untuk makan. 


15. Darah menjadi lebih pekat .


16. Mudah keliru. 


17. Degupan jantung semakin meningkat. 


18. Menjejaskan tindak balas kimia dalam badan.


19. Tubuh akan mengalami dehidrasi. Dehidrasi ini menyebabkan cairan di otak akan menurun, pengangkutan oksigen yang seharusnya mengalir ke otak pun berkurang. Akibatnya, sel-sel otak menjadi tidak aktif dan berkembang.


20. Gangguan fungsi kognitif (kepandaian) otak. Jika kita kekurangan air putih, otak tidak mampu menjalankan fungsi normalnya lagi, terutama fungsi kognitif yang akhirnya membuat kita menjadi senang lupa dan kurang konsentrasi.


21. Mengganggu fungsi ginjal. Ini kerana air sangat penting untuk mencegah penyakit batu karang. Dengan cukupnya air dalam badan, maka komponen pembentukan batu karang menjadi lebih mudah luruh bersama air kencing. 


22. Pelbagai gejala ringan dan berat akan timbul. Kekurangan air yang dialami oleh tubuh akan menyebabkan gejala ringan dan sedang seperti lelah, haus, batuk kering, badan panas, sakit kepala, air kencing pekat, denyut nadi cepat, hingga gejala berat seperti halusinasi dan kematian. 


23. Mudah terkena infeksi kerana bakteria tidak mampu keluar akibat kurang minum, kita akan mengalami infeksi. Gejalanya seperti suhu badan yang sedikit meningkat, rasa ngilu terutamanya saat akhir buang air kecil, perasaan ingin buang air kecil yang tidak dapat ditahan-tahan, dan lain-lain. 


24. Kulit menjadi kusam. Ini karena kurang minum air menyebabkan aliran darah dalam kapilari di kulit juga tidak maksimal.


Credit : Kesan kekurangan air
  

Friday, 21 August 2015

Daftar ahli Shaklee dan dapat FREE VITALEA

Salam sejahtera

Hari ni lepas tamat persekolahan, adda ke branch untuk settle urusan daftar ahli baru. Dan masih tak terlambat untuk dapat FREE VITALEA,  sebab promosi FREE VITALEA akan berakhir Oktober ini. Jadi baiklah korang sedikit sebelum promosi ditutup rapat-rapat hokey!




Syarat untuk dapat FREE VITALEA :
♡ sign up ahli Shaklee & bayar yuran rm69
♡ beli mana-mana produk shaklee walaupun zinc sebotol


Salam sejahtera

Hari ni lepas tamat persekolahan, adda ke branch untuk settle urusan daftar ahli baru. Dan masih tak terlambat untuk dapat FREE VITALEA,  sebab promosi FREE VITALEA akan berakhir Oktober ini. Jadi baiklah korang sedikit sebelum promosi ditutup rapat-rapat hokey!




Syarat untuk dapat FREE VITALEA :
♡ sign up ahli Shaklee & bayar yuran rm69
♡ beli mana-mana produk shaklee walaupun zinc sebotol


Thursday, 20 August 2015

Panduan memilih vitamin E yang BAIK

Salam sejahtera....


Secara asasnya menurut Dr Bruce Miller, tips memilih  vitamin E yang baik haruslah mengandungi perkara2 berikut:-
  1. Pilih dari sumber semulajadi. Badan manusia lebih gemar menyimpan vitamin E semula jadi untuk kegunaan badan dan mengumuhkan vitamin E tiruanBagaimana nak tau semulajadi ke  tak? Boleh periksa senarai ramuan pada label botol. Pada label vitamin Esemulajadi terdapat tanda d kecil (d-alfa tocopherol) manakala vitamin E tiruan pula mengandungi tanda `d’ alfa-tocopherol
  2. Ia harus mengandungi  ahli-ahli lain dalam keluarga tocopherol bagi membolehkan penggunaan maksimum
  3. Pilih Vita E yang mengandungi selenium
Salam sayang - adda 

Whatsapp/ telegram 013-3324830
Fb : Saudagar Vitamin
Salam sejahtera....


Secara asasnya menurut Dr Bruce Miller, tips memilih  vitamin E yang baik haruslah mengandungi perkara2 berikut:-
  1. Pilih dari sumber semulajadi. Badan manusia lebih gemar menyimpan vitamin E semula jadi untuk kegunaan badan dan mengumuhkan vitamin E tiruanBagaimana nak tau semulajadi ke  tak? Boleh periksa senarai ramuan pada label botol. Pada label vitamin Esemulajadi terdapat tanda d kecil (d-alfa tocopherol) manakala vitamin E tiruan pula mengandungi tanda `d’ alfa-tocopherol
  2. Ia harus mengandungi  ahli-ahli lain dalam keluarga tocopherol bagi membolehkan penggunaan maksimum
  3. Pilih Vita E yang mengandungi selenium
Salam sayang - adda 

Whatsapp/ telegram 013-3324830
Fb : Saudagar Vitamin

Cream ajaib Shaklee - HERBAL BLEND

Salam sejahtera..

Hari ini adda nk beercerita tentang Krim Ajaib kami iaitu HERBAL BLEND. Rasanya dah ramai yang tahu tentang ajaibnya krim ni kan.

Apa yang best sangat krim ni Puan Adda oiii.?

Krim ni best sebab dulu masa adda duduk Sabah, travel ke KL sellu la adda bawa krim ni dalam handbeg. Kira herbal blend ni most item la masa travelling kot-kot la kena kena nyamuk ke. Kena gigit terus je sapu. Biasalah balik KG nyamuk banyak sikit. Hihi

Lagi satu yang adda suka pasal krim ajaib ni tang kulit kering tu haaaa. Ya Allah, sukanya adda even die tak melekit dan ada rasa berangin sedikit tak wangi macam losyen lain, tapi bila kulit kering sapu aje terus kulit tak kering. Adda biasanya akan kering kat tapak tangan.

