Adda Sa'adah

Thursday, 28 January 2016

Apa itu GC Tea

Salam sejahtera. Bagi negeri luar dari pantai timur, nampaaknya mereka bercuti hari ni sempena Hari Thaipusam kan :) adda pun bercuti jugak hari ni. Esok nak pergi kerja mulalah rasa ada malas hahahha berkepit dengan anak jantan. Mau tak rinduuuu

Okay adda nak cerita sikit tentang GC Tea ni

✌Pasaran & Permintaan GC Tea tak pernah putus..

" Alhamdulillah ok sgt..sebelum minum cek gula 27 mmol,lpas 3 hr minum esoknya cek dh turun 16mmol. lpas seminggu bacann turun 11 mmol. Setiap hari amalkan sekarang dah boleh makn tanpa pantang, (En Sik, Bangsar)

" Nk repeat order Kotak GC Tea sebab mak cakap, minum GC tea badan da tak penat macam dulu" (Pn Aishah, KL)

" Sy pesakit diabetis kronik,lpas minum GC tea skarang dah x cucuk insulin, berat dr 120kg turun hingga 80kg lpas hanya 5 bulan' (Pn Nor, Kajang)

APA YANG GC TEA MAMPU??

☕+ Mengawal kadar gula dalam badan
☕+ Membantu mengawal kencing manis
☕+ Meningkatkan metabolisma badan.
☕+ Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕+ Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan
   +Membantu mengawal kencing manis
☕ +Meningkatkan metabolisma badan.
☕ +Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕ +Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan


✌EJEN SANGAT DI PERLUKAN diseluruh negara utk penuhi

Kalau korang berminat nak tambah pendapatan, jom sign up jadi agen atau stokis. Sebab harga jualan & harga retail jauh lebih murah bagi ahli taw.

Plus korang jugak akan dapat beberapa lagi bonus.

Adda bagi 3 jenis bonus korang akan nikmati bilaa sign up as agen atau stokis. But of course stokis lagi best sebab modal dia besar sikit.

Agen layak 4 jenis bonus aje. Stokis sapu bersih 11 jenis bonus die layak okiesss.

Antara bonus yang layak dapat

1. Untung runcit - yang ni jual je terus dapat untung.
2. Rebate bonus
3.  Sponsor bonus
4. Pairing bonus


Okay, lain nanti kite sembang lagi okay.


FAKTA.
- 5.4 juta pesakit Diabetes.
- 16 juta Obesiti.

Berminat nak tahu lebih detail? Jika anda berada di KL, jom set apoitment. Boleh bagi trial pack.




Jom kita berwhatsapp dan berwechat la hihi


Adda Sa'adah

013-3324830
IG : tokeyteh


Salam sejahtera. Bagi negeri luar dari pantai timur, nampaaknya mereka bercuti hari ni sempena Hari Thaipusam kan :) adda pun bercuti jugak hari ni. Esok nak pergi kerja mulalah rasa ada malas hahahha berkepit dengan anak jantan. Mau tak rinduuuu

Okay adda nak cerita sikit tentang GC Tea ni

✌Pasaran & Permintaan GC Tea tak pernah putus..

" Alhamdulillah ok sgt..sebelum minum cek gula 27 mmol,lpas 3 hr minum esoknya cek dh turun 16mmol. lpas seminggu bacann turun 11 mmol. Setiap hari amalkan sekarang dah boleh makn tanpa pantang, (En Sik, Bangsar)

" Nk repeat order Kotak GC Tea sebab mak cakap, minum GC tea badan da tak penat macam dulu" (Pn Aishah, KL)

" Sy pesakit diabetis kronik,lpas minum GC tea skarang dah x cucuk insulin, berat dr 120kg turun hingga 80kg lpas hanya 5 bulan' (Pn Nor, Kajang)

APA YANG GC TEA MAMPU??

☕+ Mengawal kadar gula dalam badan
☕+ Membantu mengawal kencing manis
☕+ Meningkatkan metabolisma badan.
☕+ Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕+ Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan
   +Membantu mengawal kencing manis
☕ +Meningkatkan metabolisma badan.
☕ +Mengurangkan risiko penyakit kronik
☕ +Mengurangkan jenis risiko diabetes
☕ +Membantu mengawal berat badan


✌EJEN SANGAT DI PERLUKAN diseluruh negara utk penuhi

Kalau korang berminat nak tambah pendapatan, jom sign up jadi agen atau stokis. Sebab harga jualan & harga retail jauh lebih murah bagi ahli taw.

Plus korang jugak akan dapat beberapa lagi bonus.

Adda bagi 3 jenis bonus korang akan nikmati bilaa sign up as agen atau stokis. But of course stokis lagi best sebab modal dia besar sikit.

Agen layak 4 jenis bonus aje. Stokis sapu bersih 11 jenis bonus die layak okiesss.

Antara bonus yang layak dapat

1. Untung runcit - yang ni jual je terus dapat untung.
2. Rebate bonus
3.  Sponsor bonus
4. Pairing bonus


Okay, lain nanti kite sembang lagi okay.


FAKTA.
- 5.4 juta pesakit Diabetes.
- 16 juta Obesiti.

Berminat nak tahu lebih detail? Jika anda berada di KL, jom set apoitment. Boleh bagi trial pack.




Jom kita berwhatsapp dan berwechat la hihi


Adda Sa'adah

013-3324830
IG : tokeyteh


Bengkak susu..bagaimana atasinya.

Salam sejahtera dan selamat pagi. Ramai cakap sekarang ni best tidur sebab hujan malam bangun pagi pun hujan lagi. Tarik selimut. Phewww.


Apakah sebabnya payudara bengkak dan sakit?

Antara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu disekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak. 

Bukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras. 

Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda. 



Apakah yang boleh saya lakukan untuk merawat payudara bengkak?

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai. 


  • Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.

  • Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.

  • Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap disekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!

  • Jika buah dada adalah terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.

  • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.

  • Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien.


Sumber rujukan : Mengapa payudara membengkak


7 punca berlaku bengkak susu:

1. Lambat memulakan penyusuan kali pertama(Late on set on breastfeeding)

Lambat memulakan penyusuan selepas bersalin boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul di kawasan payudara, sekaligus menyebabkan kesukaran kepada bayi untuk menyusu apabila keadaan payudara membengkak.

2. Lekapan yang tidak betul. (Poor latch)

Lekapan yang tidak betul akan menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan dengan efektif dari payudara. Ini juga menjadi penyebab kepada masalah luka pada payudara dan bayi tidak cukup susu.

3. Penyusuan / pemerahan yang tidak kerap(Inadequate feeding/pumping).

Penyusuan yang tidak kerap menyebabkan payudara tidak dikosongkan dengan kerap dan pada waktu yang sesuai maka susu ibu tidak keluar dengan lancar. Jarak masa antara sesi memerah yang terlalu lama juga berpotensi menyebabkan saluran susu tersumbat. Sesi memerah paling sesuai untuk memastikan kelancaran aliran susu dan mengelakkan bengkak susu adalah setiap 2-3 jam sekali.

4. Penyusuan berjadual(Scheduled feeding).

Penyusuan berjadual boleh menyebabkan bengkak susu dimana bayi menyusu mengikut jam yang ditetapkan, iaitu pada waktu-waktu tertentu. Sebetulnya, bayi perlu menyusu mengikut signal-signal yang diberikan oleh bayi sendiri, seperti apabila tidur bayi mula terganggu, bayi mula mengecap-ngecap dan menghisap bibir/jari. Menangis adalah tanda paling akhir. 
Apabila bersama bayi, amalkan penyusuan on demand iaitu mengikut tanda-tanda yang ditunjukkan bayi, bukannya melihat kepada jam. (Watch the baby, not the clock).


5. Menetapkan masa menyusu di setiap belah payudara(5 or 10 minutes rules on each breast).

Bayi sepatutnya menyusu di sebelah payudara sahaja sehingga dia melepaskan sendiri payudara itu. Selepas itu, barulah ibu susukan bayi di sebelah payudara lagi. Kerap menukar payudara (switch sides) semasa menyusu menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dari setiap belah payudara. Ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu. Ia juga menjadi sebab bayi tidak menerima kandungan lemak dalam susu (hindmilk) yang cukup. 

6. Tertinggal sesi memerah. (Skip pumping session)

Bagi ibu yang mempunyai jadual kerja yang terlalu padat, sesekali anda pernah tertinggal sesi memerah kerana batasan tugas dan waktu di office. Perkara ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu.
Secara fitrah, badan ibu sudah ada rutin penghasilan dan pengeluaran susu mengikut demand bayi (sekerap 1-2 jam sekali dan mengikut jadual memerah yang tetap). Pada waktu itu, badan akan mula menghantar signal seperti payudara rasa berdenyut-denyut atau susu mengalir keluar (leaking) kesan dari hormon oksitosin dan otot payudara yang mula mengecut untuk mengeluarkan susu. Jika sesi memerah tidak dilakukan, saluran susu akan mula membengkak dan tersumbat.

7. Pam susu. (Breast pump).

Penggunaan pam yang tidak sesuai terutamanya jika saiz corong pam terlalu kecil dengan puting ibu boleh menyebabkan susu tak dapat keluar dengan baik dari payudara. Salah satu tanda nak tahu anda menggunakan saiz corong yang salah adalah, setiap kali memerah anda rasa sakit atau pedih pada puting susu. Jika berlaku begini, gunakan corong pam yang lebih besar. 
Contoh: Medela Freestyle ada 3 saiz corong.  Saiz M (24mm) default size, extra shield yang diberi bersaiz L (27mm). Saiz yang lebih besar adalah XL (30mm). Tukar ke saiz yang lebih besar jika perlu. Sewaktu memerah, anda sepatutnya tidak merasa sakit dan pedih pada bahagian nipple.
Keadaan pam susu atau bahagian tertentu pada pam susu yang sudah rosak (breast pumps / parts malfunction) juga boleh menyebabkan kadar sedutan pada pam tidak mencukupi untuk mengeluarkan susu dengan efektif. Periksa semula bahagian-bahagian pada pam susu untuk memastikan ia dalam keadaan yang baik sebelum memerah.
Saya juga pernah mengalami bengkak susu yang teruk (severe engorgement), sampai demam-demam tau. Hasil dari bengkak susu itu menyebabkan saya mengalami ketulan pada bahagian pada payudara. Berikut adalah steps yang saya lakukan untuk menghilangkan bengkak dan ketulan susu itu.

Salam sejahtera dan selamat pagi. Ramai cakap sekarang ni best tidur sebab hujan malam bangun pagi pun hujan lagi. Tarik selimut. Phewww.


Apakah sebabnya payudara bengkak dan sakit?

