Adda Sa'adah : December 2014

Friday, 26 December 2014

Set kecantikkan shaklee

As salam dan salam sejahtera, tiba2 terasa gatal tangan nak cerita pasal set kecantikkan shaklee.

Set kecantikkan shaklee ni sebenarnya dia ada banyak rangkaian je. Tak khusus. Contoh ada yang kata set kecantikan shaklee ialah vitamin c, vit e dan bcomplex. Kadang2 boleh jugak vivix dan collagen. Yang ni memang kesan dia superb la adda habaq. Ada jugak yang consume esp, vitamin c, vit e, alfafa dan zinc untuk kecantikkan. Ada jugak yang consume GLA dan ESP.  Caratomax pun baik untuk kulit jugak taw. Sebab caratomax kaya dengan antioksidan dan vitamin A. Jadi sebagai distributor, kami akan suggest mengikut kesesuain kulit.

Adda masa awal2 kulit oily sangat, awal2 adda banyakkan ambil bcomplex shaklee. Parut dan jerawat pun banyak gila masa tu. Compare dulu dengan sekarang jauh sangat dah beza kulit adda taw. Jujur, adda suka sangat amal shaklee sebab diri sendiri pun dah rasa shaklee effects tuuuu. ♥

Adda dulu ada masalah kulit
1. Jerawat dan berminyak
2. Parut
3. Pori2 besar
4. Kulit kusam
5. Tona kulit tak sekata - pakai bedak pun nampak bertempek2. Sangat tak original muka dulu kala.
6. Kulit kasar gila - pakai scrub pun tak jadi apa
7. Whitehead bertaburan di atas muka - asal pergi Spa cuci whitehead, tokey spa membebel. Hahaha
8. Kulit burn - sana dekat perlabuhan, masa tu tak jumpa sunblock yang sesuai dan kulit kurang nutrien. Jadi faktor2 macam ni mempengaruhi kulit.
InsyaAllah next adda nak godek gambar lama2, nak tengok beza kulit dulu dengan kulit sekarang hihi

Nahhh kau, sekali senarai banyak betul masalah kulit. Hakikatmya memang betul pun, tula kulit adda yang dulu. Rendah diri sangat masa tu.

Apa adda consume masa tu, untuk permulaaan mestilah kena detox dulu. Cuci usus dulu. Yup, after detox memang nampak sangat kulit dah start glowing jerawat dah mula kecut. Patutlah selama ni jerawat susah nak nyah dari kulit, rupanya usus penuh toxin walaupun adda membuang setiap hari. Lepas tu adda consume BCOMPLEX SHAKLEE, VITAMIN C, VITAMIN E & GLA. Lepas tu bila nampak kesan, adda add on pulak esp.

Adda bagi tips taw, kalau nak shaklee dengan harga yang super duper murah, sign up terus ahli shaklee. Macam2 faedah dan benifit korang semua akan dapat nikmati taw. Contoh harga Vitamin C retail price ialah RM92 tapi bila korang sign up harga vitamin c tu tak sampai pun RM92. Anda jimat 10-21% bila sign up ahli.

Yang kat bawah ni antara testimoni yang telah berjaya dengan set kecantikkan shaklee ye.






P/s : testimoni dibawah adalah milik group SDFG.




Berminat ? 
Hubungi Adda Sa'adah 
012-9489152
As salam dan salam sejahtera, tiba2 terasa gatal tangan nak cerita pasal set kecantikkan shaklee.

Set kecantikkan shaklee ni sebenarnya dia ada banyak rangkaian je. Tak khusus. Contoh ada yang kata set kecantikan shaklee ialah vitamin c, vit e dan bcomplex. Kadang2 boleh jugak vivix dan collagen. Yang ni memang kesan dia superb la adda habaq. Ada jugak yang consume esp, vitamin c, vit e, alfafa dan zinc untuk kecantikkan. Ada jugak yang consume GLA dan ESP.  Caratomax pun baik untuk kulit jugak taw. Sebab caratomax kaya dengan antioksidan dan vitamin A. Jadi sebagai distributor, kami akan suggest mengikut kesesuain kulit.