Lagi satu bila ada jerawat seketul dua ketul kat muka adda sapu je sikit & nipis-nipis di temoat yang kena jerawat tu. Memang insyaAllah kecut cepat la jerawat korang tu, biasanya dulu jerawat tumbuh masa nak period.


APA KEBAIKAN HERBAL BLEND ?

1. Membantu merawat ekzema dan gatal-gatal di gigit serangga

2. Melicinkan tumit kesan dari pecah-pecah

3. Mengubati luka dan melecur

4. Menghilangkan parut

5. Menghilangkan ruam pada baby


KANDUNGAN HERBAL BLEND 

1. Horse Chestnut seed
2. Rosemary leaf
3. Chamomilla recutita
4. Yarrow

TESTIMONI HERBAL BLEND :












Salam sayang --- adda
Whatsapp : 013-3324830
Fb : Saudagar Vitamin



Salam sejahtera..

Hari ini adda nk beercerita tentang Krim Ajaib kami iaitu HERBAL BLEND. Rasanya dah ramai yang tahu tentang ajaibnya krim ni kan.

Apa yang best sangat krim ni Puan Adda oiii.?

Krim ni best sebab dulu masa adda duduk Sabah, travel ke KL sellu la adda bawa krim ni dalam handbeg. Kira herbal blend ni most item la masa travelling kot-kot la kena kena nyamuk ke. Kena gigit terus je sapu. Biasalah balik KG nyamuk banyak sikit. Hihi

Lagi satu yang adda suka pasal krim ajaib ni tang kulit kering tu haaaa. Ya Allah, sukanya adda even die tak melekit dan ada rasa berangin sedikit tak wangi macam losyen lain, tapi bila kulit kering sapu aje terus kulit tak kering. Adda biasanya akan kering kat tapak tangan.

Lagi satu bila ada jerawat seketul dua ketul kat muka adda sapu je sikit & nipis-nipis di temoat yang kena jerawat tu. Memang insyaAllah kecut cepat la jerawat korang tu, biasanya dulu jerawat tumbuh masa nak period.


APA KEBAIKAN HERBAL BLEND ?

1. Membantu merawat ekzema dan gatal-gatal di gigit serangga

2. Melicinkan tumit kesan dari pecah-pecah

3. Mengubati luka dan melecur

4. Menghilangkan parut

5. Menghilangkan ruam pada baby


KANDUNGAN HERBAL BLEND 

1. Horse Chestnut seed
2. Rosemary leaf
3. Chamomilla recutita
4. Yarrow

TESTIMONI HERBAL BLEND :












Salam sayang --- adda
Whatsapp : 013-3324830
Fb : Saudagar Vitamin



Tuesday, 18 August 2015

KEBAIKAN GARLIC COMPLEX

Salam sejahtera semua.

Kepentingan Supplement Garlic Kepada Kesihatan Tubuh 
1.  Meningkatkan tahap sistem penghadaman, fungsi jantung yang baik kerana       mengandungi ekstrak spearmint. 
2.  Merupakan Antibiotik semulajadi yang selamat dan sangat bagus untuk pertingkatkan         sistem keimunan badan supaya boleh menghalang sakit berjangkit seperti selesema,       kulat, kuman, virus dan yis candida 
3.  Membantu atasi masalah alergi dengan meningkatkan keimunan terhadap penyakit       alergi seperti hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis 
4.  Meningkatkan dan membantu dalam masalah sistem penghadaman seperti kembung       perut, senak perut, ulser gastrik dan ketidakhadaman. 
5.  Menstabilkan tekanan darah tinggi dengan pengambilan konsisten 2-4 biji tablet Garlic       sehari selepas makan. Garlic dapat mengeluarkan raksa, plumbum, kadmium yang       merupakan logam toksik dalam tubuh dengan pantas. Logam toksik ini antara       penyebab tekanan darah tinggi meningkat. 6.  Melindungi sel-sel darah dari kemusnahan yang disebabkan kehadiran logam dalam       tubuh dan sekaligus menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia yang terkandung       dalam tubuh tanpa kita sedari. 
7.  Membantu menurunkan paras kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah,       mengurangkan bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang      strok dan penyakit koronari. 
8.  Membantu merawat kanser serta membantu mengurangkan peratusan bahan       pencetus kejadian kanser iaitu Nitrosamine. Garlic merupakan anti-oksidan kerana       mengadungi sebatian selenium+germanium+acid amino yang melindungi tubuh       dari radikal bebas yang merupakan antara penyebab kanser. 
9. Mengelakkan Odema iaitu air tekumpul dalam badan terutama pada kaki dan      pergelangan kaki 
10. Membantu menangani masalah organ-organ pernafasan tersumbat akibat batuk dan       brokitis yang berterusan, sakit kerongkong, selesema dan resdung (sinus) 
11. Bagi yang mempunyai Diabetes - Garlic dapat meningkatkan pengeluaran insulin dan        meransang hati untuk mengawal gula dalam darah 
12. Mampu melawan bakteria dan smeua jenis jangkitan pada:       - Kerongkong & Telinga (throat & ear infection)      
 - Perut memulas (stomach upset)       
- Cirit-birit (Diarrhea)       - Bronkitis       
- Luka-luka (infected wounds)       
- Jangkitan yang berulang-ulang seperti telinga, kerongkong, gusi, mulut, dada, sistem air kencing



Salam sayang :
Whatsapp :0133324830
Fb : Saudagar Vitamin


Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Salam sejahtera semua.