Antara dua hingga enam hari selepas bersalin, susu badan terhasil dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan bayi anda. Pada masa yang sama, lebih banyak darah mengalir ke buah dada dan sesetengah tisu disekelilingnya akan membengkak. Akibatnya? Payudara yang penuh dan bengkak. 

Bukan semua ibu baru mengalami bengkak payudara dalam erti kata yang sebenar. Sesetengah wanita mendapati buah dada mereka hanya menjadi lebih penuh sedikit, tetapi sesetengah yang lain pula mendapati payudara mereka telah menjadi sungguh besar dan keras. 

Walaupun begitu, payudara bengkak sepatutnya hanya keadaan yang sementara sahaja. Selagi bayi anda melekap dengan betul dan diberi susu sekerap yang mungkin, bengkak anda akan cepat reda. 



Apakah yang boleh saya lakukan untuk merawat payudara bengkak?

Pertama, ingatlah bahawa payudara bengkak adalah tanda yang positif, iaitu anda sedang menghasilkan susu untuk menyusui bayi anda, dan tidak lama lagi, dengan bantuannya, anda akan menghasilkan jumlah yang sesuai. 


  • Pakailah coli menyusu yang memberi sokongan, termasuk pada waktu malam. Pastikan ia benar-benar padan dan tidak terlalu ketat.

  • Susukan bayi anda dengan kerap, iaitu setiap dua atau tiga jam, walaupun anda terpaksa mengejutkan bayi anda daripada tidur. Pastikan bayi anda menyusu daripada kedua-dua belah payudara pada setiap penyusuan. Cuma pastikan sebelah yang pertama tadi telah dihisap sepenuhnya sebelum memberikan yang sebelah lagi. Pada sesi penyusuan yang berikutnya, mulakan dengan sebelah payudara yang terakhir dihisap.

  • Mungkin sukar untuk bayi anda melekap pada payudara anda apabila areola, iaitu kawasan kulit gelap disekeliling puting, sangat keras. Untuk memastikan bayi anda melekap dengan betul, perah dengan tangan atau pam susu keluar sehingga areola menjadi lembut. Satu cara untuk memudahkan pengeluaran susu ialah dengan meletakkan tuala panas di dada, ataupun mandi dengan air suam sebelum memerah. Air suam mandian itu sendiri mungkin boleh menyebabkan susu keluar dengan sendirinya dan dapat melembutkan areola. Ini mungkin akan memakan masa. Sabarlah, dan teruskan mencuba!

  • Jika buah dada adalah terlalu penuh dengan susu, menggunakan pam sekali-sekala untuk mengeluarkan susu berlebihan adalah elok dan tidak akan memburukkan keadaan. Penghasilan susu yang berlebihan hanya akan berlaku jika si ibu mengepam lebih daripada keperluan bayinya sedangkan bayi itu sudah menyusu dengan baik.

  • Semasa bayi sedang menyusu, urut payudara yang sedang dihisapnya perlahan-lahan. Ini dapat membantu pengaliran susu dengan lebih lancar dan turut melegakan sedikit ketegangan dan ketidakselesaan pada payudara.

  • Sesetengah wanita mendapati, meletakkan daun kubis segar pada payudara boleh membantu melegakan kesakitan, walaupun tiada bukti untuk menyokongnya. Daun kubis itu mungkin ada kesan penyejukkan tetapi ia tidak dapat mengubati penyebab sebenar payudara bengkak iaitu susu tidak dikeluarkan daripada payudara dengan efisien.


Sumber rujukan : Mengapa payudara membengkak


7 punca berlaku bengkak susu:

1. Lambat memulakan penyusuan kali pertama(Late on set on breastfeeding)

Lambat memulakan penyusuan selepas bersalin boleh menyebabkan cecair dalam badan terkumpul di kawasan payudara, sekaligus menyebabkan kesukaran kepada bayi untuk menyusu apabila keadaan payudara membengkak.

2. Lekapan yang tidak betul. (Poor latch)

Lekapan yang tidak betul akan menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan dengan efektif dari payudara. Ini juga menjadi penyebab kepada masalah luka pada payudara dan bayi tidak cukup susu.

3. Penyusuan / pemerahan yang tidak kerap(Inadequate feeding/pumping).

Penyusuan yang tidak kerap menyebabkan payudara tidak dikosongkan dengan kerap dan pada waktu yang sesuai maka susu ibu tidak keluar dengan lancar. Jarak masa antara sesi memerah yang terlalu lama juga berpotensi menyebabkan saluran susu tersumbat. Sesi memerah paling sesuai untuk memastikan kelancaran aliran susu dan mengelakkan bengkak susu adalah setiap 2-3 jam sekali.

4. Penyusuan berjadual(Scheduled feeding).

Penyusuan berjadual boleh menyebabkan bengkak susu dimana bayi menyusu mengikut jam yang ditetapkan, iaitu pada waktu-waktu tertentu. Sebetulnya, bayi perlu menyusu mengikut signal-signal yang diberikan oleh bayi sendiri, seperti apabila tidur bayi mula terganggu, bayi mula mengecap-ngecap dan menghisap bibir/jari. Menangis adalah tanda paling akhir. 
Apabila bersama bayi, amalkan penyusuan on demand iaitu mengikut tanda-tanda yang ditunjukkan bayi, bukannya melihat kepada jam. (Watch the baby, not the clock).


5. Menetapkan masa menyusu di setiap belah payudara(5 or 10 minutes rules on each breast).

Bayi sepatutnya menyusu di sebelah payudara sahaja sehingga dia melepaskan sendiri payudara itu. Selepas itu, barulah ibu susukan bayi di sebelah payudara lagi. Kerap menukar payudara (switch sides) semasa menyusu menyebabkan susu tidak dapat dikeluarkan sepenuhnya dari setiap belah payudara. Ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu. Ia juga menjadi sebab bayi tidak menerima kandungan lemak dalam susu (hindmilk) yang cukup. 

6. Tertinggal sesi memerah. (Skip pumping session)

Bagi ibu yang mempunyai jadual kerja yang terlalu padat, sesekali anda pernah tertinggal sesi memerah kerana batasan tugas dan waktu di office. Perkara ini boleh menyebabkan masalah bengkak susu.
Secara fitrah, badan ibu sudah ada rutin penghasilan dan pengeluaran susu mengikut demand bayi (sekerap 1-2 jam sekali dan mengikut jadual memerah yang tetap). Pada waktu itu, badan akan mula menghantar signal seperti payudara rasa berdenyut-denyut atau susu mengalir keluar (leaking) kesan dari hormon oksitosin dan otot payudara yang mula mengecut untuk mengeluarkan susu. Jika sesi memerah tidak dilakukan, saluran susu akan mula membengkak dan tersumbat.

7. Pam susu. (Breast pump).

Penggunaan pam yang tidak sesuai terutamanya jika saiz corong pam terlalu kecil dengan puting ibu boleh menyebabkan susu tak dapat keluar dengan baik dari payudara. Salah satu tanda nak tahu anda menggunakan saiz corong yang salah adalah, setiap kali memerah anda rasa sakit atau pedih pada puting susu. Jika berlaku begini, gunakan corong pam yang lebih besar. 
Contoh: Medela Freestyle ada 3 saiz corong.  Saiz M (24mm) default size, extra shield yang diberi bersaiz L (27mm). Saiz yang lebih besar adalah XL (30mm). Tukar ke saiz yang lebih besar jika perlu. Sewaktu memerah, anda sepatutnya tidak merasa sakit dan pedih pada bahagian nipple.
Keadaan pam susu atau bahagian tertentu pada pam susu yang sudah rosak (breast pumps / parts malfunction) juga boleh menyebabkan kadar sedutan pada pam tidak mencukupi untuk mengeluarkan susu dengan efektif. Periksa semula bahagian-bahagian pada pam susu untuk memastikan ia dalam keadaan yang baik sebelum memerah.
Saya juga pernah mengalami bengkak susu yang teruk (severe engorgement), sampai demam-demam tau. Hasil dari bengkak susu itu menyebabkan saya mengalami ketulan pada bahagian pada payudara. Berikut adalah steps yang saya lakukan untuk menghilangkan bengkak dan ketulan susu itu.

Wednesday, 20 January 2016

Cara buat buih gergasi

Salam sejahtera, last month kan cuti Krismas. Jadi hubby amek cuti so we go back at Kemaman for few days. As we know, Kemaman has a lot of beach. Jadinkami ambil keputusan untuk bersantai-santai di tepi pantai. Sambil bawa anak buah main buih.

Dan masa tengah buat persiapan untuk buat buih gergasi, hubby suruh pilih kek yang adda suka. Adda refuse mula-mula. Cakap membazir je beli, tapi die paksa pilih. Dari die pilih baik den pilih, kalau tak sedap sendiri senyap hahhaha. Sebenarnya tak kisah pun mana-mana. Tapi kan birhtday girl kena la pilih.

Kami dah siap beli barang untuk buat buih gergasi tu taw.

Bahan die ya ampun senang bangettttt.


Inilah dia bahan-bahan untuk buat buih gergasi :

1. Tepung ubi kayu
2, Sabun basuh pingganh Joy
3. Gliserin


Yang lain adda rasa korang tahu macam mana nak dapatkan. Yang gliserin tu, korang cari kat Kedak Bakeri @ Kedai Alatan & Bahan buat Kek taw. Kat situ ada, pasaraya jarang ada. Macam Hero ada sebab die ada jual bahan buat kek.





Thank you sambut birthday kita kat pantai tahun ni. Hehe masa pergi ni ombak besar. Duduk tepi pantai jela tengok laut. Tenang giler rasa.




Tadaaaa, buih gergasi dah siap. Jom main.

Salam sayang, till we meet again.
Salam sejahtera, last month kan cuti Krismas. Jadi hubby amek cuti so we go back at Kemaman for few days. As we know, Kemaman has a lot of beach. Jadinkami ambil keputusan untuk bersantai-santai di tepi pantai. Sambil bawa anak buah main buih.

Dan masa tengah buat persiapan untuk buat buih gergasi, hubby suruh pilih kek yang adda suka. Adda refuse mula-mula. Cakap membazir je beli, tapi die paksa pilih. Dari die pilih baik den pilih, kalau tak sedap sendiri senyap hahhaha. Sebenarnya tak kisah pun mana-mana. Tapi kan birhtday girl kena la pilih.

Kami dah siap beli barang untuk buat buih gergasi tu taw.

Bahan die ya ampun senang bangettttt.


Inilah dia bahan-bahan untuk buat buih gergasi :

1. Tepung ubi kayu
2, Sabun basuh pingganh Joy
3. Gliserin


Yang lain adda rasa korang tahu macam mana nak dapatkan. Yang gliserin tu, korang cari kat Kedak Bakeri @ Kedai Alatan & Bahan buat Kek taw. Kat situ ada, pasaraya jarang ada. Macam Hero ada sebab die ada jual bahan buat kek.