Adda masa awal2 kulit oily sangat, awal2 adda banyakkan ambil bcomplex shaklee. Parut dan jerawat pun banyak gila masa tu. Compare dulu dengan sekarang jauh sangat dah beza kulit adda taw. Jujur, adda suka sangat amal shaklee sebab diri sendiri pun dah rasa shaklee effects tuuuu. ♥

Adda dulu ada masalah kulit
1. Jerawat dan berminyak
2. Parut
3. Pori2 besar
4. Kulit kusam
5. Tona kulit tak sekata - pakai bedak pun nampak bertempek2. Sangat tak original muka dulu kala.
6. Kulit kasar gila - pakai scrub pun tak jadi apa
7. Whitehead bertaburan di atas muka - asal pergi Spa cuci whitehead, tokey spa membebel. Hahaha
8. Kulit burn - sana dekat perlabuhan, masa tu tak jumpa sunblock yang sesuai dan kulit kurang nutrien. Jadi faktor2 macam ni mempengaruhi kulit.
InsyaAllah next adda nak godek gambar lama2, nak tengok beza kulit dulu dengan kulit sekarang hihi

Nahhh kau, sekali senarai banyak betul masalah kulit. Hakikatmya memang betul pun, tula kulit adda yang dulu. Rendah diri sangat masa tu.

Apa adda consume masa tu, untuk permulaaan mestilah kena detox dulu. Cuci usus dulu. Yup, after detox memang nampak sangat kulit dah start glowing jerawat dah mula kecut. Patutlah selama ni jerawat susah nak nyah dari kulit, rupanya usus penuh toxin walaupun adda membuang setiap hari. Lepas tu adda consume BCOMPLEX SHAKLEE, VITAMIN C, VITAMIN E & GLA. Lepas tu bila nampak kesan, adda add on pulak esp.

Adda bagi tips taw, kalau nak shaklee dengan harga yang super duper murah, sign up terus ahli shaklee. Macam2 faedah dan benifit korang semua akan dapat nikmati taw. Contoh harga Vitamin C retail price ialah RM92 tapi bila korang sign up harga vitamin c tu tak sampai pun RM92. Anda jimat 10-21% bila sign up ahli.

Yang kat bawah ni antara testimoni yang telah berjaya dengan set kecantikkan shaklee ye.






P/s : testimoni dibawah adalah milik group SDFG.




Berminat ? 
Hubungi Adda Sa'adah 
012-9489152

Thursday, 25 December 2014

Kebaikan Vitamin C

As salam dan salam sejahtera. Malam-malam ni terasa nak share tentang VITAMIN C la pulak. Bulan ni promosi kaw-kaw dari Shaklee iaitu Vitamjn C Shaklee dan Vitamin E Shaklee. Harga shaklee macam biasa kalau sign up ahli lagi murah dan jimat sehingga 10-20% dari retail price.


Nah kat bawah ni adda bagi tentang kebaikan VIT C : 


1. Imunisasi / Daya Tahan Badan
Dos yang betul bagi Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus dan jangkitan.
Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit, ia diperlukan untuk bina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang di makan boleh bantu cepat baik luka, ia juga boleh lindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.




2. Demam Biasa
Vitamin C mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan, selsema dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.


3. Anti-oksida
Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat". Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.


4. Tekanan Darah Tinggi
Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.




5. Saluran Darah
Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Keracunan plumbum.
Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutama di kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mempunyai keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus
Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dan jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan Vitamin C boleh mengurangkan berat badan. Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin, disamping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.





8. Tekanan
Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Katarak
Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa. Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelak katarak dan mempertingkatkan penglihatan.

10. Barah
Ciri-ciri anti-oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan. Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu antioksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.

11. Tenaga.
Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.



Salam sayang :

Adda Sa'adah
012-9489152
As salam dan salam sejahtera. Malam-malam ni terasa nak share tentang VITAMIN C la pulak. Bulan ni promosi kaw-kaw dari Shaklee iaitu Vitamjn C Shaklee dan Vitamin E Shaklee. Harga shaklee macam biasa kalau sign up ahli lagi murah dan jimat sehingga 10-20% dari retail price.