Kepentingan Supplement Garlic Kepada Kesihatan Tubuh 
1.  Meningkatkan tahap sistem penghadaman, fungsi jantung yang baik kerana       mengandungi ekstrak spearmint. 
2.  Merupakan Antibiotik semulajadi yang selamat dan sangat bagus untuk pertingkatkan         sistem keimunan badan supaya boleh menghalang sakit berjangkit seperti selesema,       kulat, kuman, virus dan yis candida 
3.  Membantu atasi masalah alergi dengan meningkatkan keimunan terhadap penyakit       alergi seperti hidung yang sensitive, sinus, alergi, asthma, selesema dan hepatitis 
4.  Meningkatkan dan membantu dalam masalah sistem penghadaman seperti kembung       perut, senak perut, ulser gastrik dan ketidakhadaman. 
5.  Menstabilkan tekanan darah tinggi dengan pengambilan konsisten 2-4 biji tablet Garlic       sehari selepas makan. Garlic dapat mengeluarkan raksa, plumbum, kadmium yang       merupakan logam toksik dalam tubuh dengan pantas. Logam toksik ini antara       penyebab tekanan darah tinggi meningkat. 6.  Melindungi sel-sel darah dari kemusnahan yang disebabkan kehadiran logam dalam       tubuh dan sekaligus menghalang kerosakkan hati oleh bahan kimia yang terkandung       dalam tubuh tanpa kita sedari. 
7.  Membantu menurunkan paras kolestrol, LDL, trigliserid dan kelikatan darah,       mengurangkan bekuan darah, meningkatkan HDL, melindungi jantung dan menghalang      strok dan penyakit koronari. 
8.  Membantu merawat kanser serta membantu mengurangkan peratusan bahan       pencetus kejadian kanser iaitu Nitrosamine. Garlic merupakan anti-oksidan kerana       mengadungi sebatian selenium+germanium+acid amino yang melindungi tubuh       dari radikal bebas yang merupakan antara penyebab kanser. 
9. Mengelakkan Odema iaitu air tekumpul dalam badan terutama pada kaki dan      pergelangan kaki 
10. Membantu menangani masalah organ-organ pernafasan tersumbat akibat batuk dan       brokitis yang berterusan, sakit kerongkong, selesema dan resdung (sinus) 
11. Bagi yang mempunyai Diabetes - Garlic dapat meningkatkan pengeluaran insulin dan        meransang hati untuk mengawal gula dalam darah 
12. Mampu melawan bakteria dan smeua jenis jangkitan pada:       - Kerongkong & Telinga (throat & ear infection)      
 - Perut memulas (stomach upset)       
- Cirit-birit (Diarrhea)       - Bronkitis       
- Luka-luka (infected wounds)       
- Jangkitan yang berulang-ulang seperti telinga, kerongkong, gusi, mulut, dada, sistem air kencing



Salam sayang :
Whatsapp :0133324830
Fb : Saudagar Vitamin


Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Sunday, 16 August 2015

Masalah sembelit - Jom LET IT GO!

Salam sejahtera.

Rasanya masalah sembelit dihadapi oleh majoriti orang kat Malaysia. 

Apakah sembelit?
Sembelit ialah keadaan dimana kekerapan membuang air besar menjadi kurang atau kesukaran membuang air besar.



Adakah ianya sesuatu yang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak dan apakah faktor yang menyumbangkan kepada keadaan ini?
  • Masalah ini adalah biasa di kalangan kanak-kanak tetapi biasanya hanya sementara.
  • Faktor yang menyebabkan sembelit ialah:
    • Pengambilan serat yang tidak mencukupi.
    • Pengambilan cecair yang tidak mencukupi.
    • Kurang bersenam.
    • Menahan keinginan untuk buang air besar.
    • Mempunyai penyakit yang menyebabkan sembelit contoh penyakit Hirschprung atau hypothyrodism.
    • Ubat-ubatan contoh ubat tahan sakit narkotik.
Bagaimanakah cara untuk saya tahu jika anak saya sembelit?
Tanda-tanda dan gejalanya termasuk :
  • Tidak membuang air besar untuk beberapa hari atau keadaan najisnya kering dan keras.
  • Sakit perut.
  • Sakit ketika membuang air besar seperti menyempitkan duburnya, tidak boleh duduk diam dan muka bertukar menjadi kemerah-merahan.
  • Ada kesan kotoran najis pada seluar dalam kanak-kanak.
Apakah masalah yang akan terjadi sekiranya menghidapi sembelit?
  • Terjadinya luka kecil dibahagian dalam dubur (anal fissure) yang boleh menyebabkan perdarahan dan kesakitan.
  • Enggan membuang air besar.
  • Merasa malu disebabkan kesan kotoran najis pada seluar dalam.
  • Komplikasi berlaku akibat dari penyakit yang dihidapi contoh usus tersumbat dalam penyakit Hirschprung.

Bagaimanakah mengendalikan kanak-kanak sembelit?
Penilaian
  • Penting untuk menilai situasi bagi mengecam dan merawat penyakit yang dihidapi.
Pemakanan
  • Lebihkan pengambilan makanan berserat (buah-buahan, sayuran hijau dan bijirin) dan cecair di dalam pemakanan harian kanak-kanak.
  • Untuk bayi yang masih kecil dan belum memulakan pengambilan makanan adalah penting untuk memastikan susu yang di ambil mencukupi. Pertukaran susu formula mungkin boleh dilakukan selepas mendapat nasihat dari doktor.

Latih tabiat ke tandas
  • Memperkukuhkan tabiat ke tandas secara berkala dan tetap waktunya.
Senaman
  • Bersenam secara berkala boleh membantu masalah sembelit.
Ubat-ubatan
  • Jika keadaan semakin serius, doktor mungkin memberi ubat untuk melembutkan najis atau enema bagi mengeluarkan najis.
Bagaimanakah latihan tabiat ke tandas dilakukan?
  • Anak anda harus duduk di atas mangkuk tandas sekurang-kurangnya 15 minit setiap hari.
  • Semasa membuang air besar, anak anda boleh membaca buku.
  • Konsisten, kesabaran dan ketekunan diperlukan supaya latihan ini berjaya.
Bagaimanakah cara mencegah keadaan ini daripada terjadi?
  • Tingkatkan pengambilan makanan tinggi serat dan air yang mencukupi.
  • Senaman secara tetap dan berkala.
  • Melatih tabiat membuang air besar setiap hari.
Apakah tanda-tanda amaran untuk diberi perhatian?
Dapatkan nasihat daripada doktor anda jika:
  • Sembelit berlarutan melebihi 8 minggu.
  • Aktiviti harian anak terjejas.
  • Berlaku luka kecil di bahagian dalam dubur.
  • Sebahagian kecil daripada usus terkeluar daripada dubur (termasuk buasir).
  • Gagal mengeluarkan najis melalui dubur.
  • Terdapat kesan kekotoran najis pada seluar dalam anak.
Tarikh Kemaskini:26 April 2012
Penulis:Dato’ Dr. Lim Nyok Ling
:Dr. Lim Sern Chin
Penyemak:Dr. Chong Sze Yee
Kredit untuk : SEMBELIT

SHAKLEE REMEDY :


Sebarang pertanyaan :

Whatsapp 013-3324830 adda
FB : Saudagar Vitamin


Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.