Thank you sambut birthday kita kat pantai tahun ni. Hehe masa pergi ni ombak besar. Duduk tepi pantai jela tengok laut. Tenang giler rasa.




Tadaaaa, buih gergasi dah siap. Jom main.

Salam sayang, till we meet again.

Saturday, 16 January 2016

Santai-santai udara di Sekin Fisherman & Village Resort

Salam sejahtera, lama jugak. Adda tak hapdate blog kan. Hurmmm. Sibuk sikit . Banyamnya kerja kena kejar. Sekarang pun menaip sambil berLADAP. Hihii. Redah jela labu sabtu pun kena kerja. Hihi.

Adda nak cerita, masa cuti tahun baru tempoh hari. Kami bercuti ke Sekinchan. Hubby on duty malam tu.  Kita kasi rest dulu sebelum gerak kat sana.

Masa dalam perjalanan nak ke Sekinchan, kami disajikan dengan pemandangan sekeliling yang sangat cantik. SubhanaAllah. Terujanyaaaa.

Lepas tu pulak nak cerita, sepanjang jalan ada oramg jual coconut shake dan cendol. Marvelos rasa die.

coconut shake ni sedap. Ranggup rasa badam dalam tu. Hihi tinggi giler bekas dalam gambar kecik eje. RM7.


Dan tak lama lepas tu kami pun sampai la ke Sekin Fisherman & Village Resort. Kalau korang semua pergi Sekichan make sure bawa bekas polisterin putih untuk borong seaafod yang fresh dari ladang.


Kalau nak tahu ni la MENTARANG. adik beradik lala & kupang je ni. 


By the way, nak bagitahu, mentarang ni boleh masak macam-macam jenis. Boleh bakar, goreng, celup tepung, masak lemak. Macam-macam la. Adda suka bakar je. Cicah air asam & belacan superb rasa dia. Jagung die pula gemuk-gemuk dan manis sangatttt.

Yeayyy, kami dah sampai sana. Perkara pertama bila sampai nampak kolam. Sempat usha-usha, masyaAllah banyaknya ikan patin dalam kolam tu. Hihi


Bila bagi je makan, berkerumun semua ikan. Agaknya lapar sangat kottt. Berebut sampai terpercik air. Hihi

Kami dah check in masuk bilik kami. Seronoknya. Nyaman giler sepanjang nak masuk bilik tu dikelilingi oleh pokok. Redup je rasa.

Sepanjang nak jalan ke bilik, ni la laluan die. Seronoknya kalau korang jenis suka nature ♥



ni bilik yangkami pilih. Bagi kami, bilik ni dah cukup selesa.

Okay, kami dah siap check in, kami nak berjalan-jalan di sekitarnya. Dorang cakap ada Menara Tinjau kat sini. Kat sana jugak ada pantai. Jadi kami pun pergilah berjalan-jalan tengok kawasan.

Dari depan kaunter dah dapat tengok Menara Tinjau ni. Sangat teruja. 

Fuhhhh bila dah panjat, tinggi jugak. Kalau jenis gayat, janganlah gedik-gedik nak naik. Takut kena terjun nak turun. Hehe ada la 90meter tinggi die. Hihi  sebenarnya gayat jugak tapi kawen dengan askar, buat-buat jela berani haha


Pemandangan dari atas Menara Tinjau.


Dari atas bersantai, ada kerusi hihi




Sehingga berjumpa lagi ♥ salam sayang adda.

Salam sejahtera, lama jugak. Adda tak hapdate blog kan. Hurmmm. Sibuk sikit . Banyamnya kerja kena kejar. Sekarang pun menaip sambil berLADAP. Hihii. Redah jela labu sabtu pun kena kerja. Hihi.

Adda nak cerita, masa cuti tahun baru tempoh hari. Kami bercuti ke Sekinchan. Hubby on duty malam tu.  Kita kasi rest dulu sebelum gerak kat sana.

Masa dalam perjalanan nak ke Sekinchan, kami disajikan dengan pemandangan sekeliling yang sangat cantik. SubhanaAllah. Terujanyaaaa.

Lepas tu pulak nak cerita, sepanjang jalan ada oramg jual coconut shake dan cendol. Marvelos rasa die.

coconut shake ni sedap. Ranggup rasa badam dalam tu. Hihi tinggi giler bekas dalam gambar kecik eje. RM7.


Dan tak lama lepas tu kami pun sampai la ke Sekin Fisherman & Village Resort. Kalau korang semua pergi Sekichan make sure bawa bekas polisterin putih untuk borong seaafod yang fresh dari ladang.


Kalau nak tahu ni la MENTARANG. adik beradik lala & kupang je ni. 


By the way, nak bagitahu, mentarang ni boleh masak macam-macam jenis. Boleh bakar, goreng, celup tepung, masak lemak. Macam-macam la. Adda suka bakar je. Cicah air asam & belacan superb rasa dia. Jagung die pula gemuk-gemuk dan manis sangatttt.

Yeayyy, kami dah sampai sana. Perkara pertama bila sampai nampak kolam. Sempat usha-usha, masyaAllah banyaknya ikan patin dalam kolam tu. Hihi


Bila bagi je makan, berkerumun semua ikan. Agaknya lapar sangat kottt. Berebut sampai terpercik air. Hihi

Kami dah check in masuk bilik kami. Seronoknya. Nyaman giler sepanjang nak masuk bilik tu dikelilingi oleh pokok. Redup je rasa.

Sepanjang nak jalan ke bilik, ni la laluan die. Seronoknya kalau korang jenis suka nature ♥



ni bilik yangkami pilih. Bagi kami, bilik ni dah cukup selesa.

Okay, kami dah siap check in, kami nak berjalan-jalan di sekitarnya. Dorang cakap ada Menara Tinjau kat sini. Kat sana jugak ada pantai. Jadi kami pun pergilah berjalan-jalan tengok kawasan.

Dari depan kaunter dah dapat tengok Menara Tinjau ni. Sangat teruja. 

Fuhhhh bila dah panjat, tinggi jugak. Kalau jenis gayat, janganlah gedik-gedik nak naik. Takut kena terjun nak turun. Hehe ada la 90meter tinggi die. Hihi  sebenarnya gayat jugak tapi kawen dengan askar, buat-buat jela berani haha


Pemandangan dari atas Menara Tinjau.


Dari atas bersantai, ada kerusi hihi




Sehingga berjumpa lagi ♥ salam sayang adda.

Thursday, 31 December 2015

Bersantai di Astaka Morroco

Salam sejahtera, fuhhh tajuk kemain. Morroco uolsss. Hehe

Adda dah start kerja so agak sedikit sibuk la. Biasala awal-awal sibuk, tengah sikit lengang akhir tahun super busy balik. Nama pun kerja.

Syukur alhamdulilah, syukur cuti sebulan digunakan dengan sepenuhnya.

Memandangkan cuti kami berdua dah sampai ke penghujung, jadi kami berjalan-jalan tenangkan fikiran, lapangkan dada di Astaka Morroco Putrajaya sekejap.

Asalnya nak teman orang tu jogging je, tapi adda saje jelah nak kasi dia semangat, jadi adda bawa la sedikit bekal. Sampai Putrajaya, melantak je kerja dia ♥




Sampai je kat sana kami pilih tempat untuk duduk makan sambil menghadap tasik. SubhanaAllah indahnya ciptaan Allah s.w.t. Masa adda pergi tu ramai la pengantin tengah photoshoot. Teringat pulak zaman kahwin photoshoot diri sendiri. Hihi





Salam sayang - adda
Jumpa lagi ♥

Salam sejahtera, fuhhh tajuk kemain. Morroco uolsss. Hehe

Adda dah start kerja so agak sedikit sibuk la. Biasala awal-awal sibuk, tengah sikit lengang akhir tahun super busy balik. Nama pun kerja.

Syukur alhamdulilah, syukur cuti sebulan digunakan dengan sepenuhnya.

Memandangkan cuti kami berdua dah sampai ke penghujung, jadi kami berjalan-jalan tenangkan fikiran, lapangkan dada di Astaka Morroco Putrajaya sekejap.

Asalnya nak teman orang tu jogging je, tapi adda saje jelah nak kasi dia semangat, jadi adda bawa la sedikit bekal. Sampai Putrajaya, melantak je kerja dia ♥




Sampai je kat sana kami pilih tempat untuk duduk makan sambil menghadap tasik. SubhanaAllah indahnya ciptaan Allah s.w.t. Masa adda pergi tu ramai la pengantin tengah photoshoot. Teringat pulak zaman kahwin photoshoot diri sendiri. Hihi





Salam sayang - adda
Jumpa lagi ♥

Saturday, 26 December 2015

Chicken Chop sedap D'Lambo Cafe

salam sejahtera dan selamat pagi. Salam Jumaat semua. Masa cuti yang lepas kami ke Triang. since my Kakak Ipar ada buka kedai makan dan kami tak pernah pergi cuba rasa makanan kat kedai tu lagi so we go.

Adda nak cerita, untuk orang Temerloh , Bera & Triang korang boleh dapatkan CHICKEN CHOP SUPER SEDAP di D'Lambo Cafe taw. Seyes tak tipu sedap giler. Brown sauce die paling sangkut sekali dengan hubby pau adda punya Chicken Chop. Sebab TERLAJAK SEDAP.


biasa korang akan jumpa chciken chop yang harga die MURAH tapi mesti guna ayam frozen kan. Rasa tak fresh gitttew. Hat ni fresh dari ladang habaq hang. Yang ni bukan ayam frozen taw. Brown sause die kalau korang makan terasa black papper die tu taw. 



Kita kasi la pulak bergambar berdua. Lama dah tak bergambar berdua. Hihi

harga sepinggan chicken chop dia pun tak mahal taw. Sepinggan hanya RM10.90. Korang rasa murah tak dengan zaman GST bagai sekarang ni. Adda rasa susah nak cari dah harga macamni dan tak guna ayam frozen. Brown sause di masak oleh Chef yang berpengalaman 20 tahun . So no wonders la, rasa brown sause die super sedap, super menjilat jari.



yang ni la Chickken Chop dia yang Super Sedap tuuuu :) mau rindu ni kat chicken chop yang ni. Hihi


by the way, makanan dia yang lain pun boleh tahan sedap jugak taw. Hubby adda order Nasi goreng Tom Yam. Sedap jugak adda makan. Rasa pedas yang terangkat. Phewwwwww.



Korang nampak je nasi tom yam ni biasa, tapi rasa die fuhhhhh. Kena cuba.

