Adda Sa'adah : January 2015

Wednesday, 21 January 2015

Vitamin C Shaklee

As salam dan salam sejahtera. Haaaa. Direct naaaa tajuk hari ni. Petang ni tiba2 terasa nak chit chat pasal vitamin C Shaklee la pulak. Vitamin C Shaklee pernah habis stok hampir setahun dan ramai yang meroyan tepi katil stok ni habis termasuk la makcik ni sorang. Hahaha Tak best pulak makan vitamin C Chew tu sebabb yang tu 100mg je. Cisss sebenarnya vitamin C Chew tu adda telan macam gula2 je sebab rasa dia masam sikit dan manis sikit. Letak dalam hangbeg anytime rasa nak telan buka tutup botol sodapppp. Gegirl yang preggy sesuai sangat makan vitamin c yang ni sebab rasa dia masam2 sesuai untuk yang sering loya dan ada morning sickness.



 Kalau semua nak tahu, vitamin C ni bersifat "SUSTAINED RELEASE". Haaaa apa  tu sustained release ya? ---- 》》》 vitamin C dilepaskan badan secara berperingkat-peringkat. Ini kerana vitamin C merupakan vitamin larut air. Jika terdapat lebihan vitamin C dalam satu-satu masa, badan kita akan bertindak untuk mengeluarkan lebihan ini melalui air kencing. 
nampak tak botol tu tulis " sustained release ". :)


Satu biji vitamin C bersamaan 7 biji oren, namum disebabkan citamin C Shaklee ni special bersifat sustained release, jadi satu biji vitamin c dilepaskan bersamaan 1.5 biji oren untuk setiap jam. Vitamin C perlu sustained release supaya basan sentiasa mempunyai vitamin c sebab badan tak boleh menghasilkan vitamin c dengan sendiri.

Apa sebab dan akibat kurang vitamin c ?

♥  Badan akan cepat letih
♥  Anda akan stress
♥ sistem imunisasi akan merosot
♥ bagi mereka yang alergik, vitamin C antara item yang wajib anda ada kerana vitamin C shaklee mengandungi anti histamin.
♥ bagi perokok pula, kandungan vitamin c akan merosot dalam badan kerana 1 batang rokok mampu memusnahkan 50-100mg kandungan vitamin c dalam badan. No wonder kalau perokok nampak lebih berusia berbanding kita yang tak merokok. ♥


ccredit utk Hafez Zaharudin sebab adda amek gambar ni dari wall fb dia.

BONUS PENGAMBILAN VITAMIN C :

  1. Membentuk kolagen dalam kulit – vitamin C Shaklee ini akan merangsang pembentukan kolagen dan menyebabkan kulit menjadi tegang.
  2. Mencerahkan kulit.
  3. Melambatkan proses penuaan.
  4. Menghalang pembetukan pigmen yang menyebabkan masalah jeragat.

adda yang dulu bukanlah yang sekarang. Amalkan set kecantikan shaklee salah satu kompenan atau item set kulit cantik ialah vitamin C. Sekarang dah add on vivix dan collagen hihihi 


haaa cantik kan kulit model ni..teringin jugak tak?





Hubungi :

Adda Sa'adah
012-9489152
Shaklee Distributor 946350





As salam dan salam sejahtera. Haaaa. Direct naaaa tajuk hari ni. Petang ni tiba2 terasa nak chit chat pasal vitamin C Shaklee la pulak. Vitamin C Shaklee pernah habis stok hampir setahun dan ramai yang meroyan tepi katil stok ni habis termasuk la makcik ni sorang. Hahaha Tak best pulak makan vitamin C Chew tu sebabb yang tu 100mg je. Cisss sebenarnya vitamin C Chew tu adda telan macam gula2 je sebab rasa dia masam sikit dan manis sikit. Letak dalam hangbeg anytime rasa nak telan buka tutup botol sodapppp. Gegirl yang preggy sesuai sangat makan vitamin c yang ni sebab rasa dia masam2 sesuai untuk yang sering loya dan ada morning sickness.