Salam sejahtera.

Rasanya masalah sembelit dihadapi oleh majoriti orang kat Malaysia. 

Apakah sembelit?
Sembelit ialah keadaan dimana kekerapan membuang air besar menjadi kurang atau kesukaran membuang air besar.



Adakah ianya sesuatu yang biasa berlaku di kalangan kanak-kanak dan apakah faktor yang menyumbangkan kepada keadaan ini?
  • Masalah ini adalah biasa di kalangan kanak-kanak tetapi biasanya hanya sementara.
  • Faktor yang menyebabkan sembelit ialah:
    • Pengambilan serat yang tidak mencukupi.
    • Pengambilan cecair yang tidak mencukupi.
    • Kurang bersenam.
    • Menahan keinginan untuk buang air besar.
    • Mempunyai penyakit yang menyebabkan sembelit contoh penyakit Hirschprung atau hypothyrodism.
    • Ubat-ubatan contoh ubat tahan sakit narkotik.
Bagaimanakah cara untuk saya tahu jika anak saya sembelit?
Tanda-tanda dan gejalanya termasuk :
  • Tidak membuang air besar untuk beberapa hari atau keadaan najisnya kering dan keras.
  • Sakit perut.
  • Sakit ketika membuang air besar seperti menyempitkan duburnya, tidak boleh duduk diam dan muka bertukar menjadi kemerah-merahan.
  • Ada kesan kotoran najis pada seluar dalam kanak-kanak.
Apakah masalah yang akan terjadi sekiranya menghidapi sembelit?
  • Terjadinya luka kecil dibahagian dalam dubur (anal fissure) yang boleh menyebabkan perdarahan dan kesakitan.
  • Enggan membuang air besar.
  • Merasa malu disebabkan kesan kotoran najis pada seluar dalam.
  • Komplikasi berlaku akibat dari penyakit yang dihidapi contoh usus tersumbat dalam penyakit Hirschprung.

Bagaimanakah mengendalikan kanak-kanak sembelit?
Penilaian
  • Penting untuk menilai situasi bagi mengecam dan merawat penyakit yang dihidapi.
Pemakanan
  • Lebihkan pengambilan makanan berserat (buah-buahan, sayuran hijau dan bijirin) dan cecair di dalam pemakanan harian kanak-kanak.
  • Untuk bayi yang masih kecil dan belum memulakan pengambilan makanan adalah penting untuk memastikan susu yang di ambil mencukupi. Pertukaran susu formula mungkin boleh dilakukan selepas mendapat nasihat dari doktor.

Latih tabiat ke tandas
  • Memperkukuhkan tabiat ke tandas secara berkala dan tetap waktunya.
Senaman
  • Bersenam secara berkala boleh membantu masalah sembelit.
Ubat-ubatan
  • Jika keadaan semakin serius, doktor mungkin memberi ubat untuk melembutkan najis atau enema bagi mengeluarkan najis.
Bagaimanakah latihan tabiat ke tandas dilakukan?
  • Anak anda harus duduk di atas mangkuk tandas sekurang-kurangnya 15 minit setiap hari.
  • Semasa membuang air besar, anak anda boleh membaca buku.
  • Konsisten, kesabaran dan ketekunan diperlukan supaya latihan ini berjaya.
Bagaimanakah cara mencegah keadaan ini daripada terjadi?
  • Tingkatkan pengambilan makanan tinggi serat dan air yang mencukupi.
  • Senaman secara tetap dan berkala.
  • Melatih tabiat membuang air besar setiap hari.
Apakah tanda-tanda amaran untuk diberi perhatian?
Dapatkan nasihat daripada doktor anda jika:
  • Sembelit berlarutan melebihi 8 minggu.
  • Aktiviti harian anak terjejas.
  • Berlaku luka kecil di bahagian dalam dubur.
  • Sebahagian kecil daripada usus terkeluar daripada dubur (termasuk buasir).
  • Gagal mengeluarkan najis melalui dubur.
  • Terdapat kesan kekotoran najis pada seluar dalam anak.
Tarikh Kemaskini:26 April 2012
Penulis:Dato’ Dr. Lim Nyok Ling
:Dr. Lim Sern Chin
Penyemak:Dr. Chong Sze Yee
Kredit untuk : SEMBELIT

SHAKLEE REMEDY :


Sebarang pertanyaan :

Whatsapp 013-3324830 adda
FB : Saudagar Vitamin


Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.







Saturday, 15 August 2015

Postage vitamin Shaklee haari ni

Salam sejahtera. Tadi ada sorang whatsapp nak order barang dan terus buat payment untuk vitamin yang di ordernya!

Dan tiba2 baru teringat hari ini sabtu. Pos laju tutup. Tanya hubby dia cakap buka. Posmen cakap semalam.  Adda ingat dia main2 je or acah-acah je. Sebab muka die wat lek je. Hukhuk


Siap-siap tiba2 dia pun nak ikut sekali. Hangkut la semua. Hihi dan alhamdulilah pos office masih buka lagi.

Alhamdulilah.  Barangan vitamin Shaklee adda telah dipos lajukan. Syukur alhamdulilah
Salam sayang - adda

Whatsapp 013-3324830
Fb : Saudagar Vitamin


Salam sejahtera. Tadi ada sorang whatsapp nak order barang dan terus buat payment untuk vitamin yang di ordernya!

