Adda Sa'adah : 2014

Friday, 26 December 2014

Set kecantikkan shaklee

As salam dan salam sejahtera, tiba2 terasa gatal tangan nak cerita pasal set kecantikkan shaklee.

Set kecantikkan shaklee ni sebenarnya dia ada banyak rangkaian je. Tak khusus. Contoh ada yang kata set kecantikan shaklee ialah vitamin c, vit e dan bcomplex. Kadang2 boleh jugak vivix dan collagen. Yang ni memang kesan dia superb la adda habaq. Ada jugak yang consume esp, vitamin c, vit e, alfafa dan zinc untuk kecantikkan. Ada jugak yang consume GLA dan ESP.  Caratomax pun baik untuk kulit jugak taw. Sebab caratomax kaya dengan antioksidan dan vitamin A. Jadi sebagai distributor, kami akan suggest mengikut kesesuain kulit.

Adda masa awal2 kulit oily sangat, awal2 adda banyakkan ambil bcomplex shaklee. Parut dan jerawat pun banyak gila masa tu. Compare dulu dengan sekarang jauh sangat dah beza kulit adda taw. Jujur, adda suka sangat amal shaklee sebab diri sendiri pun dah rasa shaklee effects tuuuu. ♥

Adda dulu ada masalah kulit
1. Jerawat dan berminyak
2. Parut
3. Pori2 besar
4. Kulit kusam
5. Tona kulit tak sekata - pakai bedak pun nampak bertempek2. Sangat tak original muka dulu kala.
6. Kulit kasar gila - pakai scrub pun tak jadi apa
7. Whitehead bertaburan di atas muka - asal pergi Spa cuci whitehead, tokey spa membebel. Hahaha
8. Kulit burn - sana dekat perlabuhan, masa tu tak jumpa sunblock yang sesuai dan kulit kurang nutrien. Jadi faktor2 macam ni mempengaruhi kulit.
InsyaAllah next adda nak godek gambar lama2, nak tengok beza kulit dulu dengan kulit sekarang hihi

Nahhh kau, sekali senarai banyak betul masalah kulit. Hakikatmya memang betul pun, tula kulit adda yang dulu. Rendah diri sangat masa tu.

Apa adda consume masa tu, untuk permulaaan mestilah kena detox dulu. Cuci usus dulu. Yup, after detox memang nampak sangat kulit dah start glowing jerawat dah mula kecut. Patutlah selama ni jerawat susah nak nyah dari kulit, rupanya usus penuh toxin walaupun adda membuang setiap hari. Lepas tu adda consume BCOMPLEX SHAKLEE, VITAMIN C, VITAMIN E & GLA. Lepas tu bila nampak kesan, adda add on pulak esp.

Adda bagi tips taw, kalau nak shaklee dengan harga yang super duper murah, sign up terus ahli shaklee. Macam2 faedah dan benifit korang semua akan dapat nikmati taw. Contoh harga Vitamin C retail price ialah RM92 tapi bila korang sign up harga vitamin c tu tak sampai pun RM92. Anda jimat 10-21% bila sign up ahli.

Yang kat bawah ni antara testimoni yang telah berjaya dengan set kecantikkan shaklee ye.






P/s : testimoni dibawah adalah milik group SDFG.




Berminat ? 
Hubungi Adda Sa'adah 
012-9489152
As salam dan salam sejahtera, tiba2 terasa gatal tangan nak cerita pasal set kecantikkan shaklee.

Set kecantikkan shaklee ni sebenarnya dia ada banyak rangkaian je. Tak khusus. Contoh ada yang kata set kecantikan shaklee ialah vitamin c, vit e dan bcomplex. Kadang2 boleh jugak vivix dan collagen. Yang ni memang kesan dia superb la adda habaq. Ada jugak yang consume esp, vitamin c, vit e, alfafa dan zinc untuk kecantikkan. Ada jugak yang consume GLA dan ESP.  Caratomax pun baik untuk kulit jugak taw. Sebab caratomax kaya dengan antioksidan dan vitamin A. Jadi sebagai distributor, kami akan suggest mengikut kesesuain kulit.

Adda masa awal2 kulit oily sangat, awal2 adda banyakkan ambil bcomplex shaklee. Parut dan jerawat pun banyak gila masa tu. Compare dulu dengan sekarang jauh sangat dah beza kulit adda taw. Jujur, adda suka sangat amal shaklee sebab diri sendiri pun dah rasa shaklee effects tuuuu. ♥

Adda dulu ada masalah kulit
1. Jerawat dan berminyak
2. Parut
3. Pori2 besar
4. Kulit kusam
5. Tona kulit tak sekata - pakai bedak pun nampak bertempek2. Sangat tak original muka dulu kala.
6. Kulit kasar gila - pakai scrub pun tak jadi apa
7. Whitehead bertaburan di atas muka - asal pergi Spa cuci whitehead, tokey spa membebel. Hahaha
8. Kulit burn - sana dekat perlabuhan, masa tu tak jumpa sunblock yang sesuai dan kulit kurang nutrien. Jadi faktor2 macam ni mempengaruhi kulit.
InsyaAllah next adda nak godek gambar lama2, nak tengok beza kulit dulu dengan kulit sekarang hihi

Nahhh kau, sekali senarai banyak betul masalah kulit. Hakikatmya memang betul pun, tula kulit adda yang dulu. Rendah diri sangat masa tu.

Apa adda consume masa tu, untuk permulaaan mestilah kena detox dulu. Cuci usus dulu. Yup, after detox memang nampak sangat kulit dah start glowing jerawat dah mula kecut. Patutlah selama ni jerawat susah nak nyah dari kulit, rupanya usus penuh toxin walaupun adda membuang setiap hari. Lepas tu adda consume BCOMPLEX SHAKLEE, VITAMIN C, VITAMIN E & GLA. Lepas tu bila nampak kesan, adda add on pulak esp.