Nah kat bawah ni adda bagi tentang kebaikan VIT C : 


1. Imunisasi / Daya Tahan Badan
Dos yang betul bagi Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus dan jangkitan.
Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit, ia diperlukan untuk bina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang di makan boleh bantu cepat baik luka, ia juga boleh lindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.




2. Demam Biasa
Vitamin C mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan, selsema dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.


3. Anti-oksida
Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat". Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.


4. Tekanan Darah Tinggi
Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.




5. Saluran Darah
Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Keracunan plumbum.
Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutama di kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mempunyai keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus
Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dan jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan Vitamin C boleh mengurangkan berat badan. Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin, disamping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.





8. Tekanan
Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Katarak
Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa. Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelak katarak dan mempertingkatkan penglihatan.

10. Barah
Ciri-ciri anti-oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan. Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu antioksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.

11. Tenaga.
Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.



Salam sayang :

Adda Sa'adah
012-9489152

Wednesday, 24 December 2014

A Dinner Suprise at FLORA CAFE by Mr Zacx

As salam dan salam sejahtera.
Pasangan couple yang dah kahwin, yang nak tengah cari tempat dinner yang best adda ada cadangan untuk anda semua. Ada satu tempat kat Ampang yang best untuk korang semua celebrate birthday and dinner.


Tempat ni kat Ampwalk. Ni cerita masa birthday adda, Mr Zacx buat suprise kat kite, bawa pergi dinner kat situ. Yang best, parking kereta kat bawah, naik atas terus kedai tu. Duk puji dah cakap cantiknya kedai tu. Sekali dapat makan dalam tu. Seronoknya! Alhamdulilah. Macam cerita dalam novel pulak rasa. Makan sambil dengar iringan muzik.

Seronok jugak sebab first time! Best ♥

jangan tanya adda berapa per head sebab Mr Zacx yang arrange semua ni. Hihi apa yang pasti sangat best dan seronok!




Thank Kapt Z. I love u so much and infinity


Adda letak jugak fanpage dan instagram. Mana tahu korang boleh contact dan booking buat suprise untuk yang tersayang. Kalau nak makan kat dalam yang macam taman bunga tu, kena booked awal taw, takut full. Kalau dapat makan kat dalam tu memang sure best. Cantik gila habaq hang! Kalau peminat bunga mesti jatuh cinta pergi tempat macam tu.

Fanpage : FLORA KAFE


Ni pulak stegram dorang :




As salam dan salam sejahtera.
Pasangan couple yang dah kahwin, yang nak tengah cari tempat dinner yang best adda ada cadangan untuk anda semua. Ada satu tempat kat Ampang yang best untuk korang semua celebrate birthday and dinner.


Tempat ni kat Ampwalk. Ni cerita masa birthday adda, Mr Zacx buat suprise kat kite, bawa pergi dinner kat situ. Yang best, parking kereta kat bawah, naik atas terus kedai tu. Duk puji dah cakap cantiknya kedai tu. Sekali dapat makan dalam tu. Seronoknya! Alhamdulilah. Macam cerita dalam novel pulak rasa. Makan sambil dengar iringan muzik.

Seronok jugak sebab first time! Best ♥

jangan tanya adda berapa per head sebab Mr Zacx yang arrange semua ni. Hihi apa yang pasti sangat best dan seronok!




Thank Kapt Z. I love u so much and infinity


Adda letak jugak fanpage dan instagram. Mana tahu korang boleh contact dan booking buat suprise untuk yang tersayang. Kalau nak makan kat dalam yang macam taman bunga tu, kena booked awal taw, takut full. Kalau dapat makan kat dalam tu memang sure best. Cantik gila habaq hang! Kalau peminat bunga mesti jatuh cinta pergi tempat macam tu.

Fanpage : FLORA KAFE


Ni pulak stegram dorang :




Cara untuk daftar keahlian Shaklee

As salam dan salam sejahtera. Pada posting kali ini adda akan share cara atau bagaimana anda boleh join Shaklee. Ada 2 cara yang boleh anda buat untuk join shaklee.

1. Daftar yuran keahlian RM65 + RM10 SM @ RM20 SS postage. postage untuk shaklee poskan kit korang. Dalam kita ada pelan pemasaran Shaklee. Nanti boleh rujuk bila dah jadi ahli dan boleh jugak beli produk dengan harga ahli terus.


2. Pembelian 200uv bersamaan RM650 produk Shaklee korang layak dapat FREE MEMBERSHIP - SEUMUR HIDUP. Anda tak perlu pening kepala nak renew setiap bulan, setiap tahun atau 2 tahun sekali. Sekali daftar seumur hidup ahli.
Lepas dah daftar, Shaklee akan sms ke nombor HP anda semua. Jadi pastikan anda berikan no HP dan email yang aktif taw. Shaklee akan SMS ID & password untuk anda log in dan tukar password. 



Website shaklee ialah www.shaklee2u.com.my.Korang tekan link ni untuk masuk ke website. Bila dah daftar baru boleh log in. Hihi


Salam sayang :
Adda Sa'adah
As salam dan salam sejahtera. Pada posting kali ini adda akan share cara atau bagaimana anda boleh join Shaklee. Ada 2 cara yang boleh anda buat untuk join shaklee.

1. Daftar yuran keahlian RM65 + RM10 SM @ RM20 SS postage. postage untuk shaklee poskan kit korang. Dalam kita ada pelan pemasaran Shaklee. Nanti boleh rujuk bila dah jadi ahli dan boleh jugak beli produk dengan harga ahli terus.


2. Pembelian 200uv bersamaan RM650 produk Shaklee korang layak dapat FREE MEMBERSHIP - SEUMUR HIDUP. Anda tak perlu pening kepala nak renew setiap bulan, setiap tahun atau 2 tahun sekali. Sekali daftar seumur hidup ahli.
Lepas dah daftar, Shaklee akan sms ke nombor HP anda semua. Jadi pastikan anda berikan no HP dan email yang aktif taw. Shaklee akan SMS ID & password untuk anda log in dan tukar password. 



Website shaklee ialah www.shaklee2u.com.my.Korang tekan link ni untuk masuk ke website. Bila dah daftar baru boleh log in. Hihi


Salam sayang :
Adda Sa'adah

Monday, 15 December 2014

CARA KURUS DENGAN CEPAT

As salam, malam2 yang mencongkam kalbu ni adda nak share rahsia kurus dengan uollssss. Haaaa. Malam2 mencongkam kalbu, haha
Sebelum tu meh adda belanja dulu testimoni orang yang dah berjaya kurus dengan set ni
Apa yang pasti mereka semua ni berjaya kurus sebab konsisten. Kalau tak konsisten hasil yang dituai tak menjadi. Selain tu, salah satu kunci kejayaan mereka ialah, amek full set slimming. InsyaAllah berani melabur. Hasilnya pun nampak la. 
Apa rahsia mereka? Adda dedahkan set shaklee. Apa mereka consume kena bisik2 di whatsapp/ telegram adda ye. Kenapa?
Sebab ianya sangat eksklusif. Jangan lupa adik manis semua yang terasa nak kurus, jangan segan silu whatsapp dan telegram adda.
Adda letak no HP sekali okay! MUAHHH love you all. Xoxo
012-9489152



As salam, malam2 yang mencongkam kalbu ni adda nak share rahsia kurus dengan uollssss. Haaaa. Malam2 mencongkam kalbu, haha
Sebelum tu meh adda belanja dulu testimoni orang yang dah berjaya kurus dengan set ni
Apa yang pasti mereka semua ni berjaya kurus sebab konsisten. Kalau tak konsisten hasil yang dituai tak menjadi. Selain tu, salah satu kunci kejayaan mereka ialah, amek full set slimming. InsyaAllah berani melabur. Hasilnya pun nampak la. 
Apa rahsia mereka? Adda dedahkan set shaklee. Apa mereka consume kena bisik2 di whatsapp/ telegram adda ye. Kenapa?
Sebab ianya sangat eksklusif. Jangan lupa adik manis semua yang terasa nak kurus, jangan segan silu whatsapp dan telegram adda.
Adda letak no HP sekali okay! MUAHHH love you all. Xoxo
012-9489152



Cara untuk kurus

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...