 Kalau semua nak tahu, vitamin C ni bersifat "SUSTAINED RELEASE". Haaaa apa  tu sustained release ya? ---- 》》》 vitamin C dilepaskan badan secara berperingkat-peringkat. Ini kerana vitamin C merupakan vitamin larut air. Jika terdapat lebihan vitamin C dalam satu-satu masa, badan kita akan bertindak untuk mengeluarkan lebihan ini melalui air kencing. 
nampak tak botol tu tulis " sustained release ". :)


Satu biji vitamin C bersamaan 7 biji oren, namum disebabkan citamin C Shaklee ni special bersifat sustained release, jadi satu biji vitamin c dilepaskan bersamaan 1.5 biji oren untuk setiap jam. Vitamin C perlu sustained release supaya basan sentiasa mempunyai vitamin c sebab badan tak boleh menghasilkan vitamin c dengan sendiri.

Apa sebab dan akibat kurang vitamin c ?

♥  Badan akan cepat letih
♥  Anda akan stress
♥ sistem imunisasi akan merosot
♥ bagi mereka yang alergik, vitamin C antara item yang wajib anda ada kerana vitamin C shaklee mengandungi anti histamin.
♥ bagi perokok pula, kandungan vitamin c akan merosot dalam badan kerana 1 batang rokok mampu memusnahkan 50-100mg kandungan vitamin c dalam badan. No wonder kalau perokok nampak lebih berusia berbanding kita yang tak merokok. ♥


ccredit utk Hafez Zaharudin sebab adda amek gambar ni dari wall fb dia.

BONUS PENGAMBILAN VITAMIN C :

  1. Membentuk kolagen dalam kulit – vitamin C Shaklee ini akan merangsang pembentukan kolagen dan menyebabkan kulit menjadi tegang.
  2. Mencerahkan kulit.
  3. Melambatkan proses penuaan.
  4. Menghalang pembetukan pigmen yang menyebabkan masalah jeragat.

adda yang dulu bukanlah yang sekarang. Amalkan set kecantikan shaklee salah satu kompenan atau item set kulit cantik ialah vitamin C. Sekarang dah add on vivix dan collagen hihihi 


haaa cantik kan kulit model ni..teringin jugak tak?





Hubungi :

Adda Sa'adah
012-9489152
Shaklee Distributor 946350





Tuesday, 20 January 2015

Annual Dinner Shaklee Dynamic Family Global ( SDFG )




As salam dan salam sejahtera. Masih ingat entry adda yang lalu? Kelebihan menjadi ahli Shaklee bersama kami? Salah satu kelebihan yang adda nyatakan ialah ----- ANNUAL DINNER SDFG.
Kali ini merupakan dinner pertama adda bersama family shaklee. 




Kami jumpa ramai kenalan baru di sana. Aura master menyelinap masuk. Zasssss. Yang cemerlang tahun 2014, kami raikan. Naik stage. Best kan? Sekecil2 hasil pun dirai.
Lokasi dinner pada kali ni bertempat di Summit Hotel, Subang pada tarikh 17hb Januari 2015. Tema kali ni ---- " RED & BLACK GLAMOROUS ". 


Downline, Kak Marsela , Sideline - Emiey Emilia, Upline & Mentor - Master Rosliza. Raikan pencapaian cemerlang Emiey sebagai Key Coordinator 2014.

Anak buah adda yang naik rank Senior Supervisor diraikan. Seronok kan? :)

she is my mentor.

Dua orang tonggak dan tulang belakang di sebalik penglibatan Shaklee adda. 2 org yang sangat penting dan sangat komited ---- Master Rosliza & Master Sharipah Hanipah but we called as Ummi.


Seminggu sebelum fly ke Sabah adda jejakkan kaki ke Bangi untuk cari dress untuk pergi dinner ni. Zawara pun masuk. Banyak butik kami masuk. Last2 berkenan kat Butik Maya SS. Tudung pun tak beli lagi. Kelam kabut tudung beli pukul 5 sebelum dinner. Hihi apa boleh buat org jauh balik rushing ni. Nak beli kat Kunak memang takda la. Hihi sempat lagi singgah branch Shaklee sekejap ambil barang hehe

Alhamdulilah,  2014 pencapaian 2 rank
1. SUPERVISOR
2. SENIOR SUPERVISOR
2015 -----》》》 insyaAllah lebih gemilang dan manis. Nak melompat lebih banyak rank.  Amin amin amin. Nak MASTER!!!