Adda bagi tips taw, kalau nak shaklee dengan harga yang super duper murah, sign up terus ahli shaklee. Macam2 faedah dan benifit korang semua akan dapat nikmati taw. Contoh harga Vitamin C retail price ialah RM92 tapi bila korang sign up harga vitamin c tu tak sampai pun RM92. Anda jimat 10-21% bila sign up ahli.

Yang kat bawah ni antara testimoni yang telah berjaya dengan set kecantikkan shaklee ye.






P/s : testimoni dibawah adalah milik group SDFG.




Berminat ? 
Hubungi Adda Sa'adah 
012-9489152

Thursday, 25 December 2014

Kebaikan Vitamin C

As salam dan salam sejahtera. Malam-malam ni terasa nak share tentang VITAMIN C la pulak. Bulan ni promosi kaw-kaw dari Shaklee iaitu Vitamjn C Shaklee dan Vitamin E Shaklee. Harga shaklee macam biasa kalau sign up ahli lagi murah dan jimat sehingga 10-20% dari retail price.


Nah kat bawah ni adda bagi tentang kebaikan VIT C : 


1. Imunisasi / Daya Tahan Badan
Dos yang betul bagi Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus dan jangkitan.
Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit, ia diperlukan untuk bina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang di makan boleh bantu cepat baik luka, ia juga boleh lindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.




2. Demam Biasa
Vitamin C mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan, selsema dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.


3. Anti-oksida
Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat". Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.


4. Tekanan Darah Tinggi
Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.




5. Saluran Darah
Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Keracunan plumbum.
Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutama di kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mempunyai keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus
Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dan jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan Vitamin C boleh mengurangkan berat badan. Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin, disamping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.





8. Tekanan
Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Katarak
Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa. Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelak katarak dan mempertingkatkan penglihatan.

10. Barah
Ciri-ciri anti-oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan. Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu antioksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.

11. Tenaga.
Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.



Salam sayang :

Adda Sa'adah
012-9489152
As salam dan salam sejahtera. Malam-malam ni terasa nak share tentang VITAMIN C la pulak. Bulan ni promosi kaw-kaw dari Shaklee iaitu Vitamjn C Shaklee dan Vitamin E Shaklee. Harga shaklee macam biasa kalau sign up ahli lagi murah dan jimat sehingga 10-20% dari retail price.


Nah kat bawah ni adda bagi tentang kebaikan VIT C : 


1. Imunisasi / Daya Tahan Badan
Dos yang betul bagi Vitamin C melindungi badan dari jangkitan penyakit dan memelihara kesihatan tulang dan gigi. Ia juga meningkatkan keupayaan badan dalam merawat luka dan badan kita juga terpelihara dari bakteria, virus dan jangkitan.
Bukan sahaja untuk daya tahan badan kepada penyakit, ia diperlukan untuk bina kolagen, struktur protein penting dalam tisu penyambung. Vitamin C yang di makan boleh bantu cepat baik luka, ia juga boleh lindungi kulit dari dirosakkan oleh radikal bebas dan gelombang ultra ungu.




2. Demam Biasa
Vitamin C mengurangkan simptom demam dan bertindak sebagai anti-histamin yang berkesan dengan mengurangkan kesan tidak baik dari demam seperti sakit-sakit badan, selsema dan kesakitan. Vitamin C juga mengawal alergi yang menyebabkan demam. Ia mengurangkan paras histamin dan biasanya mempercepatkan baik demam.


3. Anti-oksida
Vitamin C adalah anti-oksida yang sangat hebat dan berkesan dalam melindungi badan dari radikal bebas yg memberi kesan tekanan oksidatif atau "sel karat". Ia boleh menyebabkan kesan kesihatan yang tidak baik seperti atherosclerosis yang boleh menyebabkan sakit jantung dan strok.


4. Tekanan Darah Tinggi
Vitamin C boleh merendahkan tekanan darah tinggi dan mengurangkan kebarangkalian terkena penyakit tekanan darah tinggi dan juga masalah kesihatan yang menyebabkan tekanan darah tinggi.




5. Saluran Darah
Vitamin C memastikan saluran darah mengembang dengan baik. Pengembangan yang baik ini boleh menjauhkan penyakit atherosclerosis, kolestrol tinggi, sakit jantung dan sakit dada.

6. Keracunan plumbum.
Vitamin C membantu mengurangkan kadar plumbum dalam darah secara mendadak Keracunan plumbum boleh menyebabkan masalah pembesaran terutama di kalangan kanak-kanak. Ia menyebabkan masalah pembelajaran, IQ lemah dan tumbesaran terbantut di kalangan kanak-kanak. Orang dewasa pula akan mengalami kegagalan buah pinggang dan tekanan darah tinggi jika mempunyai keracunan plumbum.

7. Untuk Kurus
Vitamin C dan jus telah terbukti membantu untuk kurus dan mengekalkan berat yg ideal. Pakar pemakanan dan nutrisi biasanya memasukkan diet makanan tinggi Vitamin C dan jadual pemakanan kerana terdapat kajian yang menunjukkan makanan yang kaya dengan Vitamin C boleh mengurangkan berat badan. Para doktor mendapati dengan makan makanan yang kaya vitamin C boleh merendahkan paras insulin, disamping menyimpan gula dan menukarkannya kepada lemak, insulin juga digunakan sebagai bahan bakar untuk kurangkan berat badan.





8. Tekanan
Vitamin C membantu badan mengatasi tekanan dengan mengawal paras tekanan, hormon dan kortisol yang tinggi.

9. Katarak
Pupil mata kita memerlukan Vitamin C untuk berfungsi dengan baik. Kekurangan Vitamin C boleh menyebabkan katarak, di mana kanta mata menjadi lebih legap, menyebabkan penglihatan kabur dan boleh jadi buta dikalangan orang dewasa. Pengambilan dos Vitamin C yang tinggi boleh menghalang katarak dan meningkatkan aliran darah ke mata. 1000mg Vitamin C sehari boleh mengelak katarak dan mempertingkatkan penglihatan.