Ni adda tunjukkan Keuh Teow U.S.A. yang ni antara top order di D'Lambo Cafe. 



          keuh Teow U.S.A. kat sana top order la. Hubby adda dah try.  Tak sempat rasa dah habis die bedal. Nampaknya next time la hihi

  Jadi kalau korang pergi Temerloh, jangan lupa singgah Triang sekejap. Rasa la kejap. Kalau tak nak western, patin & talapia pun aada. Yang pasti seafood kat sana fresh. 


   D'Lambo Cafe, Jalan Dagangan
   Landmark : Kedai RM2. Betul-betul depan Kedai RM2.                  Berdekatan BHP. Sebaris CIMB, RHB & BSN.
  FB : D'Lambo cafe

Till we meet again :)

salam sejahtera dan selamat pagi. Salam Jumaat semua. Masa cuti yang lepas kami ke Triang. since my Kakak Ipar ada buka kedai makan dan kami tak pernah pergi cuba rasa makanan kat kedai tu lagi so we go.

Adda nak cerita, untuk orang Temerloh , Bera & Triang korang boleh dapatkan CHICKEN CHOP SUPER SEDAP di D'Lambo Cafe taw. Seyes tak tipu sedap giler. Brown sauce die paling sangkut sekali dengan hubby pau adda punya Chicken Chop. Sebab TERLAJAK SEDAP.


biasa korang akan jumpa chciken chop yang harga die MURAH tapi mesti guna ayam frozen kan. Rasa tak fresh gitttew. Hat ni fresh dari ladang habaq hang. Yang ni bukan ayam frozen taw. Brown sause die kalau korang makan terasa black papper die tu taw. 



Kita kasi la pulak bergambar berdua. Lama dah tak bergambar berdua. Hihi

harga sepinggan chicken chop dia pun tak mahal taw. Sepinggan hanya RM10.90. Korang rasa murah tak dengan zaman GST bagai sekarang ni. Adda rasa susah nak cari dah harga macamni dan tak guna ayam frozen. Brown sause di masak oleh Chef yang berpengalaman 20 tahun . So no wonders la, rasa brown sause die super sedap, super menjilat jari.



yang ni la Chickken Chop dia yang Super Sedap tuuuu :) mau rindu ni kat chicken chop yang ni. Hihi


by the way, makanan dia yang lain pun boleh tahan sedap jugak taw. Hubby adda order Nasi goreng Tom Yam. Sedap jugak adda makan. Rasa pedas yang terangkat. Phewwwwww.



Korang nampak je nasi tom yam ni biasa, tapi rasa die fuhhhhh. Kena cuba.

Ni adda tunjukkan Keuh Teow U.S.A. yang ni antara top order di D'Lambo Cafe. 



          keuh Teow U.S.A. kat sana top order la. Hubby adda dah try.  Tak sempat rasa dah habis die bedal. Nampaknya next time la hihi

  Jadi kalau korang pergi Temerloh, jangan lupa singgah Triang sekejap. Rasa la kejap. Kalau tak nak western, patin & talapia pun aada. Yang pasti seafood kat sana fresh. 


   D'Lambo Cafe, Jalan Dagangan
   Landmark : Kedai RM2. Betul-betul depan Kedai RM2.                  Berdekatan BHP. Sebaris CIMB, RHB & BSN.
  FB : D'Lambo cafe

Till we meet again :)

Thursday, 17 December 2015

Dah umur 25 tapi masih tak ambil kolagen?

Siapa yang berumur 25 tahun ke atas ?

Kalau anda dah umur 25 tahun tapi masih tak ambil mana-mana collagen, anda perlu ambil kolagen taw. Sebab bila anda memasuki umur 25 tahun, kolagen semulajadi dalam tubuh akan berkurangan. So akan buat anda nampak sedikit berumur dari usia sebenar.


Kalau anda perasan, ada tak garisan halus kat kulit? Tempat paling ketara tengok tang mata cukup. Kalau dah ada garis halus tu, rasanya slow-slow kena try collagen dah.


Kebaikan kolagen:



πŸ’‹ Menganjalkan kulit
πŸ’‹ Melembapkan kulit
πŸ’‹ Mengurangkan garisan halus di kulit



Collagen yang ni SPECIAL sebab orang yang nak makan sebab SAKIT LUTUT pun dapat pakej CUN & CANTIK, sebab collagen yang ni ada GLUCOSAMINE - membantu memelihara sendi anda 😍


Paling penting, collagen powder shaklee ni paling cepat diserap, tak sempat korang nak kacau dengan sudu dah larut dalam air. 😱


Tak percaya, nanti free adda buat free showπŸ˜šπŸ˜‰

Macam biasa collagen Powder Shaklee tetap pilihan adda.

Shaklee menggunakan RSS ( Red Snippler Scale ) sisik ikan merah dari laut dalam. Shaklee menggunakan sisik ikan dari lait sebab iainya tahan lasak.

Dan adda nak bagitahu gantian tissue perlu tahan lasak seban ia sangat rapuh. Jadi sisik ikan merah sangat tahan lasak sebab duduk dalam laut dalam dan bebas pencemaran.

Kenapa Shaklee menggunakan ikan merah sebagai formula istimewanya? Kerana ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20paun, bertelur dan hidup dengan bebas di dalam lautan dalam. Menjadikan ia sumber kolagen yang sangat lasak.
  • Sangat lasak dan elastik
  • Kepaduan sel yang sangat tinggi
  • Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
  • Jisim molekul yang sangat rendah untuk penyerapan unggul


Siapa yang berumur 25 tahun ke atas ?

Kalau anda dah umur 25 tahun tapi masih tak ambil mana-mana collagen, anda perlu ambil kolagen taw. Sebab bila anda memasuki umur 25 tahun, kolagen semulajadi dalam tubuh akan berkurangan. So akan buat anda nampak sedikit berumur dari usia sebenar.


Kalau anda perasan, ada tak garisan halus kat kulit? Tempat paling ketara tengok tang mata cukup. Kalau dah ada garis halus tu, rasanya slow-slow kena try collagen dah.


Kebaikan kolagen:



πŸ’‹ Menganjalkan kulit
πŸ’‹ Melembapkan kulit
πŸ’‹ Mengurangkan garisan halus di kulit



Collagen yang ni SPECIAL sebab orang yang nak makan sebab SAKIT LUTUT pun dapat pakej CUN & CANTIK, sebab collagen yang ni ada GLUCOSAMINE - membantu memelihara sendi anda 😍


Paling penting, collagen powder shaklee ni paling cepat diserap, tak sempat korang nak kacau dengan sudu dah larut dalam air. 😱


Tak percaya, nanti free adda buat free showπŸ˜šπŸ˜‰

Macam biasa collagen Powder Shaklee tetap pilihan adda.

Shaklee menggunakan RSS ( Red Snippler Scale ) sisik ikan merah dari laut dalam. Shaklee menggunakan sisik ikan dari lait sebab iainya tahan lasak.

Dan adda nak bagitahu gantian tissue perlu tahan lasak seban ia sangat rapuh. Jadi sisik ikan merah sangat tahan lasak sebab duduk dalam laut dalam dan bebas pencemaran.

Kenapa Shaklee menggunakan ikan merah sebagai formula istimewanya? Kerana ikan merah boleh menahan tekanan sehingga 20paun, bertelur dan hidup dengan bebas di dalam lautan dalam. Menjadikan ia sumber kolagen yang sangat lasak.
  • Sangat lasak dan elastik
  • Kepaduan sel yang sangat tinggi
  • Tinggi kapasiti dalam mengekalkan kelembapan
  • Jisim molekul yang sangat rendah untuk penyerapan unggul


Tahniah Wie, Tauliah sebagai Parajurit Muda Air Force

Salam sejahtera,

Adda nak share satu benda, yang adik adda dah ditauliah sebagai Parajurit Muda Air Force. Adik adda ambil bahagian sajian. Korang dengar je bahagian Sajian tapi training dia Ya Ampun rasa nak menangis dengar. Dah nama kalau masuk askar training dia macam masuk askar la hihi. Bukan calang-calang taw.

Ku masih tak percaya adik adda lepas latihan ni sebab die ni manja sikit hihi sikit-sikit menangis. Masa training selalu jugak dia pengsan dan masuk ward cuma alhamdulilah bila check lepas. Sampai orang ambulans cakap kau masuk ni mesti guna kabel. Ya Allah adik saya tak guna kabel pum. Kabel kami hanya Allah.

Sama jugak macam situasi adda dapat pindah, orang cakap die ada kabel la tu. Guna kabel la tu. Syukur alhamdulilah, adda berjaya pindah dari Sabah ke KL. Kat sana tak sampai 2 tahun. Lepas tu duduk sekolah baru tak sampai setahun adda apply tukar dalam daerah. Dan berjaya jugak. Apa pun, adda percaya dan yakin hidup ni ada getaran. InsyaAllah apa kita fikir & rasa itu yang akan t erjadi. So selalu lah berfikiran positif ye ♥

Sepanjang dia trainig kat sana kami satu family kerap bagi semangat dorongan jangan mudah putus asa. Memang tiap kali die telifon menangis aje kerja. Raya tak dapat balik. Sodih weyhhhh.


So, finally 6 bulan dah berakhir. Adik adda tauliah di institut Tentera Udara, Ipoh, Perak. Adik adda cakap dia apply masuk sana bila tengok iklan kat akhbar. Those yang bercita-cita nak jadi askar, bolehlah jenguk-jenguk bila pengambilan siri seterusnya. Sebelum nak lepas trainning tu, kena temuduga dulu. Make sure that you are enough fit taw. Lepas tu awal-awal beberapa jam lepas lapor diri pun dorang akan check lagi. Masa tu adik cakap ramai kena buang sebab awal2 dah tak tahan trainning. 3 bulan pertama memang kaw-kaw latihan dia. Korang bertabahlah ye. Hihi











Tadaaaa. Tahniah wie ♥ 


 Hasil sebelum dan selepas tamat latihan. Kalau pompuan yang rasa sayang kulit. Sila fikir sejuta kali. Ni pun dia nak angkut segala bagai make up die, tapi kang kena rampas rugi je. Baik tinggal je kami cakap.  Hihi

salam sayang & jumpa lagi ♥


Salam sejahtera,

Adda nak share satu benda, yang adik adda dah ditauliah sebagai Parajurit Muda Air Force. Adik adda ambil bahagian sajian. Korang dengar je bahagian Sajian tapi training dia Ya Ampun rasa nak menangis dengar. Dah nama kalau masuk askar training dia macam masuk askar la hihi. Bukan calang-calang taw.

Ku masih tak percaya adik adda lepas latihan ni sebab die ni manja sikit hihi sikit-sikit menangis. Masa training selalu jugak dia pengsan dan masuk ward cuma alhamdulilah bila check lepas. Sampai orang ambulans cakap kau masuk ni mesti guna kabel. Ya Allah adik saya tak guna kabel pum. Kabel kami hanya Allah.