Dan tiba2 baru teringat hari ini sabtu. Pos laju tutup. Tanya hubby dia cakap buka. Posmen cakap semalam.  Adda ingat dia main2 je or acah-acah je. Sebab muka die wat lek je. Hukhuk


Siap-siap tiba2 dia pun nak ikut sekali. Hangkut la semua. Hihi dan alhamdulilah pos office masih buka lagi.

Alhamdulilah.  Barangan vitamin Shaklee adda telah dipos lajukan. Syukur alhamdulilah
Salam sayang - adda

Whatsapp 013-3324830
Fb : Saudagar Vitamin


Gantikan Choc sebagai hadiah

Salam sejahtera.. menarik bukan. Gantikan hadiah dengan choc!

Baru -- baru ni adda ada terima tempahan untuk buat choc! Minta di poskan ke Langkawi ♥

Jadi adda buatkan la seperti yang diminta. Nak tema hitam putih. Wording merah .

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR FAIRUS.  - Wording yang telah diminta ♥

Kami akan wrap kemas-kemas untuknpasrikan ia selamat sampai insyaAllah.


Ni pulak testimoni. Alhamdulilah TIP TOP katanya!

ni antara design yang pernah Choc Empire siapkan!



Jika anda berminat untuk hadiahkan insan istimewa anda seperti ini
HUBUNGI :

Adda
013-3324830
FB : CHOC EMPIRE

Salam sejahtera.. menarik bukan. Gantikan hadiah dengan choc!

Baru -- baru ni adda ada terima tempahan untuk buat choc! Minta di poskan ke Langkawi ♥

Jadi adda buatkan la seperti yang diminta. Nak tema hitam putih. Wording merah .

HAPPY BIRTHDAY MY DEAR FAIRUS.  - Wording yang telah diminta ♥

Kami akan wrap kemas-kemas untuknpasrikan ia selamat sampai insyaAllah.


Ni pulak testimoni. Alhamdulilah TIP TOP katanya!

ni antara design yang pernah Choc Empire siapkan!



Jika anda berminat untuk hadiahkan insan istimewa anda seperti ini
HUBUNGI :

Adda
013-3324830
FB : CHOC EMPIRE

Apa itu Kolagen

Salam sejahtera, tengahari ni rasa nak share pula tentang kolagen. Secara amnya 75% badan kita terdiri daripada kolagen.

Jadi apa itu kolagen?

Kolagen merupakan salah satu protein yang terdapat dalam tubuh kita. Kolagen banyak ditemukan pada jaringan ikat seperti kulit, ligamen dan tendon. Bagian tubuh lain yang juga terdapat kolagen antara lain tulang, pembuluh darah, kornea mata dan usus.

Siapa yang Patut Makan dan Guna Produk Kolagen?


Pelajar (Perempuan dan lelaki)
- Kolagen bagus untuk sesiapa yang ada masalah mudah lupa. Like me and Lefsak.
Artis / celebrity


- Semua manusia sukakan model / artis yang berkulit cantik. Admit it. Dan Shila Amzah ada produk kolagen dia sendiri. Ning Baizura juga kalau tak silap.
Mangsa kebakaran 


- Kolagen amat diperlukan untuk replace semula semua kulit yang dah terbakar / melecur.


Lelaki dan Wanita yang nampak tua (Or orang yang makin tua)


- Seseorang itu akan nampak tua bila kulit dia dah start berkedut dan jadi kusam kan? You will need this kolagen untuk counter masalah kulit yang berkedut dan rosak.


Perempuan yang baru lepas bersalin


 - Make sure your husband tak lari selepas dah dapat anak pertama. Hihi.


Bekas pesakit yang ada masalah kulit / parut


- Replace the dead skin and mengurangkan kesan parut dan kulit kasar.


Orang yang mempunyai masalah tidur 


- Collagen bagus untuk orang yang ada masalah tidur. Kolagen ni akan membantu anda supply collagen material in the first sleep cycle. Normal sleep cycle adalah 90 minutes.


Orang yang mudah sakit
- Improve the metabolism


Credit untuk : Blog the others Khairul







Salam sejahtera, tengahari ni rasa nak share pula tentang kolagen. Secara amnya 75% badan kita terdiri daripada kolagen.

Jadi apa itu kolagen?

Kolagen merupakan salah satu protein yang terdapat dalam tubuh kita. Kolagen banyak ditemukan pada jaringan ikat seperti kulit, ligamen dan tendon. Bagian tubuh lain yang juga terdapat kolagen antara lain tulang, pembuluh darah, kornea mata dan usus.

Siapa yang Patut Makan dan Guna Produk Kolagen?


Pelajar (Perempuan dan lelaki)
- Kolagen bagus untuk sesiapa yang ada masalah mudah lupa. Like me and Lefsak.
Artis / celebrity


- Semua manusia sukakan model / artis yang berkulit cantik. Admit it. Dan Shila Amzah ada produk kolagen dia sendiri. Ning Baizura juga kalau tak silap.
Mangsa kebakaran 


- Kolagen amat diperlukan untuk replace semula semua kulit yang dah terbakar / melecur.


Lelaki dan Wanita yang nampak tua (Or orang yang makin tua)


- Seseorang itu akan nampak tua bila kulit dia dah start berkedut dan jadi kusam kan? You will need this kolagen untuk counter masalah kulit yang berkedut dan rosak.


Perempuan yang baru lepas bersalin


 - Make sure your husband tak lari selepas dah dapat anak pertama. Hihi.


Bekas pesakit yang ada masalah kulit / parut


- Replace the dead skin and mengurangkan kesan parut dan kulit kasar.


Orang yang mempunyai masalah tidur 


- Collagen bagus untuk orang yang ada masalah tidur. Kolagen ni akan membantu anda supply collagen material in the first sleep cycle. Normal sleep cycle adalah 90 minutes.


Orang yang mudah sakit
- Improve the metabolism


Credit untuk : Blog the others Khairul







Monday, 10 August 2015

Jom cairkan lelemak cinta korang dengan lecithin

Salam sejahtera,  kalau sebut Lecithin tentu ianya sangat femes dalam kalangan mereka yang nak kurus. Sebab lecitin termasuk dalam salah satu set inch loss.