10. Barah
Ciri-ciri anti-oksida pada Vitamin C boleh melindungi sel dari kemusnahan DNA dan mutasi seterusnya mengelak dari barah untuk jangka masa panjang. Ia meningkatkan fungsi imunisasi badan dan mengelak sel barah tertentu terbentuk dalam badan. Ia juga mengurangkan risiko terkena semua jenis barah termasuk paru-paru, mulut, tekak, kolon/usus, perut dan esofagus. Vitamin C juga membantu penghasilan semula Vitamin E, salah satu antioksida yang sangat baik. Vitamin C bukanlah mengatasi terus sel barah sedia ada, tapi meningkatkan fungsi imun badan supaya boleh melawan sel barah.

11. Tenaga.
Vitamin C mengimbangkan sistem dalam badan dalam apa jua keadaan. Ia membantu penghasilan dopamine dalam sistem saraf serta membantu fungsi adrenal dalam meningkatkan tenaga dalam badan.



Salam sayang :

Adda Sa'adah
012-9489152

Wednesday, 24 December 2014

A Dinner Suprise at FLORA CAFE by Mr Zacx

As salam dan salam sejahtera.
Pasangan couple yang dah kahwin, yang nak tengah cari tempat dinner yang best adda ada cadangan untuk anda semua. Ada satu tempat kat Ampang yang best untuk korang semua celebrate birthday and dinner.


Tempat ni kat Ampwalk. Ni cerita masa birthday adda, Mr Zacx buat suprise kat kite, bawa pergi dinner kat situ. Yang best, parking kereta kat bawah, naik atas terus kedai tu. Duk puji dah cakap cantiknya kedai tu. Sekali dapat makan dalam tu. Seronoknya! Alhamdulilah. Macam cerita dalam novel pulak rasa. Makan sambil dengar iringan muzik.

Seronok jugak sebab first time! Best ♥

jangan tanya adda berapa per head sebab Mr Zacx yang arrange semua ni. Hihi apa yang pasti sangat best dan seronok!




Thank Kapt Z. I love u so much and infinity


Adda letak jugak fanpage dan instagram. Mana tahu korang boleh contact dan booking buat suprise untuk yang tersayang. Kalau nak makan kat dalam yang macam taman bunga tu, kena booked awal taw, takut full. Kalau dapat makan kat dalam tu memang sure best. Cantik gila habaq hang! Kalau peminat bunga mesti jatuh cinta pergi tempat macam tu.

Fanpage : FLORA KAFE


Ni pulak stegram dorang :




As salam dan salam sejahtera.
Pasangan couple yang dah kahwin, yang nak tengah cari tempat dinner yang best adda ada cadangan untuk anda semua. Ada satu tempat kat Ampang yang best untuk korang semua celebrate birthday and dinner.


Tempat ni kat Ampwalk. Ni cerita masa birthday adda, Mr Zacx buat suprise kat kite, bawa pergi dinner kat situ. Yang best, parking kereta kat bawah, naik atas terus kedai tu. Duk puji dah cakap cantiknya kedai tu. Sekali dapat makan dalam tu. Seronoknya! Alhamdulilah. Macam cerita dalam novel pulak rasa. Makan sambil dengar iringan muzik.

Seronok jugak sebab first time! Best ♥

jangan tanya adda berapa per head sebab Mr Zacx yang arrange semua ni. Hihi apa yang pasti sangat best dan seronok!




Thank Kapt Z. I love u so much and infinity


Adda letak jugak fanpage dan instagram. Mana tahu korang boleh contact dan booking buat suprise untuk yang tersayang. Kalau nak makan kat dalam yang macam taman bunga tu, kena booked awal taw, takut full. Kalau dapat makan kat dalam tu memang sure best. Cantik gila habaq hang! Kalau peminat bunga mesti jatuh cinta pergi tempat macam tu.

Fanpage : FLORA KAFE


Ni pulak stegram dorang :




Cara untuk daftar keahlian Shaklee

As salam dan salam sejahtera. Pada posting kali ini adda akan share cara atau bagaimana anda boleh join Shaklee. Ada 2 cara yang boleh anda buat untuk join shaklee.

1. Daftar yuran keahlian RM65 + RM10 SM @ RM20 SS postage. postage untuk shaklee poskan kit korang. Dalam kita ada pelan pemasaran Shaklee. Nanti boleh rujuk bila dah jadi ahli dan boleh jugak beli produk dengan harga ahli terus.


2. Pembelian 200uv bersamaan RM650 produk Shaklee korang layak dapat FREE MEMBERSHIP - SEUMUR HIDUP. Anda tak perlu pening kepala nak renew setiap bulan, setiap tahun atau 2 tahun sekali. Sekali daftar seumur hidup ahli.
Lepas dah daftar, Shaklee akan sms ke nombor HP anda semua. Jadi pastikan anda berikan no HP dan email yang aktif taw. Shaklee akan SMS ID & password untuk anda log in dan tukar password. 



Website shaklee ialah www.shaklee2u.com.my.Korang tekan link ni untuk masuk ke website. Bila dah daftar baru boleh log in. Hihi


Salam sayang :
Adda Sa'adah
As salam dan salam sejahtera. Pada posting kali ini adda akan share cara atau bagaimana anda boleh join Shaklee. Ada 2 cara yang boleh anda buat untuk join shaklee.

1. Daftar yuran keahlian RM65 + RM10 SM @ RM20 SS postage. postage untuk shaklee poskan kit korang. Dalam kita ada pelan pemasaran Shaklee. Nanti boleh rujuk bila dah jadi ahli dan boleh jugak beli produk dengan harga ahli terus.


2. Pembelian 200uv bersamaan RM650 produk Shaklee korang layak dapat FREE MEMBERSHIP - SEUMUR HIDUP. Anda tak perlu pening kepala nak renew setiap bulan, setiap tahun atau 2 tahun sekali. Sekali daftar seumur hidup ahli.
Lepas dah daftar, Shaklee akan sms ke nombor HP anda semua. Jadi pastikan anda berikan no HP dan email yang aktif taw. Shaklee akan SMS ID & password untuk anda log in dan tukar password. 