Sama jugak macam situasi adda dapat pindah, orang cakap die ada kabel la tu. Guna kabel la tu. Syukur alhamdulilah, adda berjaya pindah dari Sabah ke KL. Kat sana tak sampai 2 tahun. Lepas tu duduk sekolah baru tak sampai setahun adda apply tukar dalam daerah. Dan berjaya jugak. Apa pun, adda percaya dan yakin hidup ni ada getaran. InsyaAllah apa kita fikir & rasa itu yang akan t erjadi. So selalu lah berfikiran positif ye ♥

Sepanjang dia trainig kat sana kami satu family kerap bagi semangat dorongan jangan mudah putus asa. Memang tiap kali die telifon menangis aje kerja. Raya tak dapat balik. Sodih weyhhhh.


So, finally 6 bulan dah berakhir. Adik adda tauliah di institut Tentera Udara, Ipoh, Perak. Adik adda cakap dia apply masuk sana bila tengok iklan kat akhbar. Those yang bercita-cita nak jadi askar, bolehlah jenguk-jenguk bila pengambilan siri seterusnya. Sebelum nak lepas trainning tu, kena temuduga dulu. Make sure that you are enough fit taw. Lepas tu awal-awal beberapa jam lepas lapor diri pun dorang akan check lagi. Masa tu adik cakap ramai kena buang sebab awal2 dah tak tahan trainning. 3 bulan pertama memang kaw-kaw latihan dia. Korang bertabahlah ye. Hihi











Tadaaaa. Tahniah wie ♥ 


 Hasil sebelum dan selepas tamat latihan. Kalau pompuan yang rasa sayang kulit. Sila fikir sejuta kali. Ni pun dia nak angkut segala bagai make up die, tapi kang kena rampas rugi je. Baik tinggal je kami cakap.  Hihi

salam sayang & jumpa lagi ♥


Wednesday, 9 December 2015

Akhirnya. Adik ku selamat ditemu duga

Salam sejahtera, bagi bakal-bakal guru, rasanya semua tengah berdebar menanti giliran untuk ditemudugakan. BTW, adik adda dah ditemuduga semalam di SPP Putrajaya. Hihi seronok lah orang tu dah habis interview.  Tunggu surat tawaran kerja la. Harap-harap posting dekat la. Adda ritu posting kat Sabah. Jauh sana.

Sambil teman die tengah interview, kiteorg pun jalan la kat tepi tasik tu. Adik adda kena interview sesi 2. Iaitu pada jam 9.30 pagi. Sesi pertama berlangsung jam 7.30 pagi. Fuhhh bila tengok orang habis interview, nampak giler muka tu semua lega gilerrrr.



Kami gerak rumah pukul 8.00 pagi, dalam 8,35 pagi dah sampai Putrajaya. Tapi kan nak bagitahu, adik adda silap bagitahu. Adda mati-mati ingat dia interview kat Kementerian Pelajaran Malaysia. Nasib kite drop dia pergi tanya kaunter. Kalau den tinggal terus balik, mahu haru. Kite pun lupa nak tengok surat dia, adik pun tak tunjuk surat dia. Agaknua dia ingat kakak dia ni nujum kot boleh baca kepala die.

Nasib lah dari KPM ke SPP tak jauh taw. 8.40 kami dah sampai sana. Interview pukul 9.30 pagi. Untuk adik junior, kakak nak bagitahu ni, kalau interview kena datang awal taw. Kadang-kadang benda diluar jangkaan kite boleh berlaku. So untuk elak benda tak sepatutnya terjadi, kite kena lah gerak awal sikit. Baru lah selesa dan tak terkejar. Sempatlah tarik nafas lagi hihihi

Masuk interview pukul 9.30 pagi, pukul 11.00 pagi habis. Apa la yang ditanya. Btw, good luck♥

Balik tu semua penat. Mau tak penat dari Jabatan Perdana Menteri jalan kaki sampai ke Tasik cruise.  Gilerrr hangkut anak berat 8kg tu. Hihi. Sampai rumah, tanak nasi, masak telur dadar + ssardin makan panas-panas asyik ♥

Lepas tu anak tidur, mak tidur.

Happy reading. Thank You ♥


Salam sejahtera, bagi bakal-bakal guru, rasanya semua tengah berdebar menanti giliran untuk ditemudugakan. BTW, adik adda dah ditemuduga semalam di SPP Putrajaya. Hihi seronok lah orang tu dah habis interview.  Tunggu surat tawaran kerja la. Harap-harap posting dekat la. Adda ritu posting kat Sabah. Jauh sana.

Sambil teman die tengah interview, kiteorg pun jalan la kat tepi tasik tu. Adik adda kena interview sesi 2. Iaitu pada jam 9.30 pagi. Sesi pertama berlangsung jam 7.30 pagi. Fuhhh bila tengok orang habis interview, nampak giler muka tu semua lega gilerrrr.



Kami gerak rumah pukul 8.00 pagi, dalam 8,35 pagi dah sampai Putrajaya. Tapi kan nak bagitahu, adik adda silap bagitahu. Adda mati-mati ingat dia interview kat Kementerian Pelajaran Malaysia. Nasib kite drop dia pergi tanya kaunter. Kalau den tinggal terus balik, mahu haru. Kite pun lupa nak tengok surat dia, adik pun tak tunjuk surat dia. Agaknua dia ingat kakak dia ni nujum kot boleh baca kepala die.

Nasib lah dari KPM ke SPP tak jauh taw. 8.40 kami dah sampai sana. Interview pukul 9.30 pagi. Untuk adik junior, kakak nak bagitahu ni, kalau interview kena datang awal taw. Kadang-kadang benda diluar jangkaan kite boleh berlaku. So untuk elak benda tak sepatutnya terjadi, kite kena lah gerak awal sikit. Baru lah selesa dan tak terkejar. Sempatlah tarik nafas lagi hihihi

Masuk interview pukul 9.30 pagi, pukul 11.00 pagi habis. Apa la yang ditanya. Btw, good luck♥

Balik tu semua penat. Mau tak penat dari Jabatan Perdana Menteri jalan kaki sampai ke Tasik cruise.  Gilerrr hangkut anak berat 8kg tu. Hihi. Sampai rumah, tanak nasi, masak telur dadar + ssardin makan panas-panas asyik ♥

Lepas tu anak tidur, mak tidur.

Happy reading. Thank You ♥


Keterujaan dengan kulit sendiri

Salam sejahtera, syukur alhamdulilah hari ni masih lagi dapat tengok jejaka kacak ni. Hihi

Pagi ni adda akan share lagi testimoni diri adda sendiri dengan set Shaklee.  Syukur alhamdulilah. Sebenarnya adda baru nak start makan kolagen je. Since bulan ni Shaklee promo kolagen yang terlajak laris tu. Memang dapat rasa perubahan kulit sendiri after and before. Kulit moist, rasa macam lembap-lembap gitu. Nak apply bedak pun senang.

Kajian Shaklee menunjukkan pengambilan kolagen Shaklee selama 8 minggu menunjukkan perubahan. So kite tengok after 8 minggu berubah tak or improve kulit. Sekarang adda aim nak kecilkan liang pori. Dulu pori besar sekarang dah makin kecil dan kecil. Kalau dulu pori macam kawah hihi malu nak ambil gambar sekarang seronoknya nak ambil gambar.



yang ni pun adik. Ramai cakap muka sama. Haha

Hantar adik nak balik dah huhu

Nampak tak pori adda masih ada lagi hihi


Kebaikan Collagen Powder Shaklee :



♥ Anti penuaan - Mengurangkan kedutan dan anti penuaan
♥ Melembap dan tidak mengeringkan kulit
♥ Mencerahkan pigmentasi dan jeragat
♥ Menyuburkan rambut , kulit dan kuku
♥ Mengembalikan keanjalan kulit dan meningkatakn elastisiti kulit



Kenapa adda pilih Collagen Powder Shaklee?

Kalau nak di ikutkan, kat pasaran sekarang banyak jual pelbagai jenis collagen, ada yang campur collagen dengan air kopi la, ada dengan soya la dan macam-macam jenis dan perasa.

Bagi adda, adda masih still memilih kolagen dari Shaklee sebab Kualiti yang ada pada kolagen tu sendiri. Tambahan pula, collagen powder Shaklee menjalani ujian makmal dan terdapat kajian menunjukkan keberkesanan penggunaan collagen Powder Shaklee.




Statistik diatas menunjukkan 71% orang merasa tekstur kulit bertambah baik selepas menggunakan selama 8 minggu.  Dalam gambaar rajah, seawal 10 minggu penggunaan, 18% menunjukkan pengurangan garisan halus dan kedutan. Penggunaan pada minggu ke 50 menunjukkan 50% peningkatan keserian, tona dan warna kulit. Penggunaan berterusan selama 90 minggi menunjukkan peningkatan kelembapan kulit sebanyak 90%. Wow. Statistik yang sangat mengujakan.


Jadi, jangan makan sekotak cakap dah tak da kesan. Kalau sabar insyaAllah mesti ada kesan dia dan kebam bommmmm.

TESTIMONI :







Hubungi :
Adda Sa'adah
Whatsapp/ wechat / telegram / Line : 013-3324830
Wechat ID : addashaklee
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Instagram : addasaadah
FB  : Saudagar vitamin



Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Salam sejahtera, syukur alhamdulilah hari ni masih lagi dapat tengok jejaka kacak ni. Hihi

Pagi ni adda akan share lagi testimoni diri adda sendiri dengan set Shaklee.  Syukur alhamdulilah. Sebenarnya adda baru nak start makan kolagen je. Since bulan ni Shaklee promo kolagen yang terlajak laris tu. Memang dapat rasa perubahan kulit sendiri after and before. Kulit moist, rasa macam lembap-lembap gitu. Nak apply bedak pun senang.

Kajian Shaklee menunjukkan pengambilan kolagen Shaklee selama 8 minggu menunjukkan perubahan. So kite tengok after 8 minggu berubah tak or improve kulit. Sekarang adda aim nak kecilkan liang pori. Dulu pori besar sekarang dah makin kecil dan kecil. Kalau dulu pori macam kawah hihi malu nak ambil gambar sekarang seronoknya nak ambil gambar.



yang ni pun adik. Ramai cakap muka sama. Haha

Hantar adik nak balik dah huhu

Nampak tak pori adda masih ada lagi hihi


Kebaikan Collagen Powder Shaklee :



♥ Anti penuaan - Mengurangkan kedutan dan anti penuaan
♥ Melembap dan tidak mengeringkan kulit
♥ Mencerahkan pigmentasi dan jeragat
♥ Menyuburkan rambut , kulit dan kuku
♥ Mengembalikan keanjalan kulit dan meningkatakn elastisiti kulit



Kenapa adda pilih Collagen Powder Shaklee?