Sebelum dinner, kakak ipar tolong make up. Menu dinner malam tu ala chinese. Asyik makan je, kenyang perut. Malam tu yang mana cemerlang tahun 2014, naik stage amek award masing2. Adda naik stage tak? InsyaAllah next year will be my turn. Tolong aminkan dan doakan untuk adda ya.♥ Nak jadi Master!!!!

Penerima trofi Crystal Award. Hebat ummi!!! 

2014 antara mereka yang naik rank Coordinator.

Mami naik stage untuk 2 rank advancement. Mami ni dah Senior Key Coordinator.








As salam dan salam sejahtera. Masih ingat entry adda yang lalu? Kelebihan menjadi ahli Shaklee bersama kami? Salah satu kelebihan yang adda nyatakan ialah ----- ANNUAL DINNER SDFG.
Kali ini merupakan dinner pertama adda bersama family shaklee. 




Kami jumpa ramai kenalan baru di sana. Aura master menyelinap masuk. Zasssss. Yang cemerlang tahun 2014, kami raikan. Naik stage. Best kan? Sekecil2 hasil pun dirai.
Lokasi dinner pada kali ni bertempat di Summit Hotel, Subang pada tarikh 17hb Januari 2015. Tema kali ni ---- " RED & BLACK GLAMOROUS ". 


Downline, Kak Marsela , Sideline - Emiey Emilia, Upline & Mentor - Master Rosliza. Raikan pencapaian cemerlang Emiey sebagai Key Coordinator 2014.

Anak buah adda yang naik rank Senior Supervisor diraikan. Seronok kan? :)

she is my mentor.

Dua orang tonggak dan tulang belakang di sebalik penglibatan Shaklee adda. 2 org yang sangat penting dan sangat komited ---- Master Rosliza & Master Sharipah Hanipah but we called as Ummi.


Seminggu sebelum fly ke Sabah adda jejakkan kaki ke Bangi untuk cari dress untuk pergi dinner ni. Zawara pun masuk. Banyak butik kami masuk. Last2 berkenan kat Butik Maya SS. Tudung pun tak beli lagi. Kelam kabut tudung beli pukul 5 sebelum dinner. Hihi apa boleh buat org jauh balik rushing ni. Nak beli kat Kunak memang takda la. Hihi sempat lagi singgah branch Shaklee sekejap ambil barang hehe

Alhamdulilah,  2014 pencapaian 2 rank
1. SUPERVISOR
2. SENIOR SUPERVISOR
2015 -----》》》 insyaAllah lebih gemilang dan manis. Nak melompat lebih banyak rank.  Amin amin amin. Nak MASTER!!!

Sebelum dinner, kakak ipar tolong make up. Menu dinner malam tu ala chinese. Asyik makan je, kenyang perut. Malam tu yang mana cemerlang tahun 2014, naik stage amek award masing2. Adda naik stage tak? InsyaAllah next year will be my turn. Tolong aminkan dan doakan untuk adda ya.♥ Nak jadi Master!!!!

Penerima trofi Crystal Award. Hebat ummi!!! 

2014 antara mereka yang naik rank Coordinator.

Mami naik stage untuk 2 rank advancement. Mami ni dah Senior Key Coordinator.





Cara berhenti merokok

As salam dan salam sejahtera. Entry kali ini insyaAllah adda akan share cara untuk berhenti merokok. Ramai orang tahu bahaya merokok tapi masih merokok nak2 lelaki kan. Konon macho la tu. Hihihi Lagi handsome kalau tak hisap rokok, hisap choki2 lagi handsome taw.
nah adda listkan cara untuk berhenti merokok mana tahu kot ada suami, pak sedara, sepupu lelaki nak berhenti merokok kan.