Website shaklee ialah www.shaklee2u.com.my.Korang tekan link ni untuk masuk ke website. Bila dah daftar baru boleh log in. Hihi


Salam sayang :
Adda Sa'adah

Monday, 15 December 2014

CARA KURUS DENGAN CEPAT

As salam, malam2 yang mencongkam kalbu ni adda nak share rahsia kurus dengan uollssss. Haaaa. Malam2 mencongkam kalbu, haha
Sebelum tu meh adda belanja dulu testimoni orang yang dah berjaya kurus dengan set ni
Apa yang pasti mereka semua ni berjaya kurus sebab konsisten. Kalau tak konsisten hasil yang dituai tak menjadi. Selain tu, salah satu kunci kejayaan mereka ialah, amek full set slimming. InsyaAllah berani melabur. Hasilnya pun nampak la. 
Apa rahsia mereka? Adda dedahkan set shaklee. Apa mereka consume kena bisik2 di whatsapp/ telegram adda ye. Kenapa?
Sebab ianya sangat eksklusif. Jangan lupa adik manis semua yang terasa nak kurus, jangan segan silu whatsapp dan telegram adda.
Adda letak no HP sekali okay! MUAHHH love you all. Xoxo
012-9489152



As salam, malam2 yang mencongkam kalbu ni adda nak share rahsia kurus dengan uollssss. Haaaa. Malam2 mencongkam kalbu, haha
Sebelum tu meh adda belanja dulu testimoni orang yang dah berjaya kurus dengan set ni
Apa yang pasti mereka semua ni berjaya kurus sebab konsisten. Kalau tak konsisten hasil yang dituai tak menjadi. Selain tu, salah satu kunci kejayaan mereka ialah, amek full set slimming. InsyaAllah berani melabur. Hasilnya pun nampak la. 
Apa rahsia mereka? Adda dedahkan set shaklee. Apa mereka consume kena bisik2 di whatsapp/ telegram adda ye. Kenapa?
Sebab ianya sangat eksklusif. Jangan lupa adik manis semua yang terasa nak kurus, jangan segan silu whatsapp dan telegram adda.
Adda letak no HP sekali okay! MUAHHH love you all. Xoxo
012-9489152



Cara untuk kurus

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

1. JANGAN BERLAPAR
Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

2. AMBIL SESUATU YANG PAHIT SEBELUM MAKAN
Minumlah kopi dan kumur beberapa saat sebelum makan. Cara ini menyebabkan tekak merasa pahit dan menghantar isyarat melalui otak bagi menggalakan rembesan enzim dan asid HCL. Kekurangan enzim dan asid HCL di dalam perut boleh menyebabkan ketidakcekapan penghadaman.

3. MINUM 8 GELAS AIR SEHARI
Air mengurangkan selera makan anda secara semulajadi dan membantu badan memetabolisma simpanan lemak di dalam tubuh. Sebelum makan makanan yang berat-berat, cuba minum air, pasti anda tidak akan makan dengan banyak.

4. ELAKKAN MINUM MINUMAN YANG BERGAS
Minuman bergas biasanya mengandungi 7-8 sudu gula dan tidak baik untuk kesihatan tubuh.

5. KURANGKAN PENGAMBILAN GARAM
Pengambilan garam yang tinggi menggalakan penangkungan air. Mengurangkan pengambilan garam bermakna badan anda menangkung sedikit air. Ini bermakna anda kurang berat yang disebabkan air.

6. AMBIL SARAPAN PAGI
Anda juga boleh menurunkan berat badan dengan pengambilan sarapan pagi. Menurut satu kajian, mereka yang tidak mengambil sarapan pagi lebih cenderung untuk gemuk berbanding dengan mereka yang mengambilnya. Bagaimana ia terjadi? Sarapan pagi menstabilkan hormone dan paras gula di
dalam darah. Kadar metabolsima juga meningkat untuk membakar kalori.

7. MAKANLAH DENGAN PERLAHAN-LAHAN
Nikmatilah makanan dengan perlahan-lahan dan jangan gopoh. Kerana apabila kita makan secara perlahan-lahan, tubuh akan menghantar isyarat menunjukan kepuasan.

8. KUNYAH MAKANAN KEPADA CEBISAN LEBIH KECIL
Kunyahlah makanan kepada cebisan lebih kecil sebelum menelan kerana dengan cara ini ia lebih mudah dihadam.

9. Biar makan kerap dengan kuantiti yang sedikit daripada makan hanya sekali, dua tetapi dengan kuantiti yang banyak.

10. Jika anda terasa ingin makan snek atau makanan ringan, beruslah gigi anda atau kunyahlah gula-gula getah. Rasa mint atau berangin di mulut akan membantutkan selera anda.

Wednesday, 10 September 2014

KENAPA RAHIM MEMBENGKAK By Dr Malinda Mohd Ali

As salam & selamat malam, adda dedikasikan tinta ini buat Dr Malinda Mohd Ali.
Adda copy paste sebiji-bijik apa yang dikarang oleh Dr Malinda tanpa edit satu pun ye. Kecuali penambahan gambar dan sedikit ayat. Itu adda tambah supaya pembaca sekalian tak bosan. InsyaAllah harap ini dapat membantu anda semua.

BENARKAH RAHIM BOLEH MEMBENGKAK?


Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'. 

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?





Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.


Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). 



Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.


Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.



2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.



4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.



Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal





Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.





2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.



4. Kawal berat badan



5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.


Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Tips adda : ESP Shaklee adalah soya NON-GMO dan ini yang membezakan soya shaklee berbeza dengan produk soya yang lain. Tak hairan ESP Shaklee best-seller.



Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

vitamin C yang ni memang terkenal sebab pernah habis stok. 6 bulan HQ takda stok. TERLAJAK LARISSSS.

Buat mereka yang sering rambut gugur, ZINC ni pun sangat membantu. CUBALAH SEKARANG.


3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

Omega Guard ni bagus jugak untuk orang yang ada asma. Ayah bagi testimoni makan omega paras kolestrol turun! Alhamdulilah


4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.



6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

vitamin E Shaklee dilengkapi dengan SELENIUM & GRAPE SEED EXTRACT

7. Green tea - powerful antioxidant

Masyarakat Cina memang sukakan TEH HIJAU ni.  Sebab tu mereka ni sihat. hehe

susah sangat nak cari tea hijau, beli je teh hijau lipton ni :)



GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO. 
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

promo GLA bulan lepas dah berakhir. :)

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa 


Luv, 

Dr. Malinda




Hubungi :

Adda Sa'adah
Shaklee Distributor - 946350
012-9489152


As salam & selamat malam, adda dedikasikan tinta ini buat Dr Malinda Mohd Ali.
Adda copy paste sebiji-bijik apa yang dikarang oleh Dr Malinda tanpa edit satu pun ye. Kecuali penambahan gambar dan sedikit ayat. Itu adda tambah supaya pembaca sekalian tak bosan. InsyaAllah harap ini dapat membantu anda semua.

BENARKAH RAHIM BOLEH MEMBENGKAK?


Basically,

Rahim = Uterus (terdiri dari pangkal rahim, badan rahim dan saluran fallopian)

Kilang telur = Ovari.

Ramai pesakit saya tak pasti samada uterus atau ovari yang sebenarnya membesar, so mereka akan just kata 'rahim'. 

So, jika anda berhadapan dengan perkara ini, lebih baik dapatkan diagnosis sebenar pada doktor. Uterus atau ovari yang bengkak?





Uterine fibroid atau Ovarian cyst adalah antara salah satu masalah yang selalu diperkatakan sebagai 'rahim bengkak'.


Kajian menunjukkan bahawa 20-50% wanita mempunyai sekurang-kurangnya 1 fibroid dan kebanyakkan mereka tidak pernah tahu atau tidak di diagnosis oleh mana-mana doktor ataupun accidentally dikesan semasa melakukan scan. (Rujukan: Life extension book : Disease prevention and treatment; 2003: Page 1569). 



Dalam 99% kes uterine fibroid, ia adalah bukan jenis kanser.

Sehingga sekarang, tidak ada seorang doktor atau saintist yang pasti apakah yang menyebabkan uterine fibroid atau ovarian cycts ini berlaku. Anda tidak boleh menuding jari mengatakan rahim anda bengkak di sebabkan satu perkara sahaja. Sesuatu diet, produk atau apa-apa supplement.


Beberapa kajian jelas menunjukkan bahawa fibroid atau cyst berlaku disebabkan beberapa kombinasi faktor, di antaranya adalah kerana :

1. Hormon Estrogen yang berlebihan.

- fibroid atau cyst adalah ketumbuhan sel yang bergantung pada estrogen. Jika hormon estrogen dan progesteron dalam badan anda tidak seimbang, anda pasti berisiko untuk mendapat penyakit ini.

Keadaan seperti ini sangat ketara dalam mereka yang mengalami masalah PCOS yang boleh menyebabkan infertility.

Penggunaan pil perancang keluarga juga boleh menyebabkan ketidakseimbangan estrogen dan boleh mengaktifkan fibroid atau cycts.



2. Lambakan xenoestrogen dalam badan.

Xenoestrogen adalah 'estrogen sintetik' yang terdapat dalam persekitaran (makanan, air, kimia dari industri pertanian dan penternakan).

Dalam kata lain, ia adalah estrogen palsu dalam badan. Ia boleh merangsang atau mengganggu fungsi estrogen dalam badan.

Dari mana datangnya xenoestrogen ini?

- phthalates (bahan dlm plastic atau getah)
- racun serangga (pesticides)
- tobacco by products.

3. Obesiti.

- Lemak berlebihan dalam badan akan mengaktifkan satu sistem yang kita panggil 'Endocanabinoid system'. Sistem ini akan mengganggu fungsi-fungsi hormon yang lain dan juga boleh menyebabkan silent inflammation atau radang yang tinggi dalam badan.

Ini bukan sahaja menyebabkan ketumbuhan, malah berisiko untuk mendapat pelbagai jenis kanser.



4. Genetik

- Jika anda mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai penyakit yang sama, anda juga boleh mempunyai risiko yang sama.



Apa tanda-tanda fibroid atau cyst?

Kebanyakkan wanita tidak mempunyai sebarang tanda. Tak sedar pun ia wujud dalam badan kita. Tetapi, jika ia semakin aktif atau membesar, ia boleh menunjukkan simptoms tertentu.

Antara simptoms-simptoms fibroid /cyst adalah :

- haid yang tidak teratur / berpanjangan
- sakit perut
-sakit ketika hubungan kelamin
- perut membuncit
- pendarahan abnormal





Perlukah operation?

Pada kebiasaannya, tidak memerlukan operation sekiranya ia tidak mengganggu dan tidak membesar. Tetapi Jika fibroid menyebabkan pendarahan yang berterusan, anda perlu melakukan pembedahan.

So? Macamana nak elakkan memandangkan kebanyakkan wanita berisiko?

Cadangan diet yang sesuai :

1. Elakkan makanan yang menggalakkan pertumbuhan fibroid seperti : Produk berasakan tenusu, daging merah, makanan bergoreng, makanan dan minuman bergula, salt, kafein dan alkohol.





2. Buahan dan sayuran segar yang mengandungi banyak phytoestrogen. Plant estrogen ini membantu kestabilan estrogen dalam badan.

3. Makanan berserat tinggi boleh membantu mengurangkan estrogen berlebihan dalam badan - fecal estrogen meningkat. Ini menyebabkan fungsi estrogen dalam badan lebih stabil dan mengurangkan tahap xenoestrogen dalam badan.