Kalau nak di ikutkan, kat pasaran sekarang banyak jual pelbagai jenis collagen, ada yang campur collagen dengan air kopi la, ada dengan soya la dan macam-macam jenis dan perasa.

Bagi adda, adda masih still memilih kolagen dari Shaklee sebab Kualiti yang ada pada kolagen tu sendiri. Tambahan pula, collagen powder Shaklee menjalani ujian makmal dan terdapat kajian menunjukkan keberkesanan penggunaan collagen Powder Shaklee.




Statistik diatas menunjukkan 71% orang merasa tekstur kulit bertambah baik selepas menggunakan selama 8 minggu.  Dalam gambaar rajah, seawal 10 minggu penggunaan, 18% menunjukkan pengurangan garisan halus dan kedutan. Penggunaan pada minggu ke 50 menunjukkan 50% peningkatan keserian, tona dan warna kulit. Penggunaan berterusan selama 90 minggi menunjukkan peningkatan kelembapan kulit sebanyak 90%. Wow. Statistik yang sangat mengujakan.


Jadi, jangan makan sekotak cakap dah tak da kesan. Kalau sabar insyaAllah mesti ada kesan dia dan kebam bommmmm.

TESTIMONI :







Hubungi :
Adda Sa'adah
Whatsapp/ wechat / telegram / Line : 013-3324830
Wechat ID : addashaklee
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Instagram : addasaadah
FB  : Saudagar vitamin



Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

Tuesday, 8 December 2015

MANFAAT VIVIX SHAKLEE

As salam dan selamat malam. Rasa macam nak share tentang vivix pula lah..Ada siapa2 pernah tahu dan cuba vivix tak.
Kalau anda semua nak tahu, Ayu Raudhah dan Rita Rudaini pun consume vivix taw. No wonders la kalau kulit mereka gebu gebas, nampak awet muda gitu.
Siapa2 yang sah consume vivix shaklee pasti tahu betapa superb dan bestnya vivix shaklee ni. Sure sekali cuba sangkut dan jatuh cinta terus taw. Ada yang tanya apa rasa vivix, sedap tak vivix shaklee ni. Ehem ehem ehem. Sedap tu tak yah cakap la.  Memang sangat sedap rasa vivix tuh. Rasa macam telan ribena, sebab dia rasa manis2 masam2 sikit. Sedap. Rasa macam nak makan banyak je. Tapi tak boleh makan banyak sebab mahal sangat. Hehe demi kesihatan tetap kena amalkan sebab vivix mampu menjaga sel paling halus dalam manusia. Selain tu, kalau korang semua nak tahu, setiap hari badan manusia ni kena serangan radikal bebas setiap hari taw.
Apa itu vivix?
VIVIX merupakan supplement anti penuan terbaik di dunia yang dibangunkan oleh Shaklee selepas menjalani penyelidikan bertahun2. Melalui kajian makmal, ramuan vivix Shaklee telah menunjukkan  impak empat mekanisme penting penuaan pada tahap selular.
Apa itu mekanisme penuaan selular?
1. Kerosakan DNA - setiap badan kita ni terdedah kepada mekanisme penuaan selular dimana hampir sejuta serangan yang boleh merosakkan DNA.  Namun, ramuan vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA ♥
2. Pengawalan genetik - dalam satu kajian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap selular.
3. Pengeluaran tenaga yang kian menurun oleh sel-sel - ramuan vivix didapati mengalakkan biogenesis mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel.
4. Penimbunan protin AGE - Penimbunan protin AGE akan mengangu tahap keutuhan sel dan panjang umur. Namun kajian menunjukkan kandungan vivix 10 kali lebih kuat dari revestrol yang berupaya melambatkan pembentukan protin AGE. ♥












Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

As salam dan selamat malam. Rasa macam nak share tentang vivix pula lah..Ada siapa2 pernah tahu dan cuba vivix tak.
Kalau anda semua nak tahu, Ayu Raudhah dan Rita Rudaini pun consume vivix taw. No wonders la kalau kulit mereka gebu gebas, nampak awet muda gitu.
Siapa2 yang sah consume vivix shaklee pasti tahu betapa superb dan bestnya vivix shaklee ni. Sure sekali cuba sangkut dan jatuh cinta terus taw. Ada yang tanya apa rasa vivix, sedap tak vivix shaklee ni. Ehem ehem ehem. Sedap tu tak yah cakap la.  Memang sangat sedap rasa vivix tuh. Rasa macam telan ribena, sebab dia rasa manis2 masam2 sikit. Sedap. Rasa macam nak makan banyak je. Tapi tak boleh makan banyak sebab mahal sangat. Hehe demi kesihatan tetap kena amalkan sebab vivix mampu menjaga sel paling halus dalam manusia. Selain tu, kalau korang semua nak tahu, setiap hari badan manusia ni kena serangan radikal bebas setiap hari taw.
Apa itu vivix?
VIVIX merupakan supplement anti penuan terbaik di dunia yang dibangunkan oleh Shaklee selepas menjalani penyelidikan bertahun2. Melalui kajian makmal, ramuan vivix Shaklee telah menunjukkan  impak empat mekanisme penting penuaan pada tahap selular.
Apa itu mekanisme penuaan selular?
1. Kerosakan DNA - setiap badan kita ni terdedah kepada mekanisme penuaan selular dimana hampir sejuta serangan yang boleh merosakkan DNA.  Namun, ramuan vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA ♥
2. Pengawalan genetik - dalam satu kajian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap selular.
3. Pengeluaran tenaga yang kian menurun oleh sel-sel - ramuan vivix didapati mengalakkan biogenesis mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga dalam sel.
4. Penimbunan protin AGE - Penimbunan protin AGE akan mengangu tahap keutuhan sel dan panjang umur. Namun kajian menunjukkan kandungan vivix 10 kali lebih kuat dari revestrol yang berupaya melambatkan pembentukan protin AGE. ♥












Disclaimer : * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit. 

These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

A Journey To Master Coordinator - Part 1

As salam, entry ini mengambil masa terlalu lama untuk di publish. Yeap, adda nak sangat naik ke pentas Master Coordinator. PASTI. Mak hebat anak kena hebat ! Soalan lazim yang orang akan tanya adda macam mana boleh kenal Shaklee?
Okay first of all, adda kenal Shaklee dah lama sebab sedara adda buat bisnes Shaklee jugak. Memang pada awalnya dia ada ajak adda untuk join Shaklee. Ntah kenapa, adda tak pernah nak google nak cari pasal Shaklee. Niat nak join tapi tergendala di situ. Masa adda di approach untuk join Shaklee, adda tengah galok buat bisnes Choc Empire masa tu. Jadi fokus masa tu agak sedikit kurang untuk benda lain. Nak dijadikan cerita, lepas adda dapat posting Sabah, adda balik Kelate. Masa tu cuti raya kalau tak silap. Gileerrrr kalau duduk Sabah tak makan seafood. Bantai jugak makan walaupun duk tergaru-garu. Dalam hati cakap tak makan rugi sebab seafood sini fresh giler plus murah. Adda pernah jugak angkut ketam bawa balik Kelate. Murah giler taw sebab adda posting kawasan dekat perlabuhan.
Dalam pada masa tu la, duk tercari-cari supplement untuk kurangkan masalah alahan atau alergik sepi seafood ni. Tak sangka pulak hilang terus! Syukur alhamdulilah. Okay, masa tu adda pergi KB, tengah drive then nampak Shaklee Branch. Saje gatal2 nak stop masuk dan nak beli. Sekali, masa mula-mula masuk, orang first yang sambut adda masa tu ialah Master Rozliza! Masa tu mati-mati ingat Master Rosliza tu owner branch hihi. Rupanya kza pergi ambil barang kat sana. Adda cerita la cakap nak alfafa. Then cerita cerita terus sign up ahli bawah kza. Masa tu, try makan alfafa je baru. Nampak perubahan sikit. Jerawat kecut. Seafood dah boleh makan sikit. Pembuangan jadi lawas. Toksin dibuang. Banyak perubahan ketara yang dapat adda rasa masa tu dalam ,masa sebulan. Then bulan seterusnya adda terus angkat VITAMIN C, BCOMPLEX ALFAFA. Bila konsisten makan benda ni selama 3 bulan berturut-turut alhamdulilah. Dalam masa 3 bulan adda pantang. Lepas 3 bulan try makan seafood balik, alhamdulilah tak mengaru dah! seronoknya! Sukaaaa.
Bila adda sendiri dah dapat result, terdetik kat hati, kenapa aku tak buat bisnes. Boleh cari makan kot benda ni. Lagipun masa tu adda sendiri dah try memang berkesan. Kajian klinikal Shaklee berjaya menarik dan menawan hatiku. Disokong pula dengan LANDMARK RESEARCH. Masa tu kat Sabah, jadi adda ambil keputusan untuk buat Shaklee bila balik cuti hujung tahun sebab senang boleh jumpa my sifu - Master Rosliza. tarikh keramat yang akan sentiasa diingat 27 November 2013 tarikh adda start buat bisnes Shaklee secara serius. Balik Kb, coaching dengan Master Rosliza.
I was so eager nak naik rank SUPERVISOR. Rank pertama dalam Shaklee. Bulan pertama usaha masih tak dapat, bulan ke dua Alhamdulilah naik rank! excited gilerrrrrr. Masa tu adda kat Sabah. Nak menangis sebab kat sana line payah yang amat. Masa nak order barang masa hari closing tu, adda sampai kena angkat laptop tinggi cari line. Last2 kat dapur jugak ada line. Sampai dapur angkut laptop. Bila kenang balik rasa kelakar.
Masa kat Kunak, adda tak da kereta. Jadi kenderaan adda nak keluar ialah naik prebet. Adda biasanya call dan dorang akan ambil depan rumah. Pernah jugak call dan tunggu tapi tak sampai-sampai. Adda rasa nak menangis je sebab nak pos barang customer. Adda fikir positif je masa tu. Yeap, naik rank di Kunak agak sedikit memcabar.
Pernah jalan kaki dari rumah keluar sikit tunggu prebet tepi jalan. Tahan prebet tepi jalan. Kelakar pulak rasa. Hihi Memang tak boleh ingat la kelam kabut kat sana.
As salam, entry ini mengambil masa terlalu lama untuk di publish. Yeap, adda nak sangat naik ke pentas Master Coordinator. PASTI. Mak hebat anak kena hebat ! Soalan lazim yang orang akan tanya adda macam mana boleh kenal Shaklee?
Okay first of all, adda kenal Shaklee dah lama sebab sedara adda buat bisnes Shaklee jugak. Memang pada awalnya dia ada ajak adda untuk join Shaklee. Ntah kenapa, adda tak pernah nak google nak cari pasal Shaklee. Niat nak join tapi tergendala di situ. Masa adda di approach untuk join Shaklee, adda tengah galok buat bisnes Choc Empire masa tu. Jadi fokus masa tu agak sedikit kurang untuk benda lain. Nak dijadikan cerita, lepas adda dapat posting Sabah, adda balik Kelate. Masa tu cuti raya kalau tak silap. Gileerrrr kalau duduk Sabah tak makan seafood. Bantai jugak makan walaupun duk tergaru-garu. Dalam hati cakap tak makan rugi sebab seafood sini fresh giler plus murah. Adda pernah jugak angkut ketam bawa balik Kelate. Murah giler taw sebab adda posting kawasan dekat perlabuhan.
Dalam pada masa tu la, duk tercari-cari supplement untuk kurangkan masalah alahan atau alergik sepi seafood ni. Tak sangka pulak hilang terus! Syukur alhamdulilah. Okay, masa tu adda pergi KB, tengah drive then nampak Shaklee Branch. Saje gatal2 nak stop masuk dan nak beli. Sekali, masa mula-mula masuk, orang first yang sambut adda masa tu ialah Master Rozliza! Masa tu mati-mati ingat Master Rosliza tu owner branch hihi. Rupanya kza pergi ambil barang kat sana. Adda cerita la cakap nak alfafa. Then cerita cerita terus sign up ahli bawah kza. Masa tu, try makan alfafa je baru. Nampak perubahan sikit. Jerawat kecut. Seafood dah boleh makan sikit. Pembuangan jadi lawas. Toksin dibuang. Banyak perubahan ketara yang dapat adda rasa masa tu dalam ,masa sebulan. Then bulan seterusnya adda terus angkat VITAMIN C, BCOMPLEX ALFAFA. Bila konsisten makan benda ni selama 3 bulan berturut-turut alhamdulilah. Dalam masa 3 bulan adda pantang. Lepas 3 bulan try makan seafood balik, alhamdulilah tak mengaru dah! seronoknya! Sukaaaa.
Bila adda sendiri dah dapat result, terdetik kat hati, kenapa aku tak buat bisnes. Boleh cari makan kot benda ni. Lagipun masa tu adda sendiri dah try memang berkesan. Kajian klinikal Shaklee berjaya menarik dan menawan hatiku. Disokong pula dengan LANDMARK RESEARCH. Masa tu kat Sabah, jadi adda ambil keputusan untuk buat Shaklee bila balik cuti hujung tahun sebab senang boleh jumpa my sifu - Master Rosliza. tarikh keramat yang akan sentiasa diingat 27 November 2013 tarikh adda start buat bisnes Shaklee secara serius. Balik Kb, coaching dengan Master Rosliza.
I was so eager nak naik rank SUPERVISOR. Rank pertama dalam Shaklee. Bulan pertama usaha masih tak dapat, bulan ke dua Alhamdulilah naik rank! excited gilerrrrrr. Masa tu adda kat Sabah. Nak menangis sebab kat sana line payah yang amat. Masa nak order barang masa hari closing tu, adda sampai kena angkat laptop tinggi cari line. Last2 kat dapur jugak ada line. Sampai dapur angkut laptop. Bila kenang balik rasa kelakar.
Masa kat Kunak, adda tak da kereta. Jadi kenderaan adda nak keluar ialah naik prebet. Adda biasanya call dan dorang akan ambil depan rumah. Pernah jugak call dan tunggu tapi tak sampai-sampai. Adda rasa nak menangis je sebab nak pos barang customer. Adda fikir positif je masa tu. Yeap, naik rank di Kunak agak sedikit memcabar.
Pernah jalan kaki dari rumah keluar sikit tunggu prebet tepi jalan. Tahan prebet tepi jalan. Kelakar pulak rasa. Hihi Memang tak boleh ingat la kelam kabut kat sana.