1. Lengahkan
Jika ada rasa mahu 'pekena sebatang' lengahkan. Lewatkan 10 minit. Buatlah perkara lain dulu. Minum kopi atau buat apa saja yang boleh mengalihkan perhatian. Ulang sebanyak mungkin bila tiba rasa nak merokok.

2. Tolak Konsep 'Cukuplah Sebatang'
Jangan terperdaya dengan 'cukuplah sebatang'. Tak payah hisap langsung jika sudah ada keinginan nak berhenti merokok. Ini kerana sebatang rokok akan menyebabkan rokok dihisap habis sekotak.

Hat ni hangpa tak yah nak try sebatang ja. Dari sebatang jadi berbatang pulak. Hihi

3. Elakkan Punca Merokok
Kenali apa punca merokok. Contohnya sebab nak setaraf dengan kawan-kawan, elakkan stress, duduk melepak atau berkumpul dengan kawan-kawan. Cuba sebaik mungkin untuk terlibat dengan punca-punca merokok ini. Jika ramai kawan-kawan yang merokok. Elakkan untuk lepak bersama. Atau pindah tempat melepak ke tempat yang dilarang merokok. Contohnya dalam masjid.

4. Bersenam
Ya cara berhenti merokok nie sangat membantu menghilangkan ketagihan merokok. Adakan rutin 30 minit senaman setiap hari. Jika tersangkut di pejabat. Lakukan senaman ringan seperti push up, lari-lari anak atau buat solat sunat dan jika ada masa lagi bacalah Al-Quran. Dan berdoa minta Allah kuatkan semangat untuk tak menjamah rokok.



5. Libatkan Keluarga Dan Rakan-Rakan
Beritahu ahli keluarga dan kawan-kawan bahawa korang mahu berhenti merokok. Jadi bila timbul keinganan nak merokok. Beritahu mereka. Dan sudah pasti mereka akan ingatkan kembali niat murni korang yang dah tak nak merokok. Paling baik, beritahu pada isteri. Sudah pasti dia akan menyokong 100% keputusan itu.

7. Ingatlah Kebaikan Tak Merokok
Buat senarai atau sebutkan kebaikan-kebaikan yang korang dapat jika tak merokok. Sebagai contoh, isteri makin sayang. Anak-anak bertambah sihat. Korang makin awet muda. Nafas dah berbau harum, jadi jika belum kahwin mudah sikit nak bertemu jodoh. Apa saja yang menambahkan semangat untuk tak merokok lagi.

8- Menguyah
Jika rasa nak merokok, kunyah adalah cara berhenti merokok yang paling simple. Cari bahan kuyahan yang sihat. Kacang atau gula-gula getah yang kurang gula.

gula-gula zaman sekolah dulu hihi


dulu suka makan gula udang ni.Acah2 makan plastik hehe rindu kenangan zaman kecil duluuuu how times flies ♥


9- Guna Alat Bantuan
Banyak yang ada dipasaran. Nikotin tablet, patches, gula-gula getah bagi memenuhi keperluan nikotin yang menggila. Atau boleh cuba Vivix Shaklee, tonik ni akan membuatkan korang rasa tepu. Dan tak mahu dah hisap rokok. Bau rokok nie busuk, rasa pahit dan rasa mencucuk-cucuk masa menghisap rokok. Sampai 2, 3 pam pun takkan lalu.



Nota: Macam mana Vivix boleh buat perokok kalah untuk merokok? Ini kerana Vivix akan memulihkan DNA dengan cara membuang nikotin pada tahap sel-sel DNA. Jadi DNA akan kembali pulih dan dengan sendiri akan menolak bahan asing nikotin dari tubuh. Vivix Shaklee BUKAN terapi pengganti nikotin. Tapi ianya terapi membuang nikotin.



Adda Sa'adah
Shaklee Independent Distributor 946350
012-9489152


As salam dan salam sejahtera. Entry kali ini insyaAllah adda akan share cara untuk berhenti merokok. Ramai orang tahu bahaya merokok tapi masih merokok nak2 lelaki kan. Konon macho la tu. Hihihi Lagi handsome kalau tak hisap rokok, hisap choki2 lagi handsome taw.
nah adda listkan cara untuk berhenti merokok mana tahu kot ada suami, pak sedara, sepupu lelaki nak berhenti merokok kan.