4. Kawal berat badan



5. Tidak merokok atau menjadi perokok pasif.


Ok, ramai juga orang tanya : Soya produk tak bagus untuk wanita?

Banyak perbahasan tentang isu soya ini. Ada yang pro dan cont.

Beberapa kajian yang mengatakan wanita yang mempunyai fibroid tidak boleh mengambil soya kerana kandungan isoflavinoids Genistein dan Daidzein boleh menggalakkan estrogen aktiviti.

Kajian lain pula menunjukkan bahawa negara seperti Jepun yang mengamalkan pengambilan soya Sebagai makanan utama mempunyai kadar penyakit kanser rahim yang sangat rendah berbanding negara yang tidak mengambil soya langsung.

(Michael T. Et al, 2012), Candangan yang mengatakan pengambilan soya adalah tidak sesuai untuk wanita yang mempunyai cyst atau fibroid tidak tepat. Ini kerana isoflavinoid dalam soya mempunyai kesan estrogen yang berbeza pada sel-sel badan yang berbeza. Soy phytoestrogen tidak mempunyai kesan meransang sel fibroid tetapi ia mempunyai kesan'anti-estrogen' di mana ia membantu mengecutkan fibroid. Tetapi, pastikan sumber soya anda adalah dari jenis soya yang tidak dimodifikasi secara genetik (non-GMO).

Tips adda : ESP Shaklee adalah soya NON-GMO dan ini yang membezakan soya shaklee berbeza dengan produk soya yang lain. Tak hairan ESP Shaklee best-seller.



Walaubagaimanapun, bersederhana adalah jalan yang terbaik. Cadangan pengambilan antara 45 - 90mg soy sehari.

Soya, nuts, flaxseed mengandungi phytoestrogen yang baik.

Nutrition supplement yang dicadangkan untuk anda yang mengalami fibroid atau cyst :

1. Lipotrophic factor spt Innositol dan Choline membantu detoxification estrogen - melancarkan pemecahan lemak dibahagian hati.

2. Immune enhancing nutrient - coQ10, vitamin c, vitamin e, selenium dan zinc

vitamin C yang ni memang terkenal sebab pernah habis stok. 6 bulan HQ takda stok. TERLAJAK LARISSSS.

Buat mereka yang sering rambut gugur, ZINC ni pun sangat membantu. CUBALAH SEKARANG.


3. Omega 3 (EPA + DHA) - antiinflammasi.

Omega Guard ni bagus jugak untuk orang yang ada asma. Ayah bagi testimoni makan omega paras kolestrol turun! Alhamdulilah


4.Liver enhanced detox supplements - milk thislte, dandelion dan artichoke.

5. Vitamin B - membantu proses detoksifikasi (methylation) dalam sel hati.



6. Grape seed extract - strong antioxidant dengan ORAC yang tinggi

vitamin E Shaklee dilengkapi dengan SELENIUM & GRAPE SEED EXTRACT

7. Green tea - powerful antioxidant

Masyarakat Cina memang sukakan TEH HIJAU ni.  Sebab tu mereka ni sihat. hehe

susah sangat nak cari tea hijau, beli je teh hijau lipton ni :)



GLA boleh ke?

- GLA adalah good omega 6 yang membantu mengurangkan randang dan membantu kestabilan hormon.
-GLA dari minyak borage adalah yang terbaik berbangin dari EPO. 
-Minyak yang kita gunakan untuk menggoreng seperti minyak jagung, corn oil dan minyak sunflower juga mengandungi omega 6 tetapi minyak jenis ini lebih bersifat pro-radang dan menyebabkan keradangan.

promo GLA bulan lepas dah berakhir. :)

Hati-hati dalam penggunaan minyak yg kita goreng, kerana ini antara sebab fibroid dan cyst boleh semakin membesar.

Semoga sedikit sebanyak memberi manfaat untuk kita semua.

Take care of your health.

Wanita - Anda Istimewa 


Luv, 

Dr. Malinda




Hubungi :

Adda Sa'adah
Shaklee Distributor - 946350
012-9489152


Sunday, 7 September 2014

PERSEDIAAN AWAL MENGANDUNG ANAK PERTAMA

As salam dan selamat berhujung minggu. Tiba-tiba jari terasa macam nak berkongsi info tentang persediaan ibu-ibu yang mengandungkan anak sulung atau anak pertama. Yelaaa. bagi anak sulung, mesti banyak persediaan yang perlu dibuat kan sebab tak pernah ada pengalaman lagi kan. Adda pasti bagi pasangan suami isteri yang mengandungkan anak sulung ni mesti perasaan tu teruja lain macam kan. EXCITED la katakan. Nak tengok end products macam mana. End products tu kira baby yang keluar la. tak sabar nak tengok baby tu ikut muka siapa la kan. Nak tahu macam mana movement baby sepanjang dalam perut. Semua perasaan tu teruja kan. Mesti seronok bulan pertama tengok kecil lagi, datang bulan depan dah besar sikit. Sampai la baby tu dalam perut cukup sifat. Semua perasaaan tu teruja bagi semua orang. Apa pun, makan kena jaga ye uolsss. Jangan sembarang je makan. 





KESAN-KESAN SEMASA KEHAMILAN 

Dalam proses pembesaran bayi dalam kandungan, si ibu akan merasakan lenguh di bahagian kaki. Bahagian betis, peha dan jari-jari kaki akan terasa sakit dan adakalanya ia boleh menyebabkan kebas atau kejang. Sakit seperti ini biasa berlaku di kalangan ibu yang mengandung. Oleh itu, para ibu tidak perlu takut jika ia sekali sekala menyerang anda.




TIPS ADDA : Cuba amalkan OSTEMATRIX sepanjang proses kehamilan anda. InsyaAllah.