Vivix dengan Diabetes

Salam sejahtera..


Apakah itu diabetes?
Diabetes adalah salah satu penyakit kronik di mana ianya merupakan masalah yang besar di kebanyakan negara-negara di dunia. Di Malaysia satu kajian telah dilakukan pada tahun 2011 di mana di anggarkan lebih dari 3 juta rakyat Malaysia menghidapi diabetes.
Diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau angin ahmar.
Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.
Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat.
Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

Apakah tanda-tanda amaran diabetes?
Penyakit diabetes sering berlaku secara senyap, terutamanya pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, gejala yang biasa dialami ialah:
  • Haus/dahaga (haus yang berlebihan)
  • Letih
  • Berat badan menurun
  • Penglihatan kabur
  • Otot lemah
  • Gatal
Lain-lain gejala termasuk:
  • Pengidap penyakit kulit yang berpanjangan
  • Luka yang lambat sembuh
  • Kencing yang kerap
  • Gatal pada bahagian kemaluan
  • Rasa kebas
Jangan bergantung kepada gejala untuk mengetahui anda adalah penghidap diabetes. Jalankan ujian di klinik kesihatan berdekatan.

Siapakah yang mempunyai risiko tinggi untuk mendapat diabetes?
Sesiapa saja tidak kira umur boleh menghidapi diabetes. Walau bagaimanapun anda mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi diabetes jika mempunyai perkara berikut:
  • Berumur 35 tahun atau lebih tua. Semakin tua semakin tinggi risiko anda untuk menghidapi diabetes
  • Berat badan berlebihan atau obesiti.Semakin berat badan anda bertambah, semakin tinggi risiko anda menghidap diabetes.
  • Impaired glucose tolerance (IGT).
  • Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes
  • Sejarah diabetes pada kehamilan terakhir.
  • Sejarah mempunyai bayi yang besar (berat kelahiran adalah 4.0 kg atau lebih ).
  • Tekanan darah tinggi
  • Tidak aktif -gaya hidup sedentari
  • Faktor pemakanan -Pengambilan makanan berlemak tinggi dan kurang pengambilan makanan berserat
  • Tahap lemak/ kolesterol yang tinggi .
Jika anda fikir anda mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi diabetes, hubungi klinik kesihatan berdekatan.
Credit : Apa itu Diabetes


Salam sejahtera..


Apakah itu diabetes?
Diabetes adalah salah satu penyakit kronik di mana ianya merupakan masalah yang besar di kebanyakan negara-negara di dunia. Di Malaysia satu kajian telah dilakukan pada tahun 2011 di mana di anggarkan lebih dari 3 juta rakyat Malaysia menghidapi diabetes.
Diabetes adalah satu keadaan di mana tahap gula di dalam darah anda adalah tinggi dari normal. Ia adalah satu daripada faktor utama untuk mendapat sakit jantung atau angin ahmar.
Diabetes berlaku apabila pankreas dalam badan tidak lagi menghasilkan insulin atau badan tidak boleh menggunakan insulin sendiri dengan berkesan. Makanan yang kita makan akan bertukar kepada gula dalam badan kita. Insulin akan digunakan untuk membawa gula dalam saluran darah kedalam sel dan tisu, di mana ia akan digunakan untuk membekalkan tenaga.
Apabila kekurangan insulin, gula tidak boleh dibawa ke dalam sel dan tisu, maka paras gula dalam badan akan meningkat.
Ini akan merosakkan sel yang memerlukan glukosa untuk tenaga dan juga ini akan merosakkan organ dan tisu yang didedahkan kepada tahap glukosa yang tinggi.

Apakah tanda-tanda amaran diabetes?
Penyakit diabetes sering berlaku secara senyap, terutamanya pada peringkat awal. Walau bagaimanapun, gejala yang biasa dialami ialah:
  • Haus/dahaga (haus yang berlebihan)
  • Letih
  • Berat badan menurun
  • Penglihatan kabur
  • Otot lemah
  • Gatal
Lain-lain gejala termasuk:
  • Pengidap penyakit kulit yang berpanjangan
  • Luka yang lambat sembuh
  • Kencing yang kerap
  • Gatal pada bahagian kemaluan
  • Rasa kebas
Jangan bergantung kepada gejala untuk mengetahui anda adalah penghidap diabetes. Jalankan ujian di klinik kesihatan berdekatan.

Siapakah yang mempunyai risiko tinggi untuk mendapat diabetes?
Sesiapa saja tidak kira umur boleh menghidapi diabetes. Walau bagaimanapun anda mempunyai risiko yang tinggi untuk menghidapi diabetes jika mempunyai perkara berikut:
  • Berumur 35 tahun atau lebih tua. Semakin tua semakin tinggi risiko anda untuk menghidapi diabetes
  • Berat badan berlebihan atau obesiti.Semakin berat badan anda bertambah, semakin tinggi risiko anda menghidap diabetes.
  • Impaired glucose tolerance (IGT).
  • Latar belakang keluarga yang mempunyai diabetes
  • Sejarah diabetes pada kehamilan terakhir.
  • Sejarah mempunyai bayi yang besar (berat kelahiran adalah 4.0 kg atau lebih ).
  • Tekanan darah tinggi
  • Tidak aktif -gaya hidup sedentari
  • Faktor pemakanan -Pengambilan makanan berlemak tinggi dan kurang pengambilan makanan berserat
  • Tahap lemak/ kolesterol yang tinggi .
Jika anda fikir anda mempunyai risiko tinggi untuk menghidapi diabetes, hubungi klinik kesihatan berdekatan.
Credit : Apa itu Diabetes


Sayang-sayang hubby bagi makan vitamin

Salam sejahtera.
Macam biasa sebelum tidur, adda akan bagi Incik Hubby makan vitamin. Yela, nak hubby sihat kan. InsyaAllah. ♥

Mula-mula tu dia macam mengelat jugak nak makan, tapi since bagi selalu alhamdulilah dia nak makan. Masa mula2 tu just bagi 2 3 biji je dulu. Bagi banyak terus mahu terkejut beruk nak telan. Hihi

Sayangkan suami bagi makan vitamin hihi yang ni hubby adda makan vitamin.


 πŸ’˜Vitalea - sebagai multivitamin dan memberikan tenaga
πŸ’˜ Vitamin E Complex - Menguatkan otot jantung
 πŸ’˜ Omega Guard - Burn fats
πŸ’˜ Lecithin - Emulsifier lemak
πŸ’˜ Alfalfa Complex - Detox & bersihkan usus

Since hubby tengah nak kurangkan berat badan dia, adda bagi la 3 serangkai tu OMEGA,  ALFALFA & LECITHIN untuk suami. Cinch pun adda bagi sama untuk mengelakkan otot dari mengeleberπŸ˜ƒ

Macam adda pun masih makan Omega & Alfalfa tapi untuk fungsi berbeza la. Dan perubahan paling ketara masa lepas bersalin la, berat tak naik sangat.
Just imagine dari 61kg masa preggy turun mendadak ke 50kg, syukur alhamdulilah πŸ˜„

Jika anda berminat, hubungi
Adda Sa'adah
☎ 013-3324830
πŸ’» bilajejarimenyanyi@blogspot.com
Salam sejahtera.
Macam biasa sebelum tidur, adda akan bagi Incik Hubby makan vitamin. Yela, nak hubby sihat kan. InsyaAllah. ♥

Mula-mula tu dia macam mengelat jugak nak makan, tapi since bagi selalu alhamdulilah dia nak makan. Masa mula2 tu just bagi 2 3 biji je dulu. Bagi banyak terus mahu terkejut beruk nak telan. Hihi

Sayangkan suami bagi makan vitamin hihi yang ni hubby adda makan vitamin.