Sebiji kapsul Lecithin Shaklee bersamaan 530mg. Untuk mereka yang nak kurus perlukan 4000 mg Kapsul Lecitin bagi menjayakan sesi perjuangan mereka untuk mengurangkan inch taw. So 4000 mg bersamaan dengan 7.5 kapsul. Senang citer 8 biji la. Hihi



Kat bawah ni adda listkan kebaikan Lecithin :


  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.
  • Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat mudah-  memecahkan lemak). Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yg bijak.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin, bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE.. BIKE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan

Kredit to : lecithin-shaklee-untuk.html


Salam sayang :
Adda
Whatsapp 013-3324830









Salam sejahtera,  kalau sebut Lecithin tentu ianya sangat femes dalam kalangan mereka yang nak kurus. Sebab lecitin termasuk dalam salah satu set inch loss.

Sebiji kapsul Lecithin Shaklee bersamaan 530mg. Untuk mereka yang nak kurus perlukan 4000 mg Kapsul Lecitin bagi menjayakan sesi perjuangan mereka untuk mengurangkan inch taw. So 4000 mg bersamaan dengan 7.5 kapsul. Senang citer 8 biji la. Hihi



Kat bawah ni adda listkan kebaikan Lecithin :


  • Lecithin bertindak sebagai pelarut utk kolestrol, triglycerides dan lemak-lemak yg lain. Ia membantu mencegah penyakit2 seperti high blood pressure, stroke,heart disease serta arteri yg mengeras. Malah sesetengah pakar mengesyorkan pengambilan sehingga to 6,000-7,000mg sehari jika berhadapan dengan masalah kesihatan yang sebegini.
  • Kenapa mereka yang hendak menurunkan berat badan suka & perlukan Lecithin ni? Sebab ia bertindak mengemulsikan lemak (ayat mudah-  memecahkan lemak). Dan Lecithin mampu membakar lemak lebih cepat jika disertakan dengan senaman yang bersesuaian. Pengambilan Lecithin 4,000mg sehari pasti membuahkan hasil yang diidamkan.
  • Lecithin memainkan peranan utama dalam penyerapan zat2 penting dari saluran darah ke dalam sel2 bdn..Tanpa lecitin yg mencukupi..membran sel akan mengeras dan seterusnya menyukarkan proses penyerapan. Banyak faktor seperti bahan2 kimia dari persekitaran yg tercemar, bahan2 metal, dadah, food additives, pesticides, etc.. semuanya menyebabkan membran sel mengeras yang mana pastinya menyukarkan proses penyerapan zat2…jadi dgn cara menambahkan pengambilan Lecithin, pasti ianya keputusan yg bijak.
  • Lecithin membantu mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  • Lecithin merupakan sebahagian dari unsur yang mengelilingi fiber saraf. Tanpanya, fungsi saraf ni kurang efisien. Sebab tu mereka2 yang menderita akibat multiple sclerosis, fibromyalgia, tekanan, PMS, dapat merasakan kesan yang positif apabila mengambil Lecithin.
  • Lecitin membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah kita dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, kuman dan bakteria. Di samping itu, struktur Lecithin itu sendiri melindungi sel dari teroksida.
  • Lecithin juga dikenali sebagai makanan otak dan saraf. Ia membantu sel otak berkembang,penting dalam transmisi saraf impuls dalam otak dan memainkan peranan dalam neuro transmitter (berkaitan short term memory). Lecithin dipercayai mampu mengurangkan atau mencegah senility (nyanyuk) atau Alzheimer’s disease. Malah sesetengah pakar menyarankan pengambilan 7,000mg sehari utk memulihkan sistem ingatan…
  • Lecithin juga dikatakan sumber hormon neurotransmitter; di mana ia menggalakkan proses tidur. Kekurangan hormon ini dikatakan menjadi punca insomnia.
  • Lecithin adalah asid lemak perlu yang penting dalam penjagaan paru2 kerana kebolehannya mencairkan mukus dan mencegah iritasi. Dan sebab itulah ianya berguna bagi2 mereka2 yg mempunyai alergi, hay fever, asma ,bronkitis dan emphysema.
  • Lecithin bertindak sebagai pelincir bagi joint (sendi2) dan membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang as well as the sistem penghadaman.
  • Lecithin adalah zat utk kecantikan.. ianya perlu dalam menghasilkan rambut yg sihat, cantik berkilat, kulit yang lembut gebu dan juga dalam mencegah eczema.
  • Lecithin diperlukan dalam penghasilan pelbagai hormon seperti epinephrine. Sebab tu ianya amat berguna dalam mengurangkan atau mencegah PMS dan gejala2 menopause.
  • Lecithin, bersama unsur2 lain digunakan utk membuat BILE.. BIKE ni fungsinya adalah mencairkan lemak. Pengemulsian ini memudahkan penyerapan zat2 seperti vitamin A,D,E dan K ke dalam badan

Kredit to : lecithin-shaklee-untuk.html


Salam sayang :
Adda
Whatsapp 013-3324830









Sunday, 9 August 2015

Chewable Vita-C Plus™ 100 mg

Salam sejahtera semua ♥

Salah satu produk feveret adda ialah vitamin C Chewable 100mg. Vitamin sedap sangat dikunyah dikala tekak mengalami loya-loya. Masa preggy dulu vitamin ni always ada dalam handbeg adda.