Semasa mengandung, kulit di bahagian perut dan payudara akan menjadi tegang, ini kerana anak di dalam kandungan yang semakin membesar. Ketegangan kulit di perut dan payudara akan menyebabkan ia kering dan gatal. Bagi mengelakkan kekeringan kulit, ibu-ibu digalakkan menyapu bahagian yang kering itu dengan baby oil atau minyak zaitun. Ibu-ibu juga diingatkan supaya tidak menggaru kulit yang kering itu kerana ia akan memudaratkan.





Pada 12 minggu pertama kehamilan, payudara akan mula membesar. Ini kerana proses pembentukan susu dan adakalanya payudara akan membengkak. Tetapi ia boleh diatasi dengan penjagaan yang lebih teliti. Perkara asas yang perlu dititikberatkan adalah pemakaian anak baju. Anak baju yang paling sesuai ialah daripada jenis kapas berbanding nylon, kerana ia berupaya menyerap udara.

Anda dikehendaki memakai anak baju setiap masa apabila usia kandungan menjangkau lapan bulan. Pada waktu inilah payudara memerlukan penjagaan yang paling baik. Payudara perlu ditampung setiap masa pada waktu ini. Bagi ibu yang mengandung sulung, anda akan dapati puting susu akan mengeluarkan sejenis cecair, iaitu ‘coloestrum’. Jangan risau, kerana itu adalah bahan permulaan untuk mengeluarkan susu. Jika anda berasa tidak selesa, lapikkan payudara anda dengan kain dan tukarlah ia apabila telah basah.

Menurut seorang pakar Neurosains, Prof. Dr. Haji Azizan Haji Ismail, ibu yang mengandung adalah tidak digalakkan meminum minuman yang berkafein seperti Nescafe atau kopi. Hal ini akan menyebab tumbesaran anak di dalam kandungan terganggu. Makanan yang mengandungi alkohol dan karbohidrat (roti, kentang, gula dan cokelat) juga perlu dielakkan. Makanan berkhasiat seperti telur, ikan, keju, daging dan hati perlu diambil ketika mengandung. Buah-buahan seperti limau, pisang, betik, tembikai, dan sebagainya juga baik untuk dimakan. Minumlah susu sebanyak mungkin kerana ia mempunyai kalsium yang baik untuk anda dan anak anda.




TIPS ADDA : Amalkan ESP, OSTEMATRIX, OMEGA GUARD,

VITALEA & VIT C 



Dalam tempoh kehamilan, si ibu memerlukan rehat yang cukup bukan sahaja dari segi fizikal malah mental. Mental yang terganggu akan mendatangkan kesan yang tidak baik kepada badan juga anak di dalam kandungan. Pada waktu ini anda tidak digalakkan melakukan kerja-kerja berat. Satu jam selepas makan tengah hari, anda digalakkan berbaring dan membaca bahan bacaan yang ringan. Rehatkan fikiran anda dengan melakukan kerja-kerja yang ringan seperti menjahit, menyulam dan sebagainya. 


Nutrisi penting sewaktu hamil

* Protin - Pastikan tiga makanan utama diambil mengandungi protin tinggi seperti kekacang, daging, telur keju yang berfungsi membina tisu dan otot bayi




TIPS ADDA : Kalau anda rasa sukar untuk dapatkan potein dari luar, boleh cuba ESP SHAKLEE yang kaya dan tinggi dengan protein. 

* Kalsium - Banyakkan pengambilan susu, ikan dalam tin, kacang soya, tauhu dan produk tenusu yang penting untuk menguatkan tulang dan gigi bayi

TIPS ADDA : Jika anda ada masalah untuk menelan susu gantikan dengan OSTEMATRIX yang bersamaan dengan 1 gelas berkalsium tinggi dan bersamaan 80 biji badam.







* Zat besi - Banyakkan pengambilan daging merah bagi melancarkan perjalanan darah bayi dan ibu di samping vitamin C. Misalnya tiram, buah kering, kacang soya, bijirin, roti gandum dan kekacang



* Asid folik - Ia sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf 'embryonic' dan 'fetal' yang penting untuk tumbesaran normal. Banyakkan pengambilan makanan mengandungi asid folik seperti barli, daging lembu, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oren, ikan salmon, tuna, gandum dan bijirin

TIPS ADDA : Cuba amalkan BCOMPLEX Shaklee yang lengkap dengan Folic Asid. Tak pregnant pun boleh amalkan sebab menjaga rahim anda.


* Serat - Banyakkan mengambil makanan serat tinggi kerana ia berperanan menghalang penyerapan zat gizi lain seperti lemak, karbohidrat dan protein. Makanan seperti buah-buahan, roti gandum, bijirin dan bertih jagung

* Air - Amalkan meminum air putih lapan hingga 12 gelas sehari. Tubuh ibu mengandung juga memerlukan cecair seperti susu, jus dan sup.

*** Akhir Kalam semoganya bermanfaat buat anda. InsyaAllah. Jom istigfar 1000x.







HUBUNGI :

Adda Sa'adah 
012-9489152
Shaklee Distributor - 946350




As salam dan selamat berhujung minggu. Tiba-tiba jari terasa macam nak berkongsi info tentang persediaan ibu-ibu yang mengandungkan anak sulung atau anak pertama. Yelaaa. bagi anak sulung, mesti banyak persediaan yang perlu dibuat kan sebab tak pernah ada pengalaman lagi kan. Adda pasti bagi pasangan suami isteri yang mengandungkan anak sulung ni mesti perasaan tu teruja lain macam kan. EXCITED la katakan. Nak tengok end products macam mana. End products tu kira baby yang keluar la. tak sabar nak tengok baby tu ikut muka siapa la kan. Nak tahu macam mana movement baby sepanjang dalam perut. Semua perasaan tu teruja kan. Mesti seronok bulan pertama tengok kecil lagi, datang bulan depan dah besar sikit. Sampai la baby tu dalam perut cukup sifat. Semua perasaaan tu teruja bagi semua orang. Apa pun, makan kena jaga ye uolsss. Jangan sembarang je makan. 