 πŸ’˜Vitalea - sebagai multivitamin dan memberikan tenaga
πŸ’˜ Vitamin E Complex - Menguatkan otot jantung
 πŸ’˜ Omega Guard - Burn fats
πŸ’˜ Lecithin - Emulsifier lemak
πŸ’˜ Alfalfa Complex - Detox & bersihkan usus

Since hubby tengah nak kurangkan berat badan dia, adda bagi la 3 serangkai tu OMEGA,  ALFALFA & LECITHIN untuk suami. Cinch pun adda bagi sama untuk mengelakkan otot dari mengeleberπŸ˜ƒ

Macam adda pun masih makan Omega & Alfalfa tapi untuk fungsi berbeza la. Dan perubahan paling ketara masa lepas bersalin la, berat tak naik sangat.
Just imagine dari 61kg masa preggy turun mendadak ke 50kg, syukur alhamdulilah πŸ˜„

Jika anda berminat, hubungi
Adda Sa'adah
☎ 013-3324830
πŸ’» bilajejarimenyanyi@blogspot.com

Sunday, 6 December 2015

Rawat rambut gugur dari dalam

Salam sejahtera, pagi ni acah-acah duduk Swirtzeland la. Sejuk semacam je. Hujan petang dengan malam ni. Sedap tidur. Syukur alhamdulilah dengan nikmat Allah yang ni.

Cerita pasal rambut gugur ni ada yang fobia sebab sampai rambut atas lantai. Sampai lantai toilet penuh dengan rambut je. Adda pernah tengok Rancangan Realiti kat salah satu TV yang femes kat Malaysia ni. Dalam tu kisah benar taw dia tunjuk. Yang abam ni kema warning dengan tuan rumah dengan rambut gugur. Dan minta dia keluar rumah dan cari rumah sewa laim kalau keaddan rambut gugur tu still berlaku.



Hek eleh, rambut gugur je pon. Kecoh la tuan rumah ni. Memang la dia bising. Tuan rumah tu duk bising sebab saluran air & singki asyik tersumbat je sebab rambut block pengaliran air dengan baik.



Macam mana pulak boleh block ni. Bila korang mandi, guna sabun kan. Hasil tindak balas kimia antara sabun+rambut+air terjadilah gumpalan rambut tu.





Pernah jugak adda dengar ada orang kena tinggal dengan GF sebab rambut gugur sampai nampak separuh kepala. Katanya malu dengan penampilan macam tu. Walahualam. Kita mesti tak nak kan ♥



 Antara faktor yang menyebabkan rambut gugur ialah




  • Penggunaan bahan kimia - bahan kimia ni termasuklah pewarna rambut. Ada jugak yang mengikat rambut secara berlebihan boleh menyebabkan rambut gugur dan rosak



  • Radikal bebas - setiap hari badan kita ni terdedah kepada radikal bebas taw. Antara contoh radikal bebas ialah bau asap, persekitaran, dan faktor pemakanan.
  • Perubahan hormon  - kebiasaannya ibu yang baru melahirkan anak akan mengalami gejala rambut gugur ni. Selepas 6 bulan insyaAllah masalah rambut gugur yang teruk beransur pulih atau selepas paras estogen berada di tahap normal.




  • Pesakit tiriod - Mengikut kajian,  pesakit tiriod sama ada serius atau tidak boleh mengalami masalah rambut gugur.
  • Tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan rambut gugur - biasanya sebelum atau selepas monopose.
  • Kekurangan zat besi - sama seperti pesakit anemia, kekurangan zat besinjuga boleh menyebabkan keguguran rambut, walaubagaimanapun dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mengetahui tahap zat besi dalam tubuh anda.
  • Stress jugak boleh buat rambut korang gugur,  so dont stress enjoy your life.

Adda dah listkan sebab terjadinya rambut gugur. Cer tengok ada tak antara kalian kat mana. Mana tahu entry ni boleh membantu. Hihi

Pengambilan vitamin seperti zinc Complex dan Energising Soy Protein sangat membantu dalam merawat rambut gugur dari dalam.


Kebaikan Zinc Complex :



Dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadminum dan plumbum dari tubuh.





Kebaikan Zinc Complex : 

  • Mempertingkatkan Sistem Imun
  • Membantu pengeluaran kelenjar thrymus. Kelenjar thrymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluran T-Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit
  • Mengaktifkan 200 jenis enzim
  • Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di dalam badan untuk memelihara metabolisme gigi dan pertumbuhan para remaja.


Kebaikan Energising Soy Protein ( ESP )





  • Kecantikkan kulit dan rambut 
  • Memperbaiki pigmentasi - memperbaiki masalah rambut seperti rambut beruban, rambut gugur, kedutan dan kesan tua.
  • Membantu pembentukkan sel-sel baru.
  • Menguatkan akar rambut
  • Menguatkan sistem imunisasi badan

TESTIMONI : 










Sel badan kita terbetuk dari protein. Seharusnya kita memerlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin dan ini secara tidak lansung badan kita sentiasa sihat,cergas dan bertenaga. 

 Sel--Tisu--Organ--Sistem


Salam sayang - adda 

Hubungi :
Adda Sa'adah
HP : 013-3324830
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Page : Saudagar Vitamin
Instagram : addasaadah
Salam sejahtera, pagi ni acah-acah duduk Swirtzeland la. Sejuk semacam je. Hujan petang dengan malam ni. Sedap tidur. Syukur alhamdulilah dengan nikmat Allah yang ni.

Cerita pasal rambut gugur ni ada yang fobia sebab sampai rambut atas lantai. Sampai lantai toilet penuh dengan rambut je. Adda pernah tengok Rancangan Realiti kat salah satu TV yang femes kat Malaysia ni. Dalam tu kisah benar taw dia tunjuk. Yang abam ni kema warning dengan tuan rumah dengan rambut gugur. Dan minta dia keluar rumah dan cari rumah sewa laim kalau keaddan rambut gugur tu still berlaku.



Hek eleh, rambut gugur je pon. Kecoh la tuan rumah ni. Memang la dia bising. Tuan rumah tu duk bising sebab saluran air & singki asyik tersumbat je sebab rambut block pengaliran air dengan baik.



Macam mana pulak boleh block ni. Bila korang mandi, guna sabun kan. Hasil tindak balas kimia antara sabun+rambut+air terjadilah gumpalan rambut tu.





Pernah jugak adda dengar ada orang kena tinggal dengan GF sebab rambut gugur sampai nampak separuh kepala. Katanya malu dengan penampilan macam tu. Walahualam. Kita mesti tak nak kan ♥



 Antara faktor yang menyebabkan rambut gugur ialah




  • Penggunaan bahan kimia - bahan kimia ni termasuklah pewarna rambut. Ada jugak yang mengikat rambut secara berlebihan boleh menyebabkan rambut gugur dan rosak



  • Radikal bebas - setiap hari badan kita ni terdedah kepada radikal bebas taw. Antara contoh radikal bebas ialah bau asap, persekitaran, dan faktor pemakanan.
  • Perubahan hormon  - kebiasaannya ibu yang baru melahirkan anak akan mengalami gejala rambut gugur ni. Selepas 6 bulan insyaAllah masalah rambut gugur yang teruk beransur pulih atau selepas paras estogen berada di tahap normal.




  • Pesakit tiriod - Mengikut kajian,  pesakit tiriod sama ada serius atau tidak boleh mengalami masalah rambut gugur.
  • Tahap estrogen yang rendah boleh menyebabkan rambut gugur - biasanya sebelum atau selepas monopose.
  • Kekurangan zat besi - sama seperti pesakit anemia, kekurangan zat besinjuga boleh menyebabkan keguguran rambut, walaubagaimanapun dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk mengetahui tahap zat besi dalam tubuh anda.
  • Stress jugak boleh buat rambut korang gugur,  so dont stress enjoy your life.

Adda dah listkan sebab terjadinya rambut gugur. Cer tengok ada tak antara kalian kat mana. Mana tahu entry ni boleh membantu. Hihi

Pengambilan vitamin seperti zinc Complex dan Energising Soy Protein sangat membantu dalam merawat rambut gugur dari dalam.


Kebaikan Zinc Complex :



Dirumus dari zinc glukonat semulajadi bergabung dengan nutrien semulajadi yang lain seperti kalsium dan serbuk Alfalfa untuk menghasilkan zinc yang mudah diserap oleh tubuh kita. Zinc sesuai untuk pengambilan jangka masa panjang. Ianya berkesan dalam mengeluarkan logam toksik seperti kadminum dan plumbum dari tubuh.





Kebaikan Zinc Complex : 

  • Mempertingkatkan Sistem Imun
  • Membantu pengeluaran kelenjar thrymus. Kelenjar thrymus mempertingkatkan sistem imun dengan pengeluran T-Cells untuk menentang kanser dan menghalang infeksi penyakit
  • Mengaktifkan 200 jenis enzim
  • Zinc berkebolehan menggabung DNA, RNA, dan Protein, seterusnya merangsang regenerasi sel. Ia juga mengaktifkan lebih 200 jenis enzim di dalam badan untuk memelihara metabolisme gigi dan pertumbuhan para remaja.


Kebaikan Energising Soy Protein ( ESP )





  • Kecantikkan kulit dan rambut 
  • Memperbaiki pigmentasi - memperbaiki masalah rambut seperti rambut beruban, rambut gugur, kedutan dan kesan tua.
  • Membantu pembentukkan sel-sel baru.
  • Menguatkan akar rambut
  • Menguatkan sistem imunisasi badan

TESTIMONI : 










Sel badan kita terbetuk dari protein. Seharusnya kita memerlukan protein yang berkualiti bagi pertumbuhan sel baru. Sel yang sihat lebih mudah menyerap zat dan vitamin dan ini secara tidak lansung badan kita sentiasa sihat,cergas dan bertenaga. 

 Sel--Tisu--Organ--Sistem


Salam sayang - adda 

Hubungi :
Adda Sa'adah
HP : 013-3324830
Email : adda.tudorgold@gmail.com
Page : Saudagar Vitamin
Instagram : addasaadah

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...