1. Lengahkan
Jika ada rasa mahu 'pekena sebatang' lengahkan. Lewatkan 10 minit. Buatlah perkara lain dulu. Minum kopi atau buat apa saja yang boleh mengalihkan perhatian. Ulang sebanyak mungkin bila tiba rasa nak merokok.

2. Tolak Konsep 'Cukuplah Sebatang'
Jangan terperdaya dengan 'cukuplah sebatang'. Tak payah hisap langsung jika sudah ada keinginan nak berhenti merokok. Ini kerana sebatang rokok akan menyebabkan rokok dihisap habis sekotak.

Hat ni hangpa tak yah nak try sebatang ja. Dari sebatang jadi berbatang pulak. Hihi

3. Elakkan Punca Merokok
Kenali apa punca merokok. Contohnya sebab nak setaraf dengan kawan-kawan, elakkan stress, duduk melepak atau berkumpul dengan kawan-kawan. Cuba sebaik mungkin untuk terlibat dengan punca-punca merokok ini. Jika ramai kawan-kawan yang merokok. Elakkan untuk lepak bersama. Atau pindah tempat melepak ke tempat yang dilarang merokok. Contohnya dalam masjid.

4. Bersenam
Ya cara berhenti merokok nie sangat membantu menghilangkan ketagihan merokok. Adakan rutin 30 minit senaman setiap hari. Jika tersangkut di pejabat. Lakukan senaman ringan seperti push up, lari-lari anak atau buat solat sunat dan jika ada masa lagi bacalah Al-Quran. Dan berdoa minta Allah kuatkan semangat untuk tak menjamah rokok.



5. Libatkan Keluarga Dan Rakan-Rakan
Beritahu ahli keluarga dan kawan-kawan bahawa korang mahu berhenti merokok. Jadi bila timbul keinganan nak merokok. Beritahu mereka. Dan sudah pasti mereka akan ingatkan kembali niat murni korang yang dah tak nak merokok. Paling baik, beritahu pada isteri. Sudah pasti dia akan menyokong 100% keputusan itu.

7. Ingatlah Kebaikan Tak Merokok
Buat senarai atau sebutkan kebaikan-kebaikan yang korang dapat jika tak merokok. Sebagai contoh, isteri makin sayang. Anak-anak bertambah sihat. Korang makin awet muda. Nafas dah berbau harum, jadi jika belum kahwin mudah sikit nak bertemu jodoh. Apa saja yang menambahkan semangat untuk tak merokok lagi.

8- Menguyah
Jika rasa nak merokok, kunyah adalah cara berhenti merokok yang paling simple. Cari bahan kuyahan yang sihat. Kacang atau gula-gula getah yang kurang gula.

gula-gula zaman sekolah dulu hihi


dulu suka makan gula udang ni.Acah2 makan plastik hehe rindu kenangan zaman kecil duluuuu how times flies ♥


9- Guna Alat Bantuan
Banyak yang ada dipasaran. Nikotin tablet, patches, gula-gula getah bagi memenuhi keperluan nikotin yang menggila. Atau boleh cuba Vivix Shaklee, tonik ni akan membuatkan korang rasa tepu. Dan tak mahu dah hisap rokok. Bau rokok nie busuk, rasa pahit dan rasa mencucuk-cucuk masa menghisap rokok. Sampai 2, 3 pam pun takkan lalu.



Nota: Macam mana Vivix boleh buat perokok kalah untuk merokok? Ini kerana Vivix akan memulihkan DNA dengan cara membuang nikotin pada tahap sel-sel DNA. Jadi DNA akan kembali pulih dan dengan sendiri akan menolak bahan asing nikotin dari tubuh. Vivix Shaklee BUKAN terapi pengganti nikotin. Tapi ianya terapi membuang nikotin.



Adda Sa'adah
Shaklee Independent Distributor 946350
012-9489152


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...