KESAN-KESAN SEMASA KEHAMILAN 

Dalam proses pembesaran bayi dalam kandungan, si ibu akan merasakan lenguh di bahagian kaki. Bahagian betis, peha dan jari-jari kaki akan terasa sakit dan adakalanya ia boleh menyebabkan kebas atau kejang. Sakit seperti ini biasa berlaku di kalangan ibu yang mengandung. Oleh itu, para ibu tidak perlu takut jika ia sekali sekala menyerang anda.




TIPS ADDA : Cuba amalkan OSTEMATRIX sepanjang proses kehamilan anda. InsyaAllah.





Semasa mengandung, kulit di bahagian perut dan payudara akan menjadi tegang, ini kerana anak di dalam kandungan yang semakin membesar. Ketegangan kulit di perut dan payudara akan menyebabkan ia kering dan gatal. Bagi mengelakkan kekeringan kulit, ibu-ibu digalakkan menyapu bahagian yang kering itu dengan baby oil atau minyak zaitun. Ibu-ibu juga diingatkan supaya tidak menggaru kulit yang kering itu kerana ia akan memudaratkan.





Pada 12 minggu pertama kehamilan, payudara akan mula membesar. Ini kerana proses pembentukan susu dan adakalanya payudara akan membengkak. Tetapi ia boleh diatasi dengan penjagaan yang lebih teliti. Perkara asas yang perlu dititikberatkan adalah pemakaian anak baju. Anak baju yang paling sesuai ialah daripada jenis kapas berbanding nylon, kerana ia berupaya menyerap udara.

Anda dikehendaki memakai anak baju setiap masa apabila usia kandungan menjangkau lapan bulan. Pada waktu inilah payudara memerlukan penjagaan yang paling baik. Payudara perlu ditampung setiap masa pada waktu ini. Bagi ibu yang mengandung sulung, anda akan dapati puting susu akan mengeluarkan sejenis cecair, iaitu ‘coloestrum’. Jangan risau, kerana itu adalah bahan permulaan untuk mengeluarkan susu. Jika anda berasa tidak selesa, lapikkan payudara anda dengan kain dan tukarlah ia apabila telah basah.

Menurut seorang pakar Neurosains, Prof. Dr. Haji Azizan Haji Ismail, ibu yang mengandung adalah tidak digalakkan meminum minuman yang berkafein seperti Nescafe atau kopi. Hal ini akan menyebab tumbesaran anak di dalam kandungan terganggu. Makanan yang mengandungi alkohol dan karbohidrat (roti, kentang, gula dan cokelat) juga perlu dielakkan. Makanan berkhasiat seperti telur, ikan, keju, daging dan hati perlu diambil ketika mengandung. Buah-buahan seperti limau, pisang, betik, tembikai, dan sebagainya juga baik untuk dimakan. Minumlah susu sebanyak mungkin kerana ia mempunyai kalsium yang baik untuk anda dan anak anda.




TIPS ADDA : Amalkan ESP, OSTEMATRIX, OMEGA GUARD,

VITALEA & VIT C 



Dalam tempoh kehamilan, si ibu memerlukan rehat yang cukup bukan sahaja dari segi fizikal malah mental. Mental yang terganggu akan mendatangkan kesan yang tidak baik kepada badan juga anak di dalam kandungan. Pada waktu ini anda tidak digalakkan melakukan kerja-kerja berat. Satu jam selepas makan tengah hari, anda digalakkan berbaring dan membaca bahan bacaan yang ringan. Rehatkan fikiran anda dengan melakukan kerja-kerja yang ringan seperti menjahit, menyulam dan sebagainya. 


Nutrisi penting sewaktu hamil

* Protin - Pastikan tiga makanan utama diambil mengandungi protin tinggi seperti kekacang, daging, telur keju yang berfungsi membina tisu dan otot bayi




TIPS ADDA : Kalau anda rasa sukar untuk dapatkan potein dari luar, boleh cuba ESP SHAKLEE yang kaya dan tinggi dengan protein. 

* Kalsium - Banyakkan pengambilan susu, ikan dalam tin, kacang soya, tauhu dan produk tenusu yang penting untuk menguatkan tulang dan gigi bayi

TIPS ADDA : Jika anda ada masalah untuk menelan susu gantikan dengan OSTEMATRIX yang bersamaan dengan 1 gelas berkalsium tinggi dan bersamaan 80 biji badam.







* Zat besi - Banyakkan pengambilan daging merah bagi melancarkan perjalanan darah bayi dan ibu di samping vitamin C. Misalnya tiram, buah kering, kacang soya, bijirin, roti gandum dan kekacang



* Asid folik - Ia sangat penting dalam kehamilan. Ia membantu mengatur pembentukan sel saraf 'embryonic' dan 'fetal' yang penting untuk tumbesaran normal. Banyakkan pengambilan makanan mengandungi asid folik seperti barli, daging lembu, beras perang, keju, ayam, buah kurma, sayuran berdaun hijau, daging kambing, hati, susu, cendawan, oren, ikan salmon, tuna, gandum dan bijirin

TIPS ADDA : Cuba amalkan BCOMPLEX Shaklee yang lengkap dengan Folic Asid. Tak pregnant pun boleh amalkan sebab menjaga rahim anda.


* Serat - Banyakkan mengambil makanan serat tinggi kerana ia berperanan menghalang penyerapan zat gizi lain seperti lemak, karbohidrat dan protein. Makanan seperti buah-buahan, roti gandum, bijirin dan bertih jagung

* Air - Amalkan meminum air putih lapan hingga 12 gelas sehari. Tubuh ibu mengandung juga memerlukan cecair seperti susu, jus dan sup.

*** Akhir Kalam semoganya bermanfaat buat anda. InsyaAllah. Jom istigfar 1000x.







HUBUNGI :

Adda Sa'adah 
012-9489152
Shaklee Distributor - 946350




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...