Adda Sa'adah : MAKANAN UNTUK MATA YANG SIHAT

Friday, 5 September 2014

MAKANAN UNTUK MATA YANG SIHAT


As salam dan salam sejahtera. Disini adda nak share sikit tentang makanan untuk mata. Haaa. Mata pun ada makanannya jugak taw! Kena jaga elok-elok sebab mata adalah anugerah daripada Allah. 

  1. Makan makanan ‘mata’
 Sebut tentang makanan mata ini, kita kerap sangat dengar tentang vitamin A,C,E yang baik untuk mata bukan ? Tapi makanan apa yang mengandungi vitamin A,C,E ni ?  Mari kita lihat contoh-contoh makanan-makanan itu di bawah.



Vitamin A
  • Liver
  • Sweet Potato
  • Carrot
  • Sayur hijab berdaun seperti bayam, sawi dsb.

Vitamin C
  • Bagi peminat cili-cili ni, ada sedikit berita baik. Cili-cili besar hijau dan merah (atau nama lainnya ” Hot Chilli Peppers) dalamnya banyak mengandungi vitamin C. Boleh lah jamu cili-cili di samping jaga mata kan.
  • Guava
  • Sayuran hijau
  • Buah kiwi
  • Buah betik
  • Oren
  • Strawberi

Vitamin E
  • Sunflower seed (ni mesti favorite ramai ni)
  • Almond
  • Kacang
  • Herba Basil & Oregano
  • Aprikot Kering
  • Paprika
Selain itu, makanan yang tinggi dalam cystein dan lechitin seperti bawang putih, bawang merah dsb mampu melindungi daripada formasi katarak dalam mata. Beri yang kaya dalamanthocyanin seperti blueberi, anggur dan lain-lain boleh menambah baikkan penglihatan kita.
Kalau anda semua perasan, ada satu supplement untuk mata yang ada gabungan vitamin A, C & E tu.






HUBUNGI :

ADDA SA'ADAH 
SHAKLEE DISTRIBUTOR - 946350
012-9489152

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...