Product Code:10621 (90 tablets)
  • Great citrus flavor
  • Suitable for children or adults who have difficulty swallowing tablets
K.K.L.I.U : 2597/2014
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Credit : Vita C 

Apa itu vitamin C Chewable : 
Vitamin C memainkan peranan penting dalam mengekalkan kandungan antioksidan semula jadi tubuh. Selain itu, ia juga amat diperlukan untuk menyihatkan tulang, gigi, gusi dan keseluruhan tubuh secara amnya.
Vitamin C tambahan diperlukan oleh wanita hamil dan ibu yang sedang menyusukan bayi kerana diet sahaja tidak dapat memberikan tahap vitamin C yang mencukupi.
Chewable Vita-C dirumus dengan perisa sitrus yang lazat dan membekalkan vitamin C yang bersamaan dengan 1½ buah oren. Ia sesuai untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang menghadapi masalah untuk menelan tablet.
Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Salam sayang : Adda

Untuk sebarang pertanyaan :
012-3324830
Adda

Salam sejahtera semua ♥

Salah satu produk feveret adda ialah vitamin C Chewable 100mg. Vitamin sedap sangat dikunyah dikala tekak mengalami loya-loya. Masa preggy dulu vitamin ni always ada dalam handbeg adda.



Product Code:10621 (90 tablets)
  • Great citrus flavor
  • Suitable for children or adults who have difficulty swallowing tablets
K.K.L.I.U : 2597/2014
* This product is not intended to diagnose, treat, cure or prevent any diseases.

Credit : Vita C 

Apa itu vitamin C Chewable : 
Vitamin C memainkan peranan penting dalam mengekalkan kandungan antioksidan semula jadi tubuh. Selain itu, ia juga amat diperlukan untuk menyihatkan tulang, gigi, gusi dan keseluruhan tubuh secara amnya.
Vitamin C tambahan diperlukan oleh wanita hamil dan ibu yang sedang menyusukan bayi kerana diet sahaja tidak dapat memberikan tahap vitamin C yang mencukupi.
Chewable Vita-C dirumus dengan perisa sitrus yang lazat dan membekalkan vitamin C yang bersamaan dengan 1½ buah oren. Ia sesuai untuk kanak-kanak atau sesiapa sahaja yang menghadapi masalah untuk menelan tablet.
Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.
* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Salam sayang : Adda

Untuk sebarang pertanyaan :
012-3324830
Adda

Jom gebu gebas

Salam sejahtera.

Ramai yang tahu, bila sebut kolagen je mesti yang boleh buat kukit awet muda semuda-mudanya. Namun anda semua harus ingat, nak muda semudanya pun kolagen harus diambil dengan cara yang betul.

Hasil carian adda di laman sesawang, baru adda tahu yang kolagen perlu diambil dengan waktu yang betul agar penyerapan kolagen boleh berlaku dengan baik dan bertindak balas. Haaa barulah efek. Gebu gebas uolssss.

Kat bawah ni adda listkan cara makan kolagen dengan betul :

1. Diambil ketika perut kosong
2. Sebaiknya diambil ketika sebelum tidur antara jam 11 malam hingga 4 pagi. Ini kerana tubuh badan bertindak ketika kita waktu tidur.  Pengantian sel juga turut berlaku semasa kita tidur.
3. Kalau nak ambil masa breakfast, makan kolagen semasa perut kosong.

Kat pasaran terdapat pelbagai jenis pilihan kolagen. Jadi anda boleh cuba untuk amalkan cara untuk makan kolagen dengan cara yang betul. Mesti uolsss semua nak kesan yang optimum kan?
Masha Allah jumpa emiey depan2 pun macam ni kulit dia, bukan gambar je taw! 


Kolagen pilihan adda semestinya Collagen Powder Shaklee. Yang best pasal kolagen ni, korang makan untuk kulit cantik kan? Tapi collagen Shaklee ni jugak baik untuk pesakit lutut taw. Haaa kenapa pulak baik, sebab dalam colagen shaklee terdapat GLUCOSAMIN. Selain tu jugak Collagen Shaklee ni jugak tinggi vitamin C.



Salam sayang - adda

Whatsapp 013-3324830
Fb saudagar vitamin

Salam sejahtera.

Ramai yang tahu, bila sebut kolagen je mesti yang boleh buat kukit awet muda semuda-mudanya. Namun anda semua harus ingat, nak muda semudanya pun kolagen harus diambil dengan cara yang betul.

Hasil carian adda di laman sesawang, baru adda tahu yang kolagen perlu diambil dengan waktu yang betul agar penyerapan kolagen boleh berlaku dengan baik dan bertindak balas. Haaa barulah efek. Gebu gebas uolssss.

Kat bawah ni adda listkan cara makan kolagen dengan betul :

1. Diambil ketika perut kosong
2. Sebaiknya diambil ketika sebelum tidur antara jam 11 malam hingga 4 pagi. Ini kerana tubuh badan bertindak ketika kita waktu tidur.  Pengantian sel juga turut berlaku semasa kita tidur.
3. Kalau nak ambil masa breakfast, makan kolagen semasa perut kosong.

Kat pasaran terdapat pelbagai jenis pilihan kolagen. Jadi anda boleh cuba untuk amalkan cara untuk makan kolagen dengan cara yang betul. Mesti uolsss semua nak kesan yang optimum kan?
Masha Allah jumpa emiey depan2 pun macam ni kulit dia, bukan gambar je taw! 


Kolagen pilihan adda semestinya Collagen Powder Shaklee. Yang best pasal kolagen ni, korang makan untuk kulit cantik kan? Tapi collagen Shaklee ni jugak baik untuk pesakit lutut taw. Haaa kenapa pulak baik, sebab dalam colagen shaklee terdapat GLUCOSAMIN. Selain tu jugak Collagen Shaklee ni jugak tinggi vitamin C.



Salam sayang - adda

Whatsapp 013-3324830
Fb saudagar vitamin

Thursday, 6 August 2015

10 perkara kurangkan rezeki

Tidak menghormati ibu bapa dan memanggil mereka menggunakan nama.

Memutuskan silaturahim bersama keluarga dan saudara mara

Mempunyai tabiat berdusta dan menipu

Tidak membantu mereka yang memerlukan

Terlalu banyak tidur

Sentiasa kedekut dengan milikan sendiri

Tidak mengambil endah kebersihan diri dan keliling

Terlalu banyak berhibur

Terlalu berkira-kira sesama suami dan isteri

Tidak mendokan ibu dan bapa sama ada mereka masih hidup atau telah tiada
Tidak menghormati ibu bapa dan memanggil mereka menggunakan nama.

Memutuskan silaturahim bersama keluarga dan saudara mara

Mempunyai tabiat berdusta dan menipu

Tidak membantu mereka yang memerlukan

Terlalu banyak tidur

Sentiasa kedekut dengan milikan sendiri

Tidak mengambil endah kebersihan diri dan keliling

Terlalu banyak berhibur

Terlalu berkira-kira sesama suami dan isteri

Tidak mendokan ibu dan bapa sama ada mereka masih hidup atau telah tiada

Tuesday, 4 August 2015

Keunikan Cinch Tea Mix

Salam sejahtera. Malam-malam hujung minggu ni terasa nak berkongsi tentang Cinch Tea Mix. Dalam kalangan mereka yang nak kurus,  comfirm cinch tea wajib kenal kan ♥

Cinch® Tea Mix

Tingkatkan Tenaga Anda

Kod Produk:20345 (28 pek)
Teh eksotik putih, merah dan hijau Matcha dipetik dengan berhati-hati dan diadun sempurna untuk menghasilkan minuman yang sungguh luar biasa. Ia bertindak pantas untuk memberikan rangsangan tenaga semula jadi di samping meningkatkan kesihatan keseluruhan.
  • Rangsangan tenaga secara semula jadi dan selamat
  • Sedap diminum, sama ada panas atau sejuk
  • Alternatif terbaik kepada snek manis dan kopi
  • Cepat bertindak untuk meningkatkan tenaga
  • Bungkusan berbentuk ‘stick’ yang mudah bagi setiap sajian
Tiada perisa, pewarna dan pemanis tiruan.

Salam kejayaan - adda

Whatsapp 013-3324830
Fb : Adda Sa'adah
     : Saudagar Vitamin
Salam sejahtera. Malam-malam hujung minggu ni terasa nak berkongsi tentang Cinch Tea Mix. Dalam kalangan mereka yang nak kurus,  comfirm cinch tea wajib kenal kan ♥

Cinch® Tea Mix

Tingkatkan Tenaga Anda

Kod Produk:20345 (28 pek)
Teh eksotik putih, merah dan hijau Matcha dipetik dengan berhati-hati dan diadun sempurna untuk menghasilkan minuman yang sungguh luar biasa. Ia bertindak pantas untuk memberikan rangsangan tenaga semula jadi di samping meningkatkan kesihatan keseluruhan.
  • Rangsangan tenaga secara semula jadi dan selamat
  • Sedap diminum, sama ada panas atau sejuk
  • Alternatif terbaik kepada snek manis dan kopi
  • Cepat bertindak untuk meningkatkan tenaga
  • Bungkusan berbentuk ‘stick’ yang mudah bagi setiap sajian
Tiada perisa, pewarna dan pemanis tiruan.

Salam kejayaan - adda

Whatsapp 013-3324830
Fb : Adda Sa'adah
     : Saudagar Vitamin

Saturday, 1 August 2015

PERFOMANCE DRINK Shaklee betul ke best?

Salam sejahtera semua. Harini dah tak terkira raya ke berapa dah sebenarnya. Yang pasti open house bersusun. Hihi

Rasa masih nak berceloteh tentang Perfomance Drink Shaklee ni. Okay, apa itu Perfomance Drink Shaklee ?











1.









Ia adalah minuman ahli sukan yg mengandungi imbangan elektrolit yg sempurna utk membantu mencegah dehydration seperti fungsi minuman elektrolit
Gambar : Ihsan google hihi
































2. Ia





 membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan




























3


.Ia mengandungi 





formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opti-lyte yang membekalkan tenaga serta merta. Optilyte ialah rangkaian karbohidrat yg memberikan kita 











tenaga berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dlm darah. Dan OPTI-LYTE ini hanya ada dalam Shaklee. Teknologi pun power doh. Huhu
















































4. Ia sesuai utk seisi keluarga.

Memandangkan cuaca sekaranv panas yang amat, maka ianya sesuai diamalkan. Masa ramadhan, adda minum setiap hari. Habis ramadhan adda minum bila perlu sahaja. Jadi 1 canister tetap standby dalam kabinet. Adda biasa minum ni bila cuaca panas yang amat dan rasa bila exhausted gileerrr. 

TESTIMONI PERFOMANCE DRINK :




Untuk sebarang pertanyaan :
Whatsapp/telegram : 013-3324830
FB : Adda Sa'adah
      : Saudagar Vitamin

Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 



Salam sejahtera semua. Harini dah tak terkira raya ke berapa dah sebenarnya. Yang pasti open house bersusun. Hihi

Rasa masih nak berceloteh tentang Perfomance Drink Shaklee ni. Okay, apa itu Perfomance Drink Shaklee ?











1.









Ia adalah minuman ahli sukan yg mengandungi imbangan elektrolit yg sempurna utk membantu mencegah dehydration seperti fungsi minuman elektrolit
Gambar : Ihsan google hihi
































2. Ia





 membantu tubuh kita menjaga kestabilan bendalir agar tidak kekeringan




























3


.Ia mengandungi 





formula karbohidrat unik Shaklee iaitu opti-lyte yang membekalkan tenaga serta merta. Optilyte ialah rangkaian karbohidrat yg memberikan kita 











tenaga berterusan tanpa mengganggu kestabilan gula dlm darah. Dan OPTI-LYTE ini hanya ada dalam Shaklee. Teknologi pun power doh. Huhu
















































4. Ia sesuai utk seisi keluarga.

Memandangkan cuaca sekaranv panas yang amat, maka ianya sesuai diamalkan. Masa ramadhan, adda minum setiap hari. Habis ramadhan adda minum bila perlu sahaja. Jadi 1 canister tetap standby dalam kabinet. Adda biasa minum ni bila cuaca panas yang amat dan rasa bila exhausted gileerrr. 

TESTIMONI PERFOMANCE DRINK :




Untuk sebarang pertanyaan :
Whatsapp/telegram : 013-3324830
FB : Adda Sa'adah
      : Saudagar Vitamin